vasárnap, április 14, 2013

"Almás pite" pohárkrém Annától - Blogkóstoló 8.

A Blogkóstoló 8. fordulójához érkezett, háziasszonyunk pedig ebben a körben Hani, az Ízemlékek blog írója. Tudjátok, ez az a játék, ahol az egymásnak sorsolt blogot "kóstoljuk", választunk és sütünk-főzünk valami finomat egymástól. Az én párom most Anna lett, a Kakukkfű blogból, aminek nagyon örültem. Így ugyanis jobban elmélyülhettem egy számomra kicsit különlegesebb blogban, hiszen a Kakukkfű az "ízletes ételek és diabetikus receptek tárháza". Ami valóban így van, nagyon sok ízletes, finom étellel, desszerttel találkozhatunk, zömében pedig diabetikus receptekkel. Megmutatom a nekem legjobban tetszőket: fetás reteksaláta, citrus muffin csalafinta citromkrémmel, brokkoli krémleves fokhagymás sajtkrémmel, mediterrán túrókrém, málnás brownie, sült puding csokoládé és vanília ízben. És amire a választásom esett, az az "almás pite" pohárkrém, ami szintén diabetikus desszert. Olyannyira megtetszett, hogy nem is változtattam semmin, vagyis diabetikus formában készítettem el én is. A folyékony édesítőt ismertem eddig is, alkalomadtán a kávét szoktuk vele ízesíteni, de a nyírfacukorral most ismerkedtem meg. Tudtátok, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint hagyományos társa? Majdnem teljesen úgy működik, mint a kristálycukor, édesítő értéke ugyanolyan, annyi különbséggel, hogy nem karamellizálódik és nem alkalmas élesztővel készült ételek készítésére, mivel nem nyújt táptalajt az élesztőgomba-féléknek. De visszatérve a recepthez, nagyon finom, könnyed desszert lett a végeredmény, ami máskor is fog nálunk készülni. Anna, köszönöm a receptet, Hani, köszönöm a játékot! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
az almapüréhez:

  • 6 alma
  • 1 dl víz
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
  • 3 dkg nyírfacukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

a krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál folyékony édesítő
  • 1 vaníliarúd
  • 40 dkg mascarpone
  • 8 dkg dió

a morzsához:

  • 1 teáskanál vaj
  • kb. 10 dkg diabetikus teasütemény
  • őrölt fahéj



  • Az almákat megmostam, meghámoztam, húsukat apró kockákra vágtam és egy nagy lábasba tettem.
  • Ráöntöttem a vizet, hozzáadtam a nyírfacukrot, ízlés szerint őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, a citrom lereszelt héját és teljesen puhára, szinte pépesre főztem.
  • Hagytam kihűlni.
  • Közben egy serpenyőben szárazon megpirítottam a diót, majd miután kihűlt, késes aprítóval felaprítottam, úgy, hogy maradjanak benne nagyobbacska darabok is.
  • A krémhez habbá vertem a tejszínt, a végefelé hozzáadtam a habfixálót, a folyékony édesítőt és a vaníliavelőt is.
  • A mascarponéhoz óvatosan hozzáforgattam a tejszínből vert habot, majd ezt a krémet megfeleztem, és egyik felébe belekevertem a diót.
  • A teasüteményből 6 darabot félretettem a díszítéshez, a többit morzsásra aprítottam és fahéjjal ízesítve átpirítottam a felhevített vajon.
  • A poharak aljába elosztottam a diós krémet, erre jött az almapüré, majd a fehér krém, amit végül a pirított kekszmorzsával szórtam meg és a félretett aprósütikkel díszítettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.


42 megjegyzés:

  1. Guszta, nagyon finom lehet! Mostanában kedvet kaptam a pohárkrémhez ritkán szoktam csinálni, de annyira mutatós és finom lehet pld. ez a desszert is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi - főleg a gyerekek - nagyon szeretjük a pohárkrémeket, ez is pillanatok alatt elfogyott! :)

      Törlés
  2. Ez nagyon fincsi lehet:) Nagyon szeretem az almát, így is el tudom képzelni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó kis felhasználása az almának, főleg így tavasszal, amikor már kezd fonnyadni és gyorsabban romlik! :)

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki és milyen egyszerű elkészíteni:) Csak ne lenne a nyírfacukor annyira drága, akkor csak azt használnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg is lepődtem az árán, nem gondoltam, hogy ilyen drága, végül fél kilót vettem! :) Egyébként tényleg jó lenne gyakrabban használni, sokkal egészségesebb! :)

      Törlés
  4. Hű, de ennivaló! Én még soha nem használtam nyírfacukrot. Majd, ha számolnom kell a kalóriákat, s kétszer ennyit fogok keresni:-) A róla közölt információk újak számomra, köszönöm őket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra is új volt, a használat és az infók is! :) Sajnos ahhoz túl drága, hogy mindenbe ezt használjuk, pedig jó lenne! :)

      Törlés
  5. Fantasztikus választás! És mennyi újdonságot megtudtam a nyírfacukorról...Jó volt téged olvasni megint! :)

    VálaszTörlés
  6. Micsoda finomságot választottál! Nagyon látványos és finom :) A nyírfacukor egy nagyon jó találmány, én rengeteget használom, de nem egy olcsó alapanyag.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Igen, egyáltalán nem mondható olcsónak, én még most ismerkedem vele! :)

      Törlés
  7. Nagyon mutatós, finom desszert. És külön jó hogy alma kell hozzá, ami egész évben elrhető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban, ezt a desszertet - az alma okán - szinte egész évben készíthetjük, télen-nyáron nagyon finom tud lenni! :)

      Törlés
  8. Csuda jó ez a pohárkrém! Nem kell sütni, nyárra is szuper, akár más gyümölccsel is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem a sütés nélküli desszerteket, a legtöbbet egyszerűbb elkészíteni, és könnyedek, finomak! :)

      Törlés
  9. Hű, de guszta! Lökd ide a s... saját adagomat kérlek! :D Eszembe jutottak anyum régi hosszú, színes műanyag kanalai, de szerettem azokat! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez a pohárkrémhez pont azok a hosszú kanalak valók, vagy a kanalakhoz való a pohárkrém? :D

      Törlés
  10. Szuper guszta! Nagyon tetszik, még így diabetikusan is. :)
    Nagyon jót választottál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így, diabetikusan is nagyon finomságos volt, tényleg sikerült nagyon jól választani! :)

      Törlés
  11. Komolyan, ezek a képek felértek egy merénylettel! Hű, de szeretnék magam előtt látni egy pohárral!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Most, amikor válaszolok, már én is szeretnék magam előtt látni egy pohárral, ugyanis már rég elfogytak és most olyan jólesne! :)

      Törlés
  12. Jó választásnak bizonyult ez a desszert! Nagyon finomnak látszik, guszta. Én még nem használtam nyírfacukrot - igaz nem is szoktam diabetikus ételeket készíteni -, biztosan finom és egészséges!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is az első próbálkozásom, egyébként nagyon finom ízű volt az egész desszert, a nyírfacukorról pedig sok jót olvastam, tényleg egészséges! :)

      Törlés
  13. Kedves Hankka!
    Köszönöm szépen, hogy ennyi szépet írtál! (És a sok-sok linket is).
    Már azon izgultam, hogy esetleg nem is találsz semmi szimpatikusat nálam. Szuper, hogy ilyen sok minden tetszik :)
    Örülök, hogy ízlett a pohárkém :)))
    Talán legközelebb én főzök valamit tőled. Bár szerintem arra nem kell a következő blogkóstolóig várni...
    Még egyszer köszi azt a sok szépet!
    További jó fakanálforgatást,szia:
    Anna


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anna, én köszönöm ennek a nagyon finom pohárkrémnek a receptjét! :) És már hogyne találtam volna nálad szimpatikus receptet, jobbnál jobbakat, látod, mennyi minden tetszik! :) Sok mindent kinéztem, alig tudtam eldönteni, hogy melyiket is készítsem! :) Örülök, hogy együtt játszhattunk, további sikeres sütés-főzést és blogírást Neked is! :)

      Törlés
  14. Ezek a képek! Megkívántam, lehet el is készítem...:) Nagyon finom lehet, már Annánál is kinéztem magamnak!

    VálaszTörlés
  15. Örülök, hogy ennyi finomságot találtál Annánál! Nagyon tetszik Anna blogjának bemutatása, köszönöm ezt is és a játékban való részvételt is. Annát személyesen is ismerem, ezért külön öröm számomra, hogy ennyi szépet írtál Róla. Nekem is meghoztad a kedvem ehhez a pohárkrémhez :)!

    VálaszTörlés