szombat, április 06, 2013

Abált szalonna

Tudom, tudom, nem a gasztronómia csúcsa az abált szalonna - dehát annyira finom! :) Bár boltban is lehet kapni, mégis érdemes belevágni a házi elkészítésébe, egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig egy isteni finom, puha, sós-paprikás-fokhagymás ízű-illatú szalonna. Amit persze friss kenyérrel, hagymával és sok zöldségfélével szabad csak érdemes fogyasztani. Házi készítésű abált szalonnát utoljára gyerekkoromban ettem, akkoriban gyakran vágtunk disznót és készítettünk mindenféle finomságot a húsából, szalonnájából. Felelevenítve a régi emlékeket, nálunk így készült az abált szalonna. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • tokaszalonna
  • só, babérlevél, szemesbors, pirospaprika
  • fokhagyma


  • A tokaszalonnát tenyérnyi széles darabokra vágtam, és alaposan, erősen bedörzsöltem sóval.
  • Nagy lábasba rakosgattam a szalonnadarabokat, fokhagymagerezdeket tisztítottam és a szalonnára szórtam, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte.
  • 3 napig hideg helyen tartottam ebben a pácban, naponta egyszer kicsit átforgattam a szalonnadarabokat.
  • A három nap elteltével a páclében feltettem főni, adtam még hozzá néhány gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet, szemesborsot.
  • Amikor felforrt, egészen kis lángon főztem tovább mindaddig, míg teljesen puha nem lett (késsel vagy villával ellenőrizhető).
  • A levében hagytam langyosra hűlni, majd a levet leszűrtem, a szalonnát lemostam benne a fűszerektől és két deszka között lepréseltem.
  • Egy napi préselés után vízzel pépesre kevert pirospaprikával bekentem az oldalait és a tetejét, és jól behűtöttem.

20 megjegyzés:

  1. Annyira guszta a képeken, hogy menten beleharapnék:) Ilyet még sosem készítettem, de remek ötlet!!

    VálaszTörlés
  2. Hmmm mennyei :) imádom az abált szalonnát még ha nem is diétás étel :D

    VálaszTörlés
  3. Hát szerintem pedig a magyar gasztronómia egyik csúcsa:) Szeretem nagyon, bár gyerekkoromban ki nem álhattam a fokhagyma miatt:) Minden disznóvágás alkalmával készítünk, csak keveset fogyasztpok belőle, mert tömény zsír:)

    VálaszTörlés
  4. Én sem veszek a boltban, mindig mi mi csináljuk. A tiéd nagyon szép és ne feledjük minden egészséges ha mértékkel fogyasztjuk!

    VálaszTörlés
  5. Én is szoktam otthon főzni, nagyon finom, szeretjük. A tiéd különösen guszta lett :)

    VálaszTörlés
  6. Gyerekkoromban mi is sokat készítettünk, most ritkábban, de szoktam. Jó fokhagymásan isteni finom! :-)

    VálaszTörlés
  7. A Királylánynál és nálam ezzel pont célba is találnál-magyar csúcs gasztronómia :D :D :D

    VálaszTörlés
  8. Ez nagyon- nagyon guszta!! Imádom fokhagymástól- mindenestől. :)))

    VálaszTörlés
  9. Mi is szeretjük ám:-) Annyira étvágygerjesztő, hogy tokaszalonnára fogok vadászni, muszáj lesz készítenem!

    VálaszTörlés
  10. A helyzet az, hogy nagyon szeretem :-)) Ahogy leírod, pont úgy :-)) Bánja fene az átható hagymaszagot :-DD

    VálaszTörlés
  11. De még milyen finom tudott lenni, azért tudott, mert már nem eszem és nem is készítem. De a tiedből egy szeletkét kérek, lilahagymával..., bár látom, csak ubi van és valamilyen csira...jól van az is jöhet!!!!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon gusztusos! Rendszeresen készítem, párom nagyon szereti! Én mondjuk gyorsabb verzióban készítem el, de én is sok-sok fokhagymát teszek bele. Nyami! A te verziód is nagyon tetszik, lehet, hogy kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
  13. Gasztronómia ide...oda...hiszen erről hires a Magyar gasztronómia, meg a finom Gyulai kolbászrol is, csak manapság mindenki annyira fél a kolesztoros, köver dolgokrol, hogy nem is mernek enni ilyesmit, pedig én nem tudnám meg állni...szivesen a képernyőn keresztül bökni, és el lopnám mind az egészet, ha, ha! Gyönyörü szépen néz ki, és az a piros paprika a tetején, hát még a finom puha ize...jajj, nem is mondok már semmit róla, csak IMÁDOM!

    VálaszTörlés
  14. Szia Hankka! :)
    Jaj, de jó! Éppen a napokban meséltem a fiamnak, hogy az apai nagyapja amikor megkívánta az abált szalonnát, elsétált a henteshez és vásárolt tokaszalonnát, aztán otthon megfőzte, beízesítette és megette. (meglátta, hazavitte és megette :)))
    Úgy emlékszem, ő fűszerek nélkül főzte, csak sós vízben és amikor kihűlt jól bedörzsölte reszelt fokhagymával és édesnemes pirospaprikával...
    Örülök a receptednek, mert én is el akarom készteni, most legalább már van hová/kihez fordulnom. :)

    VálaszTörlés
  15. Ezek szerint mégiscsak a magyar gasztronómia egyik csúcsa, látom már, sokan szeretjük! :)

    VálaszTörlés
  16. Atyaég, milyen guszta abált szalonnát készítettél, és milyen jó húsos! :P Én imádom - bár inkább Anyukám szokta készíteni (Ő elég gyakran), és Tőlük hozok én is magunknak egy darabkát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, most jó húsost sikerült venni. Nálunk most épp fordítva történt, mi vittünk anyukáméknak! :)

      Törlés
  17. Majdnem egyezik az általam ismert receptúrával.Egy kis kiegészítést ha megengedsz:
    előtte egy kupica házi, hozzá szikkadt fehér kenyér , kísérőnek valami testes vörös bor.
    Na erre varrjon gombot az EU gasztro-szakértője! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Varrjon! :))) Egyedül a szikkadt kenyérrel vitáznék, nekem mindenképpen friss kenyér dukál hozzá, de ez persze ízlés kérdése! :)

      Törlés