Diós-kürt


Hozzávalók 3 rúdhoz:
a tésztához:
➲   45 dkg liszt
➲   1 csomag (12 g) sütőpor
➲   10 dkg porcukor
➲   1 csipet só
➲   20 dkg vaj
➲   1 tojás
➲   1 evőkanál rum
➲   2 evőkanál tejföl
➲   kb. 1/2 dl tej
a töltelékhez:
➲   50 dkg dió
➲   5 dkg mazsola
➲   1 kávéskanál őrölt fahéj
➲   5 dkg zsemlemorzsa
➲   5–6 dkg porcukor
➲   3,5 dl tej
➲   2 csomag (2x10 g) vaníliás cukor
a tetejére:
➲   1 tojás
➲   porcukor


A tésztához a lisztet összeforgatjuk a sütőporral és a sóval, gyúródeszkára szitáljuk. Hozzáadjuk az átszitált porcukrot, összemorzsoljuk a darabolt vajjal. Egynemű tésztává gyúrjuk a tojással, a rummal, a tejföllel és a tejjel. 3 egyforma cipóra osztjuk.
A töltelékhez a diót késes aprítóval ledaráljuk. Nagy lábasba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a fahéjat, a zsemlemorzsát, a porcukrot, a tejet, és kenhető töltelékké főzzük. Ízesítjük a vaníliás cukorral.
Az egyik tésztacipót kb. 30x38 cm-es téglalappá nyújtjuk, rákenjük a töltelék 1/3-át, a hosszabbik oldala mentén feltekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel is. A rudakat lekenjük az enyhén felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűltek, porcukorral meghintve, ujjnyi vékony szeletekre vágva tálaljuk.


Forrás: A mi süteményeskönyvünk ma

Megjegyzések