Diós-kürt

Nemrégiben történt, hogy egyik este csak viszonylag későn derült ki, hogy mégiscsak részt tudok venni a másnapi munkahelyi rendezvényen. Ahová évek óta mindig süteménnyel szoktam menni. Így hát este nyolckor recept után kezdtem kutakodni, szempont volt, hogy gyorsan készüljön, legyen hozzá minden itthon és persze finom is legyen. Célirányosan Mónika Váncza-projektjében néztem szét, és találtam rá a diós-kürtre. Minden feltételnek megfelelt :) , így hát gyorsan megsütöttem, másnap pedig jóízűen elfogyasztottuk. Azóta már többször készült, most ismét egy aranyos csapat kedvéért. :) A férjem szerint egyébként nem lett volna szabad "leégetni" magam ezzel a sütivel, szerinte itthon kellett volna hagynom az egészet. Kérdésemre, hogy mi baja a sütinek, nem létező bajusza alatt mosolyogva ezt válaszolta: - Túl diós! :) Mónika, köszönjük a receptet! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 3 rúdhoz:
a tésztához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 2 evőkanál tejföl
  • kb. 1/2 dl tej

a töltelékhez:

  • 50 dkg dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg zsemlemorzsa (nálam darált háztartási keksz)
  • 5-6 dkg porcukor
  • 3,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor

a tetejére:

  • 1 tojás
  • porcukor




  • A tésztához a sütőport elkevertem a liszttel, gyúródeszkára szitáltam, adtam hozzá csipetnyi sót is.
  • Hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a vajat, összemorzsoltam.
  • Hozzáadtam a tojást, a rumot, a tejfölt és a tejet, és szép, egynemű tésztává gyúrtam.
  • Három cipóra osztottam.
  • A töltelékhez a diót késes aprítóval "ledaráltam" (mostanában nem veszem elő a darálót, sokkal gyorsabb és praktikusabb késes aprítót használni, ráadásul én a süteményben is jobban szeretem, ha nem teljesen finomra van darálva a dió).
  • Nagy lábasba tettem, hozzáadtam a mazsolát, a fahéjat, a darált háztartási kekszet, a porcukrot és a tejet, és kenhető töltelékké főztem.
  • Végül ízesítettem/illatosítottam a vaníliás cukorral.
  • Az első cipót kb. 30 x 38 centis téglalappá nyújtottam, rákentem a töltelék harmadát, a hosszabbik oldala mentén feltekertem és a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
  • Ugyanígy jártam el a maradék két tésztacipóval is.
  • A rudakat lekentem a felvert tojással, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütöttem őket.
  • Miután kihűltek, porcukorral meghintettem, szeletelve tálaltam.


Megjegyzések