"Almás pite" pohárkrém Annától - Blogkóstoló 8.

A Blogkóstoló 8. fordulójához érkezett, háziasszonyunk pedig ebben a körben Hani, az Ízemlékek blog írója. Tudjátok, ez az a játék, ahol az egymásnak sorsolt blogot "kóstoljuk", választunk és sütünk-főzünk valami finomat egymástól. Az én párom most Anna lett, a Kakukkfű blogból, aminek nagyon örültem. Így ugyanis jobban elmélyülhettem egy számomra kicsit különlegesebb blogban, hiszen a Kakukkfű az "ízletes ételek és diabetikus receptek tárháza". Ami valóban így van, nagyon sok ízletes, finom étellel, desszerttel találkozhatunk, zömében pedig diabetikus receptekkel. Megmutatom a nekem legjobban tetszőket: fetás reteksaláta, citrus muffin csalafinta citromkrémmel, brokkoli krémleves fokhagymás sajtkrémmel, mediterrán túrókrém, málnás brownie, sült puding csokoládé és vanília ízben. És amire a választásom esett, az az "almás pite" pohárkrém, ami szintén diabetikus desszert. Olyannyira megtetszett, hogy nem is változtattam semmin, vagyis diabetikus formában készítettem el én is. A folyékony édesítőt ismertem eddig is, alkalomadtán a kávét szoktuk vele ízesíteni, de a nyírfacukorral most ismerkedtem meg. Tudtátok, hogy 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint hagyományos társa? Majdnem teljesen úgy működik, mint a kristálycukor, édesítő értéke ugyanolyan, annyi különbséggel, hogy nem karamellizálódik és nem alkalmas élesztővel készült ételek készítésére, mivel nem nyújt táptalajt az élesztőgomba-féléknek. De visszatérve a recepthez, nagyon finom, könnyed desszert lett a végeredmény, ami máskor is fog nálunk készülni. Anna, köszönöm a receptet, Hani, köszönöm a játékot! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 6 pohárhoz:
az almapüréhez:

  • 6 alma
  • 1 dl víz
  • őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
  • 3 dkg nyírfacukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja

a krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál folyékony édesítő
  • 1 vaníliarúd
  • 40 dkg mascarpone
  • 8 dkg dió

a morzsához:

  • 1 teáskanál vaj
  • kb. 10 dkg diabetikus teasütemény
  • őrölt fahéj



  • Az almákat megmostam, meghámoztam, húsukat apró kockákra vágtam és egy nagy lábasba tettem.
  • Ráöntöttem a vizet, hozzáadtam a nyírfacukrot, ízlés szerint őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, a citrom lereszelt héját és teljesen puhára, szinte pépesre főztem.
  • Hagytam kihűlni.
  • Közben egy serpenyőben szárazon megpirítottam a diót, majd miután kihűlt, késes aprítóval felaprítottam, úgy, hogy maradjanak benne nagyobbacska darabok is.
  • A krémhez habbá vertem a tejszínt, a végefelé hozzáadtam a habfixálót, a folyékony édesítőt és a vaníliavelőt is.
  • A mascarponéhoz óvatosan hozzáforgattam a tejszínből vert habot, majd ezt a krémet megfeleztem, és egyik felébe belekevertem a diót.
  • A teasüteményből 6 darabot félretettem a díszítéshez, a többit morzsásra aprítottam és fahéjjal ízesítve átpirítottam a felhevített vajon.
  • A poharak aljába elosztottam a diós krémet, erre jött az almapüré, majd a fehér krém, amit végül a pirított kekszmorzsával szórtam meg és a félretett aprósütikkel díszítettem.
  • Jól lehűtve kínáltam.


Megjegyzések