Somlói szelet 🍴

Régóta szemezek ezzel a süteménnyel az egyik sütis könyvben (Csábító házi sütemények 5.), most végre sort kerítettem rá. Az igazi somlóihoz képest egyszerűsített verzió, egy sima és egy kakaós piskóta, kétféle puding, tejszínhab és csokimáz. Az eredeti recepthez képest picit változtattam, egyrészt a pudingokhoz kevesebb cukrot adtam, másrészt kész csokiöntetet használtam (tudjátok, a nyuszist), mivel vészesen közelgett a lejárati ideje, hát rácsorgattam a süti tetejére. Mindenesetre beírom a recept szerinti csokiöntetet, azzal is biztosan működik. És még valami: a tejszínhabom nem lett tökéletes, picit lágy, és legközelebb kevesebb, mondjuk 3 dl tejszínből készítem, szerintem sok rá ez a mennyiség (bár Csenge ezzel vitatkozna, ő ugyanis imádja a tejszínhabot). Egyébként nagyon finom, könnyed, a csökkentett cukormennyiséggel is épp elég édes sütemény. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a sárga piskótához:
🍴   4 tojás
🍴   8 dkg cukor
🍴   4 evőkanál víz
🍴   10 dkg liszt
🍴   1/2 csomag (6 g) sütőpor
a kakaós piskótához:
🍴   4 tojás
🍴   8 dkg cukor
🍴   4 evőkanál víz
🍴   3 dkg cukrozatlan kakaópor
🍴   7 dkg liszt
🍴   1/2 csomag (6 g) sütőpor
a vaníliás pudinghoz:
🍴   1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
🍴   2 csapott evőkanál cukor
🍴   4 dl tej
a csokoládés pudinghoz:
🍴   1 csomag (4 dkg) csokoládéízű pudingpor
🍴   2 csapott evőkanál cukor
🍴   4 dl tej
a habhoz:
🍴   5 dl zsíros tejszín
🍴   2 evőkanál vaníliás cukor
🍴   1 csomag (1 dkg) habfixáló
a csokoládémázhoz:
🍴   1–2 evőkanál víz
🍴   1 evőkanál cukor
🍴   2 evőkanál cukrozatlan kakaópor


A sárga piskótához a tojássárgáját habosra-krémesre keverjük a cukor felével és a vízzel. A fehérjéből kemény habot verünk, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, átszitálva a tojásos masszához adjuk a habbal együtt, és az egészet finoman összeforgatjuk. A sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. Ugyanígy elkészítjük a kakaós piskótát is, azzal, hogy a kakaót a liszttel együtt adjuk a masszához.
A szokott módon, külön-külön elkészítjük a kétféle pudingot.
A kakaós piskótát tepsibe tesszük, ráöntjük a még meleg vaníliás pudingot, erre jön a sárga piskóta, majd a még szintén meleg csokoládés puding. Az egészet hagyjuk kihűlni.
A tejszínből kemény habot verünk, a vége felé hozzáadjuk a habfixálót és a vaníliás cukrot is. A sütemény tetejére kenjük, majd néhány órára az egészet behűtjük.
A csokoládémáz hozzávalóit összefőzzük, hűlni hagyjuk.
A süteményt kockákra vágjuk, a szeleteket – kis helyet hagyva köztük – sütőpapírral bélelt tálcára rakosgatjuk, és egyesével megcsorgatjuk a csokoládémázzal.

Megjegyzések