Citromparfé narancsöntettel

Ritkán készítek házilag fagylaltot, jégkrémet, parfét, ami öreg hiba. Hiszen nagyon finom hűsítő desszerteket készíthetünk otthon, például ezt a citromos parfét. A narancsöntet már csak ráadás, de érdemes elkészíteni, nagyon-nagyon finom. A fahéjtól és a narancslikőrtől csodás az íze. A megadott hozzávalókkal készítve kissé sűrű öntetet kapunk, ugyanennyi étkezési keményítőhöz a többi hozzávalót szerintem nyugodtan lehet duplázni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a parféhoz:
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl frissen facsart citromlé
  • 8 dkg pisztáciabél
  • 5 dl tejszín
  • citromhéj
az öntethez:
  • 2,5 dl 100 %-os narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 rúd fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • narancshéj


  • A tojássárgákat a cukorral krémesre kevertem.
  • Forró vízfürdő fölött vertem tovább, hozzáadva a citromlevet is, amíg szép fényes, krémes habot kaptam.
  • Hideg vízre téve kihűtöttem.
  • Amíg hűlt, kemény habbá vertem a tejszínt, hozzávegyítettem a kihűlt citromos krémet és a reszelt citromhéjat.
  • A pisztáciát finomra daráltam.
  • Egy kb. 1,5 literes, szögletes fém formát kibéleltem folpackkal.
  • Beleöntöttem és elsimítottam a krém harmadát, rászórtam a darált pisztácia felét, következett a krém második harmada, a pisztácia másik fele, majd a maradék krém.
  • Tetejét letakarva mélyhűtőbe tettem.
  • Az öntethez lábasba öntöttem a narancslevet, hozzáadtam a fahéjat, a cukrot, a citromlevet és felforraltam.
  • Az étkezési keményítővel besűrítettem, majd ízesítettem a likőrrel és a reszelt narancshéjjal.
  • A fahéjrudat eltávolítva kihűtöttem, hűtőbe tettem.
  • Tálalás előtt néhány perccel a parfét kivettem a fagyasztóból, eltávolítottam a folpackot, majd ujjnyi szeletekre vágtam és a narancsöntettel tálaltam.

Megjegyzések