Sárga túró 🍴

Annak ellenére, hogy a sárgatúró kis országunk keleti részében, elsősorban Szabolcsban ismert étel, mi pedig tősgyökeres nyíregyháziak vagyunk, családunk nem ismerte és készítette ezt az elsősorban a húsvéti asztalra illő finomságot. Jó tíz évvel ezelőtt találkoztam vele először, akkor is elriasztottak azzal, hogy órákig kell főzni, nagyon macerás. Aztán egyre népszerűbb lett, és végül én is megpróbáltam elkészíteni. Az első sikeres próbálkozás óta minden évben legalább egyszer, húsvétkor elkészül, ma már el sem tudjuk képzelni nélküle ezt az ünnepet. Mi nem szeretjük édesen és mazsolával, épp csak ízesíteni szoktam egy kis cukorral, így lesz nagyon kellemes íze, pont a főtt sonkához, kolbászhoz, tojáshoz, kalácshoz illő. Sós ízesítéssel is szokták készíteni, egyszer talán megkóstoljuk úgy is, így viszont annyira szeretjük, hogy egyenlőre maradunk ennél a verziónál. Mivel Erika, a Dublin felett az ég blog szerzője, a VKF 55. fordulójának háziasszonya húsvéti finomságot vár, ajánlom ezt a bejegyzést a játékra is. Aki pedig kedvet kapott elkészíteni, annak sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók (a képen látható adaghoz):
🍴   1 l tej
🍴   1 csipet só
🍴   10 tojás
🍴   2 csapott evőkanál (vaníliás) cukor


A tejet nagyobb lábasban forrni tesszük, ízesítjük a sóval. Amíg felforr, a tojást és a cukrot kézi haberővel alaposan elvegyítjük. Amikor felforrt a tej, takarékra vesszük alatta a lángot, és óvatosan hozzáöntjük a cukros tojáskeveréket. Kis lángon főzzük, kevergetve, mindaddig, amíg el nem kezd túrósodni, majd a túró és a savó láthatóan elválik egymástól. Nagyobb szűrőt gézzel kibélelünk, beleöntjük a túrót-savót, és 1 éjszakán át hagyjuk lecsepegni – nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg.
Másnap lapos tányérra borítjuk, sonka, tojás, kalács mellé kínáljuk.

Megjegyzések