Tejleves

A tejleves gyerekkorunk óta nagy kedvencünk - felvállalom, felnőtt fejjel is nagyon szeretem. :) Ma már persze leginkább a gyerekeim kedvéért készítem, ők is imádják. Amióta pedig megláttam Zsuzsánál a tejleves ígéretes receptjét és kipróbáltam, pici módosítással már csak így készítem - hálás köszönet ennek az egyszerű ételnek a leírásáért. Finom, krémes leves, rizs betéttel, citromos ízesítéssel, ízlés szerint mazsolával és tetején pirított mandulával. A képek nem adják vissza, hogy milyen finom, az talán többet mond a képeknél, hogy a gyerekek repetázni szoktak belőle és a három liter tejből készített mennyiség is gyorsan el szokott fogyni. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 13-15 dkg rizs
  • 3 l tej
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • csipet só
  • 1 csomag tejszín- vagy vaníliaízű pudingpor
a tálaláshoz:
  • mandulaszeletek


  • A rizst többször váltott vízben alaposan átmostam, majd enyhén sózott, bő vízben majdnem készre főztem, leszűrtem.
  • A tejet - fél liter kivételével - főni tettem.
  • Amikor felforrt, hozzáadtam a kétféle cukrot és a citrom reszelt héját, valamint a leszűrt rizst és kis lángon főztem tovább (ekkor már kevergetni kell, nehogy leégjen).
  • Közben a pudingport a maradék tejjel csomómentesre kevertem, a készre főzött rizses tejhez adtam, felforralva besűrítettem vele.
  • Langyosra hűtve kínáltam, tetejét szárazon pirított mandulaszeletekkel szórtam meg.

Megjegyzések