Medvehagymás-sajtos spagetti 🍴

Végre-végre, újra itt a medvehagyma szezon! A gasztronómiában egyre közismertebb és egyre inkább teret hódító hagymaféle hatása - és íze, illata is - a fokhagymáéhoz hasonlítható, bár annál erőteljesebb. Tisztítja az emésztő- és bélrendszert, bőrünket is újjávarázsolja, regenerálja, egyedülálló vértisztító, gazdag magnéziumban, vasban és C-vitaminban. Sörkiflit is sütöttem már vele, most pedig egy nagyon finom tésztaételt készítettem belőle Duende receptje alapján, melyért ezer köszönet ezúton is. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető étel, megnyaltuk utána mind a tíz ujjunkat. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   25 dkg spagetti
🍴   3 dkg vaj
🍴   1 teáskanál olívaolaj
🍴   1 gerezd fokhagyma
🍴   só, frissen őrölt fekete bors
🍴   kevés cukor
🍴   1/2 dl fehérbor
🍴   1 nagy csokor medvehagymalevél
🍴   1,5–2 dl tejföl
🍴   10-15 dkg trappista és/vagy füstölt sajt
a tálaláshoz:
🍴   reszelt trappista sajt


A tésztát a szokott módon, enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük úgy, hogy a főzőlevét felfogjuk.
A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, eltávolítjuk a vastag szárakat, és a leveleket apróra metéljük. A vajat az olívaolajjal felhevítjük, belepréseljük a megpucolt fokhagymát. Ízesítjük sóval, pár percig pároljuk. Felöntjük a fehérborral, és kicsit forrni hagyjuk. Beletesszük a medvehagymát, utánízesítjük, majd belekeverjük a tejfölt. Pár percnyi főzés után hozzáadjuk a reszelt sajtot, hagyjuk teljesen elolvadni, végül ízesítjük kevés cukorral. Ha túl sűrűnek találjuk, hígíthatjuk a tészta főzővizével.
A mártásba forgatjuk a tésztát, és még külön is kínálunk hozzá reszelt sajtot.

Megjegyzések