Fürjtojásos-fetás kifli

Még anno, a Blogkóstoló 5. fordulójában Vanilla volt a párom. Már akkor kinéztem magamnak ezt a kiflit, most került rá sor. Igazi reggelire vagy tízóraira, uzsonnára való finomság, egy csésze tejjel, teával tökéletes. A megadott mennyiségből 16 kifli készült, majdnem olyan nagyok lettek, mint a hagyományos péksütemény. A tojásokat nem egészben tekertem bele, hanem felszeleteltem, egymásra csúsztatva tettem a szeleteket a kiflik szélesebbik végére, így tekertem fel. Kellemesen érezhető rajta a feta íze, a főtt tojásos töltelékkel pedig igazán tartalmas, laktató kifli lett a végeredmény. Sok sikert hozzá! Vanilla, köszönöm a receptet! :)


Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 15 dkg feta
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • 7 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 csapott kiskanál só

a töltelékhez:

  • 16 fürjtojás

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag




  • A tésztához langyosra melegítettem a tejet, feloldottam benne a cukrot, hozzáadtam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a fetát villával áttörtem, hozzákevertem a tejfölt.
  • A tojást villával felvertem, hozzádolgoztam a zsírt.
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót.
  • Hozzáadtam a fetás tejfölt, a zsírral elkevert tojást és a felfutott élesztőt, majd könnyű, levegős tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Amíg kelt, megfőztem és megtisztítottam a tojásokat.
  • A megkelt tésztát gyúródeszkára tettem, finoman átgyúrtam és két részre osztottam.
  • A két cipót külön-külön nagy, kerek lappá nyújtottam és 8-8 körcikkre vágtam.
  • Minden körcikk szélesebb végére egy-egy felkarikázott tojást tettem, a tojásszeleteket kissé egymásra csúsztatva.
  • A tésztacikkeket feltekertem, kiflikké formáztam és újra kelni hagytam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással és megszórtam szezámmaggal.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt sültek készre.


Megjegyzések