Habos meggyes pite

A gombhoz kerestem kabátot, a kapott meggyhez kerestem receptet, valamilyen eddig még nem sütött süteményhez támadt kedvem. Meg is találtam a Vidék Íze magazin 2013. júniusi számában. Kelt tésztával készülő, nagyon könnyed, üdítően finom sütemény. A karamellizálódott mandulalapok pedig valami istenien egészítik ki a tészta, a savanykás meggy és a könnyű, édes-habos krém ízét. Végül sajna meggybefőttel kellett készítenem, mert meggymagvalás közben túl sok lakóval találkoztam :(, így a tavalyi magvalt befőtt mellett döntöttem. Tudom, nem olcsó sütemény, de tényleg nagyon finom, ajánlom kipróbálásra. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez :
a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,25 dl tej
  • 2 tojás
  • 9 dkg porcukor
  • 12 dkg vaj
  • csipet só

a tetejére:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál méz
  • 3 evőkanál tejszín
  • 15 dkg mandulalap

a töltelékhez:

  • 70 dkg meggy (nálam 720 ml meggybefőtt)
  • 1 csomag tejszínízű pudingpor
  • 13 dkg kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 6 lap zselatin
  • 5 dl tejszín




  • A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, közepébe mélyedést készítettem.
  • Ide morzsoltam az élesztőt, amit leöntöttem a meglangyosított tejjel.
  • Oldalról lisztet húztam rá, és kelni hagytam.
  • Negyedóra elteltével hozzáadtam a langyos vajat, a porcukrot és a sót, valamint az enyhén felvert tojásokat, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, langyos helyen fél óra alatt duplájára kelesztettem.
  • Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tetejére a mázat: összemelegítettem a vajat, a cukrot, a mézet és a tejszínt, majd amikor egynemű lett, a tűzről lehúzva hozzákevertem a mandulalapokat is, és hagytam langyosra hűlni.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd a tepsi méretére nyújtottam és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Kicsit hagytam még kelni, majd rásimítottam a mandulás mázat.
  • 190 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni, majd lapjában kettévágtam.
  • A meggybefőttet leszűrtem, elosztottam az alsó lapon (friss meggy esetén kimagvalva tesszük az alsó lapra).
  • A pudingporból, cukorból és tejből a szokott módon sűrű pudingot főztem.
  • A zselatinlapokat vízbe áztattam, kinyomkodtam, majd egyesével feloldottam a még meleg pudingban.
  • Kevergetve teljesen kihűtöttem a zselatinos pudingot.
  • A tejszínből kemény habot vertem, óvatosan beleforgattam a pudingba.
  • A habos pudingot a meggyel kirakott lapra simítottam, majd ráhelyeztem a felső, mandulás lapot és gyengéden lenyomkodtam.
  • Hűtőben egy éjszakán át hagytam összeérni, dermedni a krémet.
  • Másnap porcukorral leszórtam a tetejét és felszeletelve tálaltam.


Megjegyzések