Diós kürt



Hozzávalók 3 rúdhoz:
a tésztához:
45 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
10 dkg porcukor
1 csipet só
20 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál rum
2 evőkanál tejföl
kb. 1/2 dl tej
a töltelékhez:
50 dkg dió
5 dkg mazsola
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 dkg zsemlemorzsa
5–6 dkg porcukor
3,5 dl tej
2 evőkanál vaníliás cukor
a tetejére:
1 tojás
porcukor


A tésztához a lisztet összeforgatjuk a sütőporral és a sóval, gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, összemorzsoljuk a darabolt vajjal. Egynemű tésztává gyúrjuk a tojással, a rummal, a tejföllel és a tejjel. 3 egyforma cipóra osztjuk. A töltelékhez a diót késes aprítóval ledaráljuk. Nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, a zsemlemorzsát, a porcukrot, a tejet, és kenhető töltelékké főzzük. Ízesítjük a vaníliás cukorral. Az egyik tésztacipót kb. 30x38 cm-es téglalappá nyújtjuk, rákenjük a töltelék 1/3-át, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A rudakat lekenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, porcukorral meghintve, ujjnyi vékony szeletekre vágva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése