Pudingos-tejfölös sütemény

Egy nagyon finom, könnyed, egyáltalán nem túl édes, talán épp ezért annyira finomságos süteményt sütöttem Andi konyhájából. Számomra újdonság volt ez a süti, és csak dicsérni tudom, ha nem ismeritek, mindenképp érdemes kipróbálni. Borítékolom, hogy nemcsak próba lesz belőle, hanem rendszeres sütögetés, nálunk legalábbis nagyon bejött mindenkinek. A sütemény széléből készültek a sütinyalókák, amit szintén nagyon értékeltek a gyerekek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
a pudingos részhez:

  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • 8 dl tej

a tésztához:

  • 6 tojás
  • 18 dkg kristálycukor
  • 1 dl víz
  • 1/2 dl étolaj
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • pár csepp citromlé
  • 2 evőkanál keserű kakaópor

a tetejére:

  • 90 dkg (2 nagy pohár) tejföl
  • 5 evőkanál porcukor
  • fahéj (nálam keserű kakaópor)


  • Először a pudingot készítettem el: a pudingporokat egy nagy lábasban elkevertem a cukorral és kevés tejjel, amikor szép csomómentes lett, hozzáadtam a többi tejet, és kis lángon, gyakran megkeverve (a szokott módon) pudingot főztem belőle.
  • Hűlni hagytam, közben időnként meg-megkevertem.
  • A tésztához szétválasztottam a tojásokat, a sárgákat habosra-krémesre kevertem a cukorral.
  • Hozzáadtam a vizet és az olajat is.
  • A finomlisztet elkevertem a sütőporral, átszitáltam, hozzáadtam a sót és a réteslisztet, majd az egészet a tojásos masszába kevertem/forgattam.
  • A fehérjékből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadva néhány cseppnyi citromlevet is.
  • A habot nagyon óvatosan, hogy ne törjem össze, beleforgattam a tésztába.
  • A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam.
  • Másik felében elkevertem az átszitált kakaóport, majd ráöntöttem a világos masszára és villa segítségével márványosra mintáztam.
  • Az időközben langyosra hűlt pudingot teáskanállal adagolva a márványos tészta tetejére rakosgattam.
  • Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütöttem, majd a hőfokot visszavettem 180 fokra, és fél óra alatt a tésztát készre sütöttem.
  • Amíg sült a tészta, a tejfölhöz hozzáadtam a porcukrot és habverővel simára kevertem.
  • A sütőből kivett, készre sült, forró tésztára azon nyomban ráöntöttem a cukros tejfölt, elsimítva a tetejét.
  • Hagytam teljesen kihűlni, majd 3-4 órára hűtőbe tettem.
  • Kockákra vágva, tetejét kakaóporral megszórva kínáltam.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése