Medvehagymás spagetti

Végre-végre, újra itt a medvehagyma szezon! A gasztronómiában egyre közismertebb és egyre inkább teret hódító hagymaféle hatása - és íze, illata is - a fokhagymáéhoz hasonlítható, bár annál erőteljesebb. Tisztítja az emésztő- és bélrendszert, bőrünket is újjávarázsolja, regenerálja, egyedülálló vértisztító, gazdag magnéziumban, vasban és C-vitaminban. Sörkiflit is sütöttem már vele, most pedig egy nagyon finom tésztaételt készítettem belőle Duende receptje alapján, melyért ezer köszönet ezúton is. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel, megnyaltuk utána mind a tíz ujjunkat. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • kb. 25 dkg spagettitészta
  • 3 dkg vaj
  • teáskanálnyi olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kevéske cukor
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 1,5-2 dl tejföl
  • 10-15 dkg sajt (trappista és füstölt vegyesen)




  • A tésztát a szokott módon, enyhén sós vízben kifőztem, majd leszűrtem és főzőlevét felfogtam.
  • Amíg főtt, megtisztítottam a medvehagymát: megmostam és lecsepegtettem a leveleket, majd eltávolítottam a hosszú, vastag szárakat, és a leveleket vágódeszkán apróra metéltem.
  • A vajat serpenyőben felhevítettem, hozzáadtam az olívaolajat, majd belepréseltem a megtisztított fokhagymagerezdet.
  • Ízesítettem kevéske sóval, pár percig pároltam.
  • Felöntöttem a fehérborral és kissé forrni hagytam.
  • Belekerült a felaprított medvehagyma is, ízesítésül só és őrölt bors, majd belekevertem a tejfölt.
  • Pár percnyi főzés után hozzáadtam a reszelt sajtokat, hagytam teljesen elolvadni, végül utánaízesítettem kevéske cukorral (mivel kicsit sűrűnek találtam, hígítottam a tészta főzővizével).
  • A mártásba forgattam a leszűrt tésztát, és még külön is kínáltam hozzá reszelt sajtot.


Megjegyzések