Fürjtojásos sonkaleves

Ha húsvét után lennénk egy-két nappal, ajánlanám ezt a levest a maradék főtt-füstölt sonka felhasználására. Erről ugyan már lekéstem, ettől függetlenül ez egy nagyon finom, füstölt ízű, tartalmas leves. Nem bonyolult elkészíteni, sokáig nem is kell főzni, hiszen a hús már főve kerül bele, a zöldségek-tészta-tojás pedig hamar megfő. Nálunk most készült először, és nem utoljára, mivel mindenkinek ízlett. Az alapreceptet itt találtam, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg főtt-füstölt sonka (nálam tarja)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 4-5 szál zsenge petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors, ételízesítő por
  • 12-13 dkg eperlevéltészta
  • 12 fürjtojás


  • A zöldségféléket megtisztítottam, a vöröshagymát apró, a répaféléket kb. centis kockákra vágtam.
  • A húst is a zöldségekhez hasonló darabokra kockáztam.
  • Az olajat felhevítettem, üvegesre pirítottam benne a vöröshagymakockákat.
  • Hozzáadtam a tarja- és répakockákat, és néhány perc alatt az egészet összepirítottam.
  • Felöntöttem kb. 3 l vízzel, hagytam felfőni.
  • Amikor felforrt, ízesítettem sóval (óvatosan, mert a hús is sós), őrölt borssal, zúzott fokhagymával és nem túl apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • Kis lángon, lefedve majdnem készre főztem.
  • Ízesítettem még kevéske ételízesítővel, majd hozzáadtam a tésztát is, tovább főztem addig, amíg az eperlevél megfőtt.
  • Ekkor engedtem bele egyesével a fürjtojásokat, és keverés nélkül (hogy a tojások lehetőleg egyben maradjanak) további 10 percig főztem kis lángon.

Megjegyzések