Sárgaborsó-krémleves szalonnával, kolbásszal

Finom sárgaborsó-krémleves, zöldségesen, lestyánnal ízesítve, pirított szalonnakockákkal és kolbászkarikákkal gazdagítva. Sűríteni sem kell, a pürésített zöldségekkel pont jó, krémes állagot lehet elérni. Friss kenyérrel tálalva igazán laktató, egy kis jóféle palacsintával vagy kelt tésztával tökéletes ebéd. :) És még egy aprócska ötlet: a képeken látható kis "locsoló" tulajdonképpen egy kis üveg pohár/mécsestartó/váza (ki mire szeretné használni), filc anyagból készült burokban. Nagyon egyszerűen elkészíthető: a filc anyagból duplán ki van szabva a locsoló, olyan szélesre hagyva az anyagot, hogy két oldalt összevarrva az üveg is beleférjen. A zöld levélkék és színes virágok pedig szintén filc anyagból, ráragasztva az egyik oldalra. Nagyon megtetszett, ugye, milyen aranyos? :) A leveshez sok sikert! :)


Hozzávalók:

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemzöld
  • só, bors, lestyán
  • 25-30 dkg főtt, füstölt császárszalonna
  • 20 dkg füstölt kolbász
  • 2 dl tejföl


  • A sárgaborsót a főzés előtti este többször váltott vízben átmostam, majd beáztattam.
  • Másnap leszűrtem, átöblítettem, majd tiszta vízben (kb. 3 l) feltettem főni.
  • Hozzáadtam a megtisztított, negyedekre vágott hagymát, és a tisztított, felkarikázott zöldségeket.
  • Sóval, borssal ízesítve addig főztem kis lángon, míg minden puhára, omlósra főtt.
  • Ekkor levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Amíg főtt a leves, apró kockákra vágtam a szalonnát, és kis lángon kisütöttem a zsírját.
  • A pörcöt kiszedtem, és ebben a zsírban átpirítottam a kolbászkarikákat is.
  • A pürésített levest visszatettem a tűzre, hozzáadtam a szalonnakockákat és kolbászkarikákat, és ízesítettem apróra vágott (vagy szárított) lestyánnal.
  • Újra felfőztem, majd kis lángon hagytam főni pár percig.
  • Ezalatt a tejfölt kikevertem magában, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adtam, és még pár percig főztem.

Megjegyzések