Tarka zöldségsaláta

Olyan jó, hogy végre itt a tavasz, a szervezetünk is jobban vágyik ilyenkor már a friss, zsenge zöldségfélékre. Nálunk most a zöldségekből gyors és egyszerű saláta készült, amihez rántott húst sütöttem. Féltem kicsit, hogy a fiúknak hogy fog ízleni, illetve beledugják-e az orrukat egyáltalán, de siker koronázta ténykedésemet, a rántott csirkemell mellé szívesen és jóízűen elfogyasztották a salátát. Na persze ők még kenyeret is ettek hozzá, nekünk, lányoknak viszont csak ez a saláta volt a husi körete. Eredetileg az öntetbe nem kerül cukor, anélkül viszont erősen savanykás lett. Tartva tőle, hogy a gyerekeknek így nem fog ízleni, ízesítettem kevéske porcukorral, és így lett jó, mindenkinek ízlett. Még a legkisebbem is jóízűen eszegette, pedig ő nem a jó étvágyáról híres.  :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
az alap salátához:

  • 2 csomó hónapos retek
  • 6-7 szem koktélparadicsom (vagy 2 nagyobb)
  • 1 kis, zsenge cukkini
  • 1 zsenge karalábé
  • 2 piros húsú paprika
  • 1/4 csomó metélőhagyma
  • 1/2 csokor kapor

az öntethez:

  • 6 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál mustár
  • só, őrölt bors
  • 2-3 teáskanál porcukor
  • 10 evőkanál étolaj




  • A zöldségeket alaposan megmostam, megtisztítottam.
  • A retket uborkagyaluval egészen vékony karikákra, a koktélparadicsomokat negyed cikkekre vágtam.
  • A cukkini két végét levágtam, majd hámozás nélkül hosszában kettévágtam és szintén az uborkagyalut használva szeleteltem (volt egy kis magháza, azt eltávolítottam).
  • A karalábét meghámoztam, és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
  • A paprikákat hosszában negyedeltem, ereit, magjait eltávolítottam, majd a negyed csíkokat vékony szeletekre vágtam.
  • A metélőhagymát megmostam, jól megszikkasztottam, apróra vágtam.
  • A kaporral ugyanígy kell eljárni, nálam most fagyasztott került bele.
  • A zöldségeket és a zöldfűszereket egy nagy tálban alaposan összekevertem.
  • Az öntethez a tejfölt, a balzsamecetet és a mustárt ízesítettem sóval és őrölt borssal, és jól elkevertem.
  • Végül kisebb adagokban hozzáadtam az olajat is, és azzal is jól kikevertem.
  • A salátát és az öntetet külön-külön kínáltam. (Mivel az öntet nincs elkeverve az alappal, a zöldségek pedig nincsenek sózva, így nem engednek levet.)

Megjegyzések