szerda, július 24, 2013

Fürjtojásos-fetás kifli

Még anno, a Blogkóstoló 5. fordulójában Vanilla volt a párom. Már akkor kinéztem magamnak ezt a kiflit, most került rá sor. Igazi reggelire vagy tízóraira, uzsonnára való finomság, egy csésze tejjel, teával tökéletes. A megadott mennyiségből 16 kifli készült, majdnem olyan nagyok lettek, mint a hagyományos péksütemény. A tojásokat nem egészben tekertem bele, hanem felszeleteltem, egymásra csúsztatva tettem a szeleteket a kiflik szélesebbik végére, így tekertem fel. Kellemesen érezhető rajta a feta íze, a főtt tojásos töltelékkel pedig igazán tartalmas, laktató kifli lett a végeredmény. Sok sikert hozzá! Vanilla, köszönöm a receptet! :)


Hozzávalók 16 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 15 dkg feta
  • 2 púpozott evőkanál tejföl
  • 7 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 csapott kiskanál só

a töltelékhez:

  • 16 fürjtojás

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag




  • A tésztához langyosra melegítettem a tejet, feloldottam benne a cukrot, hozzáadtam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • Közben a fetát villával áttörtem, hozzákevertem a tejfölt.
  • A tojást villával felvertem, hozzádolgoztam a zsírt.
  • A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót.
  • Hozzáadtam a fetás tejfölt, a zsírral elkevert tojást és a felfutott élesztőt, majd könnyű, levegős tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Amíg kelt, megfőztem és megtisztítottam a tojásokat.
  • A megkelt tésztát gyúródeszkára tettem, finoman átgyúrtam és két részre osztottam.
  • A két cipót külön-külön nagy, kerek lappá nyújtottam és 8-8 körcikkre vágtam.
  • Minden körcikk szélesebb végére egy-egy felkarikázott tojást tettem, a tojásszeleteket kissé egymásra csúsztatva.
  • A tésztacikkeket feltekertem, kiflikké formáztam és újra kelni hagytam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással és megszórtam szezámmaggal.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt sültek készre.


14 megjegyzés:

  1. Ez valami isteni lehetett!!! Gyönyörű kifliket készítettél, húúú de nagyon megkóstolnám :)))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett! Fürjtojásért egészen oda vagyok,nálam is gyakori vendég:))

    VálaszTörlés
  3. Hankka, ezek a kiflik nagyon szépek lettek. Nagyon szeretem én is a fűrjtojást, s most jut eszembe milyen rég nem vettem:)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűek a kiflik,köszönöm hogy elkészíteted és hogy ízlett nektek.Nekem a kisfiam volt cukor mikor ette a kiflit (akkor még 2 éves volt) és a pici újával fúrta a kifliket a tojás után :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vanilla, én köszönöm a receptet, nagyon finomak a kiflik! :)

      Törlés
  5. Nagyon szépek a kiflik és nagyon finom lehet a tojás és sajt tölteléktől!

    VálaszTörlés
  6. Cseles kifliket sütöttél, hogy benne van a tojás:-) szépek is, finomak is!

    VálaszTörlés
  7. Ezt a receptet mentem!!!
    Eddig simán sajtos változatot ettünk/sütöttünk
    (csak), de a fürjtojás nagy kedvencünk-
    Após szaktárs a vad-szárnyas levesek tálalásakor
    ki nem hagyná a leveses tálból
    (keményre főzve, pucolva, egészben).
    Nyammm : )

    VálaszTörlés
  8. Nagyon ötletes , mentem én is a receptet és kifogom próbálni:))

    VálaszTörlés