Pudingos-tejfölös sütemény 🍴

Egy nagyon finom, könnyed, egyáltalán nem túl édes, talán épp ezért annyira finomságos süteményt sütöttem Andi konyhájából. Számomra újdonság volt ez a süti, és csak dicsérni tudom, ha nem ismeritek, mindenképp érdemes kipróbálni. Borítékolom, hogy nemcsak próba lesz belőle, hanem rendszeres sütögetés, nálunk legalábbis nagyon bejött mindenkinek. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók kb. 27x38 cm-es tepsihez:
a pudingos részhez:
🍴   2 csomag vaníliaízű pudinpor
🍴   6 csapott evőkanál cukor
🍴   8 dl tej
a tésztához:
🍴   6 tojás
🍴   18 dkg cukor
🍴   1 dl víz
🍴   1/2 dl olaj
🍴   15 dkg liszt
🍴   10 dkg rétesliszt
🍴   1 csomag (12 g) sütőpor
🍴   1 csipet só
🍴   pár csepp citromlé
🍴   2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a tetejée:
🍴   2 nagy pohár (90 dkg) tejföl
🍴   5 evőkanál porcukor
🍴   őrölt fahéj vagy cukrozatlan kakaópor



A pudingport nagyobb lábasban elkeverjük a cukorral és kevés tejjel, majd hozzáöntjük a maradék tejet, és kis lángon, gyakran megkeverve pudingot főzünk belőle. Hűlni hagyjuk.
A tésztához a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral. Hozzádolgozzuk a vizet és az olajat. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a réteslisztet, majd az egészet a tojásos masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé beletesszük a citromlevet is. A habot óvatosan a tésztába forgatjuk. A felét a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A másik felében elkeverjk az átszitált kakaóport, a világos masszára öntjük, és villával márványosra mintázzuk. Az időközben langyosra hűlt pudingot teáskanállal ráadagoljuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 5 percig, majd a hőfokot 180 fokra csökkentve 1/2 óráig sütjük a tésztát.
A tejfölt és a porcukrot habverővel simára keverjük. A sütőből kivett, forró tésztára öntjük, a tetejét elsimítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük. Tetejét fahéjjal vagy kakaóval meghintve, kockákra vágva kínáljuk.


Megjegyzések

Megjegyzés küldése