Sárgaborsó-krémleves szalonnával, kolbásszal 🍴



Hozzávalók:
🍴   50 dkg sárgaborsó
🍴   1 vöröshagyma
🍴   2 nagyobb sárgarépa
🍴   1 petrezselyemgyökér
🍴   só, frissen őrölt fekete bors, morzsolt lestyán
🍴   25–30 dkg főtt, füstölt császárszalonna
🍴   20 dkg füstölt kolbász
🍴   2 dl tejföl


A sárgaborsót a főzést megelőző este többször váltott vízben átmossuk, beáztatjuk.
Másnap leszűrjük, átöblítjük, majd kb. 3 l tiszta vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, negyedekre vágott hagymát, és a tisztított, felkarikázott sárgarépát és petrezselymet. Kis lángon, sóval, borssal fűszerezve készre főzzük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel pürésítjük.
Amíg fő a leves, apróra kockázzuk a szalonnát, és kis lángon kisütjük a zsírját. A pörcöt kiszedjük, és a zsírban átpirítjuk a felkarikázott kolbászt.
A levest visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a szalonnát és a kolbászt, ízesítjük lestyánnal. Felfőzzük, és pár percig kis lángon rotyogtatjuk. A tejfölt kikeverjük, hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez dolgozzuk, és pár percig még főzzük. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzések