Sajtos-tejszínes pulykamellragu cukkinis batyuban

Életem párja fél kiló friss, zsenge cukkinivel tért haza a bevásárlásból (a kereskedők szemszögéből ő a megtestesítője az ideális vevőnek, rendszeresen elcsábul vásárlás közben, ezért nem is nagyon szoktam hagyni szokott egyedül vásárolni :). Szóval a kosarában landolt a cukkini, amit most azért nem is nagyon bántam, mivel finom cicegét sütöttem belőle, majd megtöltöttem sajtos-baconszalonnás-tejszínes raguval, és sütőben átmelegítettem, összesütöttem. Fokhagymás tejföllel koronáztuk, nagyon fincsi lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:
a cicegékhez:

  • 50 dkg zsenge cukkini
  • 10 dkg liszt
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors
  • olaj a sütéshez

a raguhoz:

  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 15 dkg baconszalonna
  • só, őrölt bors, ételízesítő
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 1 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg trappista sajt

a tálaláshoz:

  • 3-4 dl tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma


  • A raguval kezdtem: a bacont nagyon apróra kockákra vágtam (vehetjük így is), majd zsírjára sütöttem.
  • Közben Ádám ledarálta a pulykahúst, ezt hozzáadtam a piruló szalonnához.
  • Ízesítettem sóval, őrölt borssal és ételízesítővel, és puhára pároltam/pirítottam.
  • Az étkezési keményítőt elkevertem a tejföllel és a tejszínnel, besűrítettem vele a húst, végül elkevertem benne a reszelt sajtot is.
  • A cukkinikből a szokott módon cicegéket készítettem, annyi különbséggel, hogy most nem tenyérnyi, hanem kis palacsintasütőben kb. 10-12 centi átmérőjű, kerek lepényeket sütöttem.
  • Amint kisült egy lepény, a palacsintasütőből azonnal a muffintepsire csúsztattam, ahol ügyesen kibéleltem vele egy-egy mélyedést.
  • Amikor kisült az összes lepényke, a mélyedéseket megtöltöttem a tejszínes raguval.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőbe toltam, és csak addig sütöttem, amíg kezdett szép színt kapni, pirulni a teteje.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd tányérokra rakosgattam a kis batyukat, és fokhagymás tejföl kíséretében tálaltam.

Megjegyzések