vasárnap, március 31, 2013

Sárgatúró - VKF 55. forduló

Annak ellenére, hogy a sárgatúró kis országunk keleti részében, elsősorban Szabolcsban ismert étel, mi pedig tősgyökeres nyíregyháziak vagyunk, családunk nem ismerte és készítette ezt az elsősorban a húsvéti asztalra illő finomságot. Jó tíz évvel ezelőtt találkoztam vele először, akkor is elriasztottak azzal, hogy órákig kell főzni, nagyon macerás. Aztán egyre népszerűbb lett, és végül én is megpróbáltam elkészíteni. Az első sikeres próbálkozás óta minden évben legalább egyszer, húsvétkor elkészül, ma már el sem tudjuk képzelni nélküle ezt az ünnepet. Mi nem szeretjük édesen és mazsolával, épp csak ízesíteni szoktam egy kis cukorral, így lesz nagyon kellemes íze, pont a főtt sonkához, kolbászhoz, tojáshoz, kalácshoz illő. Sós ízesítéssel is szokták készíteni, egyszer talán megkóstoljuk úgy is, így viszont annyira szeretjük, hogy egyenlőre maradunk ennél a verziónál. Mivel Erika, a Dublin felett az ég blog szerzője, a VKF 55. fordulójának háziasszonya húsvéti finomságot vár, ajánlom ezt a bejegyzést a játékra is. Aki pedig kedvet kapott elkészíteni, annak sok sikert hozzá!


Hozzávalók (a képen látható adaghoz):

  • 1 l tej
  • csipet só
  • 10 tojás
  • 2 csapott evőkanál kristálycukor




  • A tejet nagy lábasban forrni tettem, ízesítettem csipetnyi sóval.
  • Amíg felforrt, a tojásokat tálba ütöttem, kézi habverővel a cukor hozzáadásával alaposan elkevertem.
  • Amikor felforrt a tej, takarékra vettem, óvatosan hozzáöntöttem a cukros tojáskeveréket.
  • Kis lángon főztem, kevergetve, mindaddig, amíg elkezdett túrósodni, majd a túró és a savó láthatóan elvált egymástól.
  • Egy nagyobb szűrőt gézzel kibéleltem, beleöntöttem a túrót-savót, és egy éjszakán át hagytam lecsepegni (nem kell nyomkodni, magától is szépen lecsepeg).
  • Másnap lapos tányérra borítottam, sonkával, tojással, kaláccsal tálaltam.


24 megjegyzés:

  1. Na ezt most mentem is, mégpedig az anyukám és a házam Ura miatt-mindkettejük kedvence; csak hát a fránya gazdasszony eddig még nem csinált nekik ilyet :) :) :)
    Nagyon szép és guszta a Tiéd!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, olyan mint egy gyönyörű nyári napraforgó. Még sosem készítettem, meghoztad hozzá a kedvem.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett. Én még sosem készítettem, csak sokat hallottam róla.

    VálaszTörlés
  4. Nem szeretem a sárga túrót, de olyan szépen tálaltad, hogy szinte megkívántam:))
    Békés Húsvéti ünnepeket kívánok nektek:))

    VálaszTörlés
  5. Hát én erről (itt délnyugaton) még csak nem is hallottam. Mitől túrósodik a tej, csak a tojástól? vagy valami savanyút is kell bele tenni?
    Érdeks, de elképzelni nem tudom milyne lehet. Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Andrea, csak a tojástól túrósodik, semmilyen savanyító nem kell bele. Próbáld ki, mi nagyon szeretjük, édeskés ízével jól kiegészíti a sós-füstölt ízeket! :)

      Törlés
  6. Egyszer majd én is el szeretném készíteni próbaképpen, annyi helyen láttam, de még nem szántam rá magam. :) Kellemes Húsvétot, jó pihenést kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  7. Még sohasem ettem,nagyon gusztusos!:-)kellemes ünnepeket kívánok Nektek!:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyinál ma felemlítettem a sárga túródat, s rögtön jött a válasz, hogy nálunk ez a szirec!
    Le is adták a rendelést rá :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a néven nem ismertem, most is tanultunk valamit! :) És ha jött a rendelés, akkor tessék elkészíteni! :)

      Törlés
  9. Az idén akartam készíteni, de elmaradt. Meg sem próbálnám a mazsolás verziót, mert szerintem nem jönne be, de így igen. Viszem a receptedet.
    Jó pihenést és sok locsolót! :-)

    VálaszTörlés
  10. Többször kóstoltam már másoknál, de magam nem készítettem, hiszen annyi más finomság készül az ünnepekre, így sem győzzük a fogyasztást :) Jól kiegészíti a főtt sonka sós, füstös ízét.

    VálaszTörlés
  11. Szép lett! Én sok-sok mazsolával szeretem, mert szeretem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi egyébként sem vagyunk mazsolásak, ritkán kerül egy-két sütibe, a legtöbbször kimarad! :) De tudom, hogy sokan készítik és szeretik mazsolával a sárgatúrót is! :)

      Törlés
  12. Igazából fogalmam nincs, hogy ízlene-e a sárga túró vagy sem... mert úgy emlékszem, hogy még soha nem ettem... Viszont nagyon jól néz ki nálad, csodás terítés...

    Szép Húsvétot kívánok Nektek kedves Hankka, és jó pihenést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod Gabi, pedig Ti is szabolcsiak vagytok, ugyanúgy sokáig mi sem ismertük ezt a finomságot! :) Próbáld ki, szerintem ízlene nektek is! :)

      Törlés
  13. Én még nem kóstoltam a sárga túrót, felénk ez nem szokás. De a tiéd jól néz ki!

    VálaszTörlés
  14. De jól néz ki! Azta! Még sosem ettem, de egyre inkább érzem, hogy muszáj lesz kipróbálni! :)

    VálaszTörlés
  15. Csak az édes verzióról hallottam eddig, de ez is nagyon jól hangzik! Kellemes Ünnepeket Nektek! :)

    VálaszTörlés
  16. Még sohasem készítettem. Tervben volt, de azaz igazság, hogy közbeszólt az élet. Majd jövőre próbálom! :-))

    VálaszTörlés
  17. Örülök, hogy tudtam újat mutatni, ez egy édeskés ízvilágú étel, nem nehéz elkészíteni, szerintem mindenképpen megér egy próbát, ha még nem ismeritek! :)

    VálaszTörlés
  18. Hogy ez milyen jópofa tálalás!! Sósan még nem kóstoltam, csak enyhén édeskésen. Mazsolásan sem, de azzal talán túl édes lenne. A sós sonkához kell az édeskés ellenpár. Remélem Nálatok is szépen telt az ünnep :-)

    VálaszTörlés
  19. Édesanyám 2 éve készíti, én vittem neki a receptet egy gasztroblogról. Nagyon szeretjük. A sonkához az édes megy jobban, én a sós változatot szeretem, pl. a medvehagymásat, legfinomabb kaláccsal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon érdekes lehet a sós ízvilágú is, bár nekünk ez az édeskés annyira bejött, hogy ezt mindenképpen készítünk húsvétkor. Legközelebb kipróbálok egy kisebb adagot sósan is! :)

      Törlés