Túrófánk - sütőben sütve

Amikor nemrég megláttam Évánál a túrófánkot, jutott eszembe, hogy milyen régen is sütöttem. Nem az élesztős változatot, hanem (olajban sütés esetén) egy nagyon gyors, szódabikarbónával készültet szoktam sütni. Anno huszonöt-harminc évvel ezelőtt volt a városunkban egy kis üzlet, ahol amerikai fánkokat árultak. Ez volt a szlogenjük: "Ami fánk, ami fánk!" Találó volt a szlogen, én legalábbis a mai napig emlékszem rá. :) A fánkok pedig nagyon finomak voltak, az amerikai zászló mintájával díszített papírzacskóban árulták őket. Volt köztük egy túrófánk is, amit nagyobbacska dió nagyságúra sütöttek, na azt nagyon szerettük. Ennek a fánknak a tésztája arra hajaz (emlékeim szerint), és nálunk most először sült tepsiben (eddig mindig olajban sütöttem, vizes evőkanállal adagolva a tésztát). Szóval ez a tepsiben sült változat is nagyon ízlett a gyerekeknek, a negyed kiló túróból sütött fánkokat pillanatok alatt el is kapkodták. Egyébként olajban sütés esetén fél óra alatt el is készülnek, de tepsiben sütve sem több egy óránál a készítési idő. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:

  • 3 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 2 dl tejföl
  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna




  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tepsi mélyedéseit olajjal vékonyan kikentem.
  • A tésztához gépi habverővel habosra kevertem a tojásokat a sóval és a cukorral, majd hozzáforgattam - már fakanállal - a tejfölt, a burgonyanyomón áttört túrót és a szódabikarbónával elkevert, átszitált lisztet.
  • Nokedlitészta állagú tésztát kaptam, amit sima végű habzsákba töltöttem, és ebből adagoltam a tepsi mélyedéseibe a tésztát.


Ilyen tepsiben sültek, sajna elfelejtettem a tészta betöltése után fotózni, így már csak sütés után az üres tepsi került lencsevégre. :)

  • Kb. 20-25 perc alatt sültek készre.
  • Miután kissé kihűltek, porcukorral hintettem meg őket és lekvár kíséretében tálaltam, ilyen finom volt:

Megjegyzések