szombat, június 08, 2013

Fürjtojásos sonkaleves

Ha húsvét után lennénk egy-két nappal, ajánlanám ezt a levest a maradék főtt-füstölt sonka felhasználására. Erről ugyan már lekéstem, ettől függetlenül ez egy nagyon finom, füstölt ízű, tartalmas leves. Nem bonyolult elkészíteni, sokáig nem is kell főzni, hiszen a hús már főve kerül bele, a zöldségek-tészta-tojás pedig hamar megfő. Nálunk most készült először, és nem utoljára, mivel mindenkinek ízlett. Az alapreceptet itt találtam, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 50 dkg főtt-füstölt sonka (nálam tarja)
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 4-5 szál zsenge petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors, ételízesítő por
  • 12-13 dkg eperlevéltészta
  • 12 fürjtojás


  • A zöldségféléket megtisztítottam, a vöröshagymát apró, a répaféléket kb. centis kockákra vágtam.
  • A húst is a zöldségekhez hasonló darabokra kockáztam.
  • Az olajat felhevítettem, üvegesre pirítottam benne a vöröshagymakockákat.
  • Hozzáadtam a tarja- és répakockákat, és néhány perc alatt az egészet összepirítottam.
  • Felöntöttem kb. 3 l vízzel, hagytam felfőni.
  • Amikor felforrt, ízesítettem sóval (óvatosan, mert a hús is sós), őrölt borssal, zúzott fokhagymával és nem túl apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • Kis lángon, lefedve majdnem készre főztem.
  • Ízesítettem még kevéske ételízesítővel, majd hozzáadtam a tésztát is, tovább főztem addig, amíg az eperlevél megfőtt.
  • Ekkor engedtem bele egyesével a fürjtojásokat, és keverés nélkül (hogy a tojások lehetőleg egyben maradjanak) további 10 percig főztem kis lángon.

12 megjegyzés:

  1. Szeretjük a leveseket, szerintem ez is ízlene. Jó tartalmas,nem is kell utána kemény második:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban tartalmas, nálunk egy egyszerű gombás cannelloni volt hozzá! :)

      Törlés
  2. Csak nyelek nagyokat-nagyon guszta leves;
    én meg leves nélkül vagyok itthon!
    :D :D :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom leveske lehet! Fürjtojást még soha nem ettem, itt az ideje, mert ezt kifogom próbálni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fürjtojás nagyon egészséges, még megfőzve is! :) A levest pedig érdemes elkészíteni, tartalmas és finom! :)

      Törlés
  4. Szeretem a fürjtojást. Tartanék is, ha valaki gondozná, míg elmegyünk néha nyaralni. Pedig nagyon finom és egészséges. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon egészséges és finom is, olyan aranyosak ezek az apró tojások! :) Nekünk most tenyésztőtől sikerült venni egy nagyobb mennyiséget, úgyhogy most jönnek a fürjtojásos receptek! :)

      Törlés
  5. Még egy finom leveske! Mi mindennap eszünk levest, de nem főzök túl sok félét. Többnyire, amiket gyerekkoromból megszoktam. Ideje lenne újítani, azt is tudom, hova jöjjek receptekért:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság, hogy nálunk leginkább én vagyok leveses, de ha már főzök, természetesen az egész család eszi. Igyekszek új recepteket is kipróbálni, pont azért, amit írtál is, hogy bővítsem a repertoárt és ne csak a megszokott, hagyományosnak mondható levesek legyenek mindig! :)

      Törlés
  6. Milyen jó tartalmas leves. Nekem elég is lenne ebédnek, esetleg kérnék repetát is. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így vagyok ezzel én is, Iza! :) Ez a leves pedig tényleg olyan tartalmas, hogy csak valami könnyed második fogás kell hozzá vagy még az sem! :)

      Törlés