kedd, július 09, 2013

Citromparfé narancsöntettel

Ritkán készítek házilag fagylaltot, jégkrémet, parfét, ami öreg hiba. Hiszen nagyon finom hűsítő desszerteket készíthetünk otthon, például ezt a citromos parfét. A narancsöntet már csak ráadás, de érdemes elkészíteni, nagyon-nagyon finom. A fahéjtól és a narancslikőrtől csodás az íze. A megadott hozzávalókkal készítve kissé sűrű öntetet kapunk, ugyanennyi étkezési keményítőhöz a többi hozzávalót szerintem nyugodtan lehet duplázni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a parféhoz:
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl frissen facsart citromlé
  • 8 dkg pisztáciabél
  • 5 dl tejszín
  • citromhéj
az öntethez:
  • 2,5 dl 100 %-os narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 rúd fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál narancslikőr
  • narancshéj


  • A tojássárgákat a cukorral krémesre kevertem.
  • Forró vízfürdő fölött vertem tovább, hozzáadva a citromlevet is, amíg szép fényes, krémes habot kaptam.
  • Hideg vízre téve kihűtöttem.
  • Amíg hűlt, kemény habbá vertem a tejszínt, hozzávegyítettem a kihűlt citromos krémet és a reszelt citromhéjat.
  • A pisztáciát finomra daráltam.
  • Egy kb. 1,5 literes, szögletes fém formát kibéleltem folpackkal.
  • Beleöntöttem és elsimítottam a krém harmadát, rászórtam a darált pisztácia felét, következett a krém második harmada, a pisztácia másik fele, majd a maradék krém.
  • Tetejét letakarva mélyhűtőbe tettem.
  • Az öntethez lábasba öntöttem a narancslevet, hozzáadtam a fahéjat, a cukrot, a citromlevet és felforraltam.
  • Az étkezési keményítővel besűrítettem, majd ízesítettem a likőrrel és a reszelt narancshéjjal.
  • A fahéjrudat eltávolítva kihűtöttem, hűtőbe tettem.
  • Tálalás előtt néhány perccel a parfét kivettem a fagyasztóból, eltávolítottam a folpackot, majd ujjnyi szeletekre vágtam és a narancsöntettel tálaltam.

23 megjegyzés:

  1. De jól esne most egy nagy szelet...:-P Én sem nagyon gyártok házilag jeges édességet, talán majd egyszer ez is változik.:)

    VálaszTörlés
  2. De szép:) Nekem is jól jönne ebben a melwegben:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont így, Kati, nagymelegben nagyon jólesett nekünk is! :)

      Törlés
  3. Ebben a melegben tökéletes választás ez a citromos parfé:)A pisztácia pedig tényleg megkoronázza.

    VálaszTörlés
  4. A savanykás citrusos nyalánkságoknál nincs is jobb ilyenkor. Elvehetem az egyik szeletkét?

    VálaszTörlés
  5. Ahhhhhhhhh... Hibátlan! És gyönyörű :-)

    VálaszTörlés
  6. Fagyit nagyon ritkán készítek, viszont a parfé miatt állandóan nyúznak a gyerekek! Imádják. Mi tagadás, én is:) Kisfiam kedvence a citromos fagyi (ha cukrászdába megyünk, mindig kér egy gombóccal belőle), citromos parfét viszont még nem készítettem. Eddig:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttam is a parfés bejegyzésedet, egyik jobb, mint másik! :) Köszönöm, hogy belinkeltél! :)

      Törlés
  7. Én is elég ritkán készítek fagyit, nem is tudom miért hisz szeretjük, és milyen jól esik a nagy melegben. :)
    Ez a savanykás parfé nagyon az ínyükre való lenne, ki kellene próbáljam....talán már a hétvégén. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok sikert, melegben biztosan jól is fog esni! :)

      Törlés
  8. Ejha, ez aztán most jöhetne a bendőmbe...:)

    VálaszTörlés
  9. Ezt tényleg kár kihagyni..., még én sem készítettem fagyit otthon soha :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig olyan finomakat lehet otthon is készíteni, kár kihagyni! :)

      Törlés
  10. Valami mennyei lett! Szívesen ennék belőle egy adaggal! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig szívesen adok nem egy, de akárhány adaggal is! :)

      Törlés
  11. Válaszok
    1. Örülök, hogy erre jársz és hogy tetszik! :)

      Törlés
  12. Bár már nincs olyan nagy meleg, de nem utasítanám el:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom tud lenni bármikor, és bár ez az adag már elfogyott, szólj, hogy mikor jössz, és készítek! :)

      Törlés