Kuszkusz-saláta - Fő az egészség!

Gerditől kaptam meg a "Fő az egészség!" mozgalom stafétáját. Elméletileg nagyjából tudom, hogy mit és hogyan tehetnék az egészségünkért, a gyakorlatban viszont ezt már sokkal nehezebb megvalósítani. A mai rohanó világban, amikor gyakran napi 10-12 órát dolgozunk, sem energia, sem idő nem marad a mozgásra, a sportra - legalábbis nálunk ez sajnos így van. Ezért is próbálok legalább az étkezésünkre jobban figyelni, igyekszem több zöldséget-gyümölcsöt csempészni az étrendünkbe, ezekből is elsősorban a házi termesztésűeket. Azt vallom, hogy igazából semmit nem kell kizárni az étkezésünkből, csak meg kell találni a helyes mértéket. Több teljes kiőrlésű lisztből készült étel/sütemény, több rost, több kezeletlen alapanyag, kevesebb tartósítószer, adalékanyag, mesterséges színezék, tudatosabb vásárlás - tudatosabb sütés-főzés. :) Az egészség jegyében egy finom salátát hoztam, nem mellesleg az elfoglalt háziasszony nagyon jó barátja ez az étel, mert pillanatok alatt elkészíthető. Nálunk Csillu kérésére natúr csirkemellhez készült, és legnagyobb örömömre az egész családnak, fiúknak-lányoknak, kicsiknek-nagyoknak egyaránt ízlett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg kuszkusz (durumbúzából készült dara)
  • 4 dl alaplé
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • só, őrölt bors
  • 1/2 citrom leve




  • A kuszkuszt egy nagy, inkább lapos, mintsem mély tálba öntöttem.
  • Az alaplevet forróra melegítettem, hozzákevertem az olívaolajat.
  • Ezzel a forró keverékkel leöntöttem a kuszkuszt úgy, hogy mindenhol érje/fedje be a lé. Ezzel a kuszkusz el is készült, nem kell főzni vagy párolni, a forró létől megpuhul, megduzzad.
  • Az újhagymákat megtisztítottam, vékony karikákra vágtam, kicsit a zöldjéből is karikázva.
  • Az uborkát és a paradicsomokat alaposan megmostam, kis kockákra vágtam.
  • A répákat meghámoztam, nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A kuszkuszt villával átkevertem úgy, hogy ne maradjanak benne csomók, majd finoman hozzáforgattam a felaprított zöldségféléket is.
  • Végül ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal, a citrom levével.
  • Natúr sült csirkemellel tálaltam, tetszés szerint a húst apró kockákra vágva a salátába is lehet keverni.


A játék szabályai pedig:

1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt a blogodra vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt -, amit egészséges vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben vagy e-mailben.


Mivel mostanában nem voltam aktív sem a blog írásában, sem pedig a többiek olvasásában, így fogalmam sincs, ki kapott már felkérést és ki nem. Mindenesetre kíváncsian adom tovább a stafétát, várva, hogy mi lesz a témában a véleménye és a bejegyzése


Gerdi, köszönöm a stafétát, nagyon hasznosnak és fontosnak tartom, hogy e mozgalom által is jobban odafigyeljünk az egészségünkre, osszuk meg egymással gondolatainkat, ötleteinket, beszéljünk az egészségről! :)

Megjegyzések