Tarka zöldségsaláta 🍴

Olyan jó, hogy végre itt a tavasz, a szervezetünk is jobban vágyik ilyenkor már a friss, zsenge zöldségfélékre. Nálunk most a zöldségekből gyors és egyszerű saláta készült, amihez rántott húst sütöttem. Féltem kicsit, hogy a fiúknak hogy fog ízleni, illetve beledugják-e az orrukat egyáltalán, de siker koronázta ténykedésemet, a rántott csirkemell mellé szívesen és jóízűen elfogyasztották a salátát. Na persze ők még kenyeret is ettek hozzá, nekünk, lányoknak viszont csak ez a saláta volt a husi körete. Eredetileg az öntetbe nem kerül cukor, anélkül viszont erősen savanykás lett. Tartva tőle, hogy a gyerekeknek így nem fog ízleni, ízesítettem kevéske porcukorral, és így lett jó, mindenkinek ízlett. Még a legkisebbem is jóízűen eszegette, pedig ő nem a jó étvágyáról híres. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
az alaphoz:
🍴   2 csomó hónapos retek
🍴   6–7 koktélparadicsom
🍴   1 salátacukkini
🍴   1 zsenge karalábé
🍴   2 piros húsú paprika
🍴   1/4 csokor metélőhagyma
🍴   1/2 csokor kapor
az öntethez:
🍴   6 evőkanál tejföl
🍴   2 evőkanál balzsamecet
🍴   2 evőkanál mustár
🍴   só, frissen őrölt fekete bors
🍴   2–3 teáskanál porcukor
🍴   5 evőkanál olaj


A zöldségeket alaposan megmossuk, megtisztítjuk. A retket uborkagyaluval egészen vékony karikákra, a paradicsomot negyed cikkekre vágjuk. A cukkini végeit eltávolítjuk, a zöldséget hámozás nélkül hosszában kettészeljük, és az uborkagyalun legyaluljuk. A karalábét meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A paprikát hosszában negyedeljük, ereit, magjait eltávolítjuk, a zöldséget vékony szeletekre vágjuk. A metélőhagymát és a kaprot megmossuk, alaposan megszikkasztjuk, mindkettőt apróra vágjuk. A zöldségeket és a zöldfűszereket nagyobb tálban alaposan összekeverjük.
Az öntethez a tejfölt, a balzsamecetet és a mustárt ízesítjük sóval és borssal, jól elvegyítjük. Kisebb adagokban hozzáadjuk az olajat is, azzal is jól kikeverjük.
A salátát az öntet kíséretéen tálaljuk.

Megjegyzések