Somlói szelet

Régóta szemezek ezzel a süteménnyel az egyik sütis könyvben (Csábító házi sütemények 5.), most végre sort kerítettem rá. Az igazi somlóihoz képest egyszerűsített verzió, egy sima és egy kakaós piskóta, kétféle puding, tejszínhab és csokimáz. Az eredeti recepthez képest picit változtattam, egyrészt a pudingokhoz kevesebb cukrot adtam, másrészt kész csokiöntetet használtam (tudjátok, a nyuszist), mivel vészesen közelgett a lejárati ideje, hát rácsorgattam a süti tetejére. Mindenesetre beírom a recept szerinti csokiöntetet, azzal is biztosan működik. És még valami: a tejszínhabom nem lett tökéletes, picit lágy, és legközelebb kevesebb, mondjuk 3 dl tejszínből készítem, szerintem sok rá ez a mennyiség (bár Csenge ezzel vitatkozna, ő ugyanis imádja a tejszínhabot). Egyébként nagyon finom, könnyed, a csökkentett cukormennyiséggel is épp elég édes sütemény. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a sárga piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • 10 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a kakaós piskótához:

  • 4 tojás
  • 8 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • 3 dkg keserű kakaópor
  • 7 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor

a vaníliás pudinghoz:

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 4 dl tej

a csokipudinghoz:

  • 1 csomag csokoládé ízű pudingpor
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor
  • 4 dl tej

a habhoz:

  • 5 dl zsíros tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

a csokimázhoz:

  • 1-2 evőkanál víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kakaópor


  • A sárga piskótához a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját habosra-krémesre kevertem a cukor felével és a vízzel.
  • A fehérjéből kemény habot vertem, a végefelé a cukor másik felét is hozzáadtam.
  • A lisztet elkevertem a sütőporral, átszitálva a cukros sárgájához adtam a habbal együtt, finoman összeforgattam az egészet.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 27 x 38 cm-es tepsibe simítottam, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütöttem.
  • Ugyanígy elkészítettem a kakaós piskótát is.
  • Amíg sült a kakaós lap, a szokott módon külön-külön megfőztem a kétféle pudingot.
  • Amikor megsült a kakaós piskóta, pár percig hagytam hűlni, majd ráöntöttem a még meleg vaníliás pudingot, erre jött a már kihűlt sárga piskóta, majd a még szintén meleg csokipuding.
  • Az egészet hagytam kihűlni.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a habfixálót és a vaníliás cukrokat is.
  • A sütemény tetejére kentem, majd néhány órára az egészet behűtöttem.
  • Végül kockákra vágtam, a szeleteket kis helyet hagyva köztük sütőpapírra rakosgattam, és egyesével megcsorgattam a csokisziruppal.
  • A sütemény-széle probléma megoldására pedig a széle darabokat üvegpoharakba rakosgattam - nálam 6 pohár lett tele -, gazdagon öntöztem közben a sziruppal és megszórtam kevés darált dióval is, egy kis plusz tejszínhab a tetejére, és így már senkinek nem volt ellene kifogása. :)

Megjegyzések