Abált szalonna 🍴

Tudom, tudom, nem a gasztronómia csúcsa az abált szalonna - dehát annyira finom! :) Bár boltban is lehet kapni, mégis érdemes belevágni a házi elkészítésébe, egyáltalán nem bonyolult, a végeredmény pedig egy isteni finom, puha, sós-paprikás-fokhagymás ízű-illatú szalonna. Amit persze friss kenyérrel, hagymával és sok zöldségfélével érdemes fogyasztani. Házi készítésű abált szalonnát utoljára gyerekkoromban ettem, akkoriban gyakran vágtunk disznót és készítettünk mindenféle finomságot a húsából, szalonnájából. Felelevenítve a régi emlékeket, nálunk így készült az abált szalonna. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   tokaszalonna
🍴   só, babérlevél, fekete bors, őrölt pirospaprika
🍴   fokhagyma
továbbá:
🍴   kevés víz
🍴   őrölt pirospaprika


A szalonnát tenyérnyi széles darabokra vágjuk, és alaposan, erősen bedörzsöljük sóval. Nagyobb lábasba tesszük, rászórjuk a megpucolt fokhagymát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. 3 napig hideg helyen pácoljuk, naponta egyszer átforgatjuk.
A páclében feltesszük főni, adunk még hozzá néhány gerezd fokhagymát, babérlevelet, borsot. Amikor felforr, egészen kis lángon főzzük tovább mindaddig, amíg teljesen puha nem lesz – ezt késsel vagy villával ellenőrizzük. A levében hagyjuk langyosra hűlni, majd a levet felfogva leszűrjük, a szalonnát lemossuk a lében a fűszerektől, és 2 deszka között lepréseljük.
1 napi préselést követően vízzel pépesre kevert pirospaprikával bekenjük az oldalait és a tetejét.

Megjegyzések