csütörtök, június 27, 2013

Diós-kürt

Nemrégiben történt, hogy egyik este csak viszonylag későn derült ki, hogy mégiscsak részt tudok venni a másnapi munkahelyi rendezvényen. Ahová évek óta mindig süteménnyel szoktam menni. Így hát este nyolckor recept után kezdtem kutakodni, szempont volt, hogy gyorsan készüljön, legyen hozzá minden itthon és persze finom is legyen. Célirányosan Mónika Váncza-projektjében néztem szét, és találtam rá a diós-kürtre. Minden feltételnek megfelelt :) , így hát gyorsan megsütöttem, másnap pedig jóízűen elfogyasztottuk. Azóta már többször készült, most ismét egy aranyos csapat kedvéért. :) A férjem szerint egyébként nem lett volna szabad "leégetni" magam ezzel a sütivel, szerinte itthon kellett volna hagynom az egészet. Kérdésemre, hogy mi baja a sütinek, nem létező bajusza alatt mosolyogva ezt válaszolta: - Túl diós! :) Mónika, köszönjük a receptet! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 rúdhoz:
a tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál tejföl
  • kb. 1/2 dl tej

a töltelékhez:

  • 50 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg zsemlemorzsa (nálam darált háztartási keksz)
  • 5-6 dkg porcukor
  • 3,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

a tetejére:

  • 1 tojás
  • porcukor




  • A tésztához a sütőport elkevertem a liszttel, gyúródeszkára szitáltam, adtam hozzá csipetnyi sót is.
  • Hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a vajat, összemorzsoltam.
  • Hozzáadtam a tojást, a rumot, a tejfölt és a tejet, és szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • Három cipóra osztottam.
  • A töltelékhez a diót késes aprítóval "ledaráltam" (mostanában nem veszem elő a darálót, sokkal gyorsabb és praktikusabb késes aprítót használni, ráadásul én a süteményben is jobban szeretem, ha nem teljesen finomra van darálva a dió).
  • Nagy lábasba tettem, hozzáadtam a mazsolát, a fahéjat, a darált háztartási kekszet, a porcukrot és a tejet, és kenhető töltelékké főztem.
  • Végül ízesítettem/illatosítottam a vaníliás cukorral.
  • Az első cipót kb. 30 x 38 centis téglalappá nyújtottam, rákentem a töltelék harmadát, a hosszabbik oldala mentén feltekertem és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Ugyanígy jártam el a maradék két tésztacipóval is.
  • A rudakat lekentem a felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöttem őket.
  • Miután kihűltek, porcukorral meghintettem, szeletelve tálaltam.


19 megjegyzés:

  1. Nekem nem lett volna túl diós:) Nagyon szépek:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű! Van benne dió bőven, az már igaz! :) De nem is tésztát szeretne enni az ember igaz? :) Összebeszéltünk, no, csak majdnem. Nálam a mákos verzió készült el. :)

    VálaszTörlés
  3. Szívesen lennék annak a csapatnak a tagja, hogy észrevétlenül eszegethessem a finomságaidat!!! :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta sütikét sütöttél! Túl diós? Imádnám! :) szerintem pont ettől finom :)

    VálaszTörlés
  5. Ujj, de jól néz ki! Szemeztem én is vele, de hát mire van nekem időm mostanában? :-))

    VálaszTörlés
  6. Hű de nagyon guszták, el is hiszem hogy hamar elfogyott mind :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta! :)
    Soha nem lehet túl diós valami :D

    VálaszTörlés
  8. Hmmmm, nekem ennyi dióval is jöhet, nyugodtan!

    VálaszTörlés
  9. Most láttam Csillánál a mákosat, mindkettő gyönyörű, szeretem a mákot és diót egyaránt:)

    VálaszTörlés
  10. Én is szívesen elmajszolnék 1-2 szeletkét ebből a finomságból :)

    VálaszTörlés
  11. Lehet valami egyáltalán túl diós?:-) Fiam szokta mondani, mikor megkóstol valamit: ez nem jó, ne egyetek belőle. Férjed is hasonlóan tett:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy nem túl diós, csak már nem tudott mit kitalálni a drágám, hogy miért ne vigyem el a sütit! :) Pedig itthon is maradt egy jó adag, de ebből a sütiből senki nem tudott betelni egy szelettel! :)

      Törlés
  12. Nagyon szépek lettek és az se baj ha túl diós!
    Kedves férjednek azt üzenném hogy milyen jó is lenne ha én is ennyi megjegyzést kapnék bármelyik Váncza sütihez! Tehát.... lehet hogy az enyém nem volt elég diós?
    Minden esetre rakom a blogba és a júliusi játékban fog részt venni.
    Köszönöm hogy sütöttél:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, én köszönöm a receptet! :) Persze az én drágám csak ürügyet keresett, hogy miért hagyjam itthon az összes sütit! Ránézésre ez jutott eszébe, hogy túl diós. Valóban jó diós, dehát így tökéletes, nagyon finom, szeretjük! :)

      Törlés