vasárnap, június 02, 2013

Kuszkusz-saláta - Fő az egészség!

Gerditől kaptam meg a "Fő az egészség!" mozgalom stafétáját. Elméletileg nagyjából tudom, hogy mit és hogyan tehetnék az egészségünkért, a gyakorlatban viszont ezt már sokkal nehezebb megvalósítani. A mai rohanó világban, amikor gyakran napi 10-12 órát dolgozunk, sem energia, sem idő nem marad a mozgásra, a sportra - legalábbis nálunk ez sajnos így van. Ezért is próbálok legalább az étkezésünkre jobban figyelni, igyekszem több zöldséget-gyümölcsöt csempészni az étrendünkbe, ezekből is elsősorban a házi termesztésűeket. Azt vallom, hogy igazából semmit nem kell kizárni az étkezésünkből, csak meg kell találni a helyes mértéket. Több teljes kiőrlésű lisztből készült étel/sütemény, több rost, több kezeletlen alapanyag, kevesebb tartósítószer, adalékanyag, mesterséges színezék, tudatosabb vásárlás - tudatosabb sütés-főzés. :) Az egészség jegyében egy finom salátát hoztam, nem mellesleg az elfoglalt háziasszony nagyon jó barátja ez az étel, mert pillanatok alatt elkészíthető. Nálunk Csillu kérésére natúr csirkemellhez készült, és legnagyobb örömömre az egész családnak, fiúknak-lányoknak, kicsiknek-nagyoknak egyaránt ízlett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 50 dkg kuszkusz (durumbúzából készült dara)
  • 4 dl alaplé
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • só, őrölt bors
  • 1/2 citrom leve




  • A kuszkuszt egy nagy, inkább lapos, mintsem mély tálba öntöttem.
  • Az alaplevet forróra melegítettem, hozzákevertem az olívaolajat.
  • Ezzel a forró keverékkel leöntöttem a kuszkuszt úgy, hogy mindenhol érje/fedje be a lé. Ezzel a kuszkusz el is készült, nem kell főzni vagy párolni, a forró létől megpuhul, megduzzad.
  • Az újhagymákat megtisztítottam, vékony karikákra vágtam, kicsit a zöldjéből is karikázva.
  • Az uborkát és a paradicsomokat alaposan megmostam, kis kockákra vágtam.
  • A répákat meghámoztam, nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A kuszkuszt villával átkevertem úgy, hogy ne maradjanak benne csomók, majd finoman hozzáforgattam a felaprított zöldségféléket is.
  • Végül ízesítettem kevéske sóval és őrölt borssal, a citrom levével.
  • Natúr sült csirkemellel tálaltam, tetszés szerint a húst apró kockákra vágva a salátába is lehet keverni.


A játék szabályai pedig:

1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt a blogodra vagy honlapodra - a mozgalom logójával együtt -, amit egészséges vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben vagy e-mailben.


Mivel mostanában nem voltam aktív sem a blog írásában, sem pedig a többiek olvasásában, így fogalmam sincs, ki kapott már felkérést és ki nem. Mindenesetre kíváncsian adom tovább a stafétát, várva, hogy mi lesz a témában a véleménye és a bejegyzése


Gerdi, köszönöm a stafétát, nagyon hasznosnak és fontosnak tartom, hogy e mozgalom által is jobban odafigyeljünk az egészségünkre, osszuk meg egymással gondolatainkat, ötleteinket, beszéljünk az egészségről! :)

12 megjegyzés:

  1. Így van Hankka, az arany középút a legjobb.
    Finom salátát készítettél, bármikor szívesen megenném:-)

    VálaszTörlés
  2. Na, most FŐhet a fejem!
    Még jelentkezem! :D

    VálaszTörlés
  3. Még nem ettem kuszkuszt, de most nagyon meggyőztél. Délután megyek vásárolni. ;)

    VálaszTörlés
  4. De szép:) Még sosem ettem kuszkuszt, jó lenne kipróbálni:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom, nekem bulgurom van itthon, ugye azzal is elkészíthető? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól gondolom, igen. Valahol azt olvastam, hogy a bulgur méretétől függ a hozzáadott folyadék mennyisége. Nagyobb szemű esetén 1:2 az arány (1 rész bulgur, 2 rész folyadék), míg apróbb szeműnél 1:1 az arány. Az apróbb szemű bulgurt szintén elég forrázni és hagyni, hogy magába szívja a nedvességet és megpuhuljon. :) Kíváncsian várom, hogy fog sikerülni! :)

      Törlés
    2. Sikerült! Isteni volt, köszönet a receptért! :) Kicsit több víz kellett hozzá valóban.

      Törlés
    3. Örülök! :) Nekünk a kuszkusz tényleg nagyon bejött, a bulgur is finom lehet! :)

      Törlés
  6. Jó kis salit rittyentettél! Mi is szeretjük az ilyen ételeket magában vagy köretként egyaránt finom :) A képek pedig nagyon étvágygerjesztőek :)

    VálaszTörlés
  7. Éppen a napokban néztem ki egy kuszkuszreceptet, de a Tied egész más, jobban is tetszik.
    Annak külön örülök, hogy vagyunk még néhányan hasonlóan gondolkodók, "mindenevők":-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam egy kicsit öröklött, látott, tanult dolog is ez a mindenevőség, édesapám mindig ebben a szellemben nevelt minket. Ma már persze jómagam is osztom ezt a véleményt. :)

      Törlés