Somlói szelet



Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a sárga piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
4 evőkanál víz
10 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
a kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
4 evőkanál víz
3 dkg cukrozatlan kakaópor
7 dkg liszt
1/2 csomag (6 g) sütőpor
a vaníliás pudinghoz:
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
2 csapott evőkanál cukor
4 dl tej
a csokoládés pudinghoz:
1 csomag (4 dkg) csokoládéízű pudingpor
2 csapott evőkanál cukor
4 dl tej
a habhoz:
5 dl zsíros tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (1 dkg) habfixáló
a csokoládémázhoz:
1–2 evőkanál víz
1 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor


A sárga piskótához a tojássárgáját habosra-krémesre keverjük a cukor felével és a vízzel. A fehérjéből kemény habot verünk, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, átszitálva a tojásos masszához adjuk a habbal együtt, és az egészet finoman összeforgatjuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. Ugyanígy elkészítjük a kakaós piskótát is, azzal, hogy a kakaót a liszttel együtt adjuk a masszához. A szokott módon, külön-külön elkészítjük a kétféle pudingot. A kakaós piskótát tepsibe tesszük, ráöntjük a még meleg vaníliás pudingot, erre jön a sárga piskóta, majd a még szintén meleg csokoládés puding. Az egészet hagyjuk kihűlni. A tejszínből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a habfixálót és a vaníliás cukrot is. A sütemény tetejére kenjük, majd néhány órára az egészet behűtjük. A csokoládémáz hozzávalóit összefőzzük, hűlni hagyjuk. A süteményt kockákra vágjuk, a szeleteket – kis helyet hagyva köztük – sütőpapírral bélelt tálcára rakosgatjuk, és egyesével megcsorgatjuk a csokoládémázzal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése