Burgonyaleves pestóval

A burgonyalevesnek egy picit különlegesebb készítési módja, olaszosan, pestóval fűszerezve és finom conchiglie-vel, bordás kagylótésztával dúsítva. Tartalmas, különleges ízvilágú leveske, sűrűbbre főzve egytálételként is megállja a helyét. A hozzávalóknál megadott mennyiséggel készítve nagy adag levest kapunk, a pestóból pedig nemcsak a leveshez szükséges adag lesz, hanem még külön is tudunk kínálni hozzá. Éva a Takarékos konyhából tésztás játékot hirdetett, ezt a finom levest ajánlom a "Szeretem a tésztát!" játékra. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a pestóhoz:

  • 6 dkg petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg fenyőmag
  • 2 evőkanál friss bazsalikomlevél
  • 6 dkg reszelt parmezán
  • fehérbors
  • 1,5 dl olívaolaj

a leveshez:

  • 6-8 szelet bacon
  • 45 dkg vöröshagyma
  • 60 dkg burgonya
  • 3-4 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 2 l tyúkhúsleves, alaplé
  • 6 dl tej
  • kb. 20 dkg conchiglie (bordás kagylótészta)
  • 2 dl tejszín
  • só, petrezselyemzöld
  • reszelt sajt, fokhagymás kruton




  • A pestóhoz szükséges hozzávalókat késes aprítógépbe raktam, és 1-2 perc alatt krémesre pürésítettem.
  • A leveshez vékony csíkokra vágtam a szalonnaszeleteket, megtisztítottam és apróra kockáztam a krumplit és a hagymát.
  • Nagy lábasban felhevítettem a vajat és az olajat, beledobtam a szalonnát és pirítani kezdtem.
  • Pár perc után hozzáadtam a hagyma- és burgonyakockákat, ízesítettem kevéske sóval, és tovább pirítottam, gyakran megkeverve.
  • Kb. 10 perc elteltével felöntöttem a húslevessel és a tejjel, felforraltam és negyedóráig kis lángon főztem.
  • Ekkor került bele a tészta, amivel további negyedóráig főtt a leves.
  • Végül hozzáadtam a tejszínt is, néhány percig még főztem, majd ízesítettem petrezselyemzölddel és három evőkanálnyi pestóval.
  • Külön tálkákban reszelt sajtot, pestót és fokhagymás krutont kínáltam hozzá.


Megjegyzések