Marokkói bableves 🍴

Ma reggelre megint arra kellett ébrednünk, hogy mindent fehér lepel takar. Annyira jólesne már egy kis igazi tavaszias idő, melengető szellő és napsütés, ugye?! :) Addig is hozok egy finom leveskét, ami legalább színében a napocskát idézi. Erre a receptre a Príma Konyha magazin 2011. áprilisi számában bukkantam. Nagyon finom, fűszeres leves, érdekessége, hogy burgonyapehellyel van sűrítve, ami nem mellesleg finom ízt is kölcsönöz neki. Sok sikert hozzá! 😉


Hozzávalók:
🍴   50 dkg gyöngybab
🍴   2 nagyobb vöröshagyma
🍴   5–6 burgonya
🍴   4–5 evőkanál olívaolaj
🍴   3 l alaplé
🍴   só, őrölt kurkuma, őrölt fehér bors, frissen őrölt fekete bors, őrölt csili, currypor
🍴   2 teáskanál szójaszósz
🍴   2 dl tej
🍴   2 dl tejszín
🍴   2 dl burgonyapehely
a tálaláshoz:
🍴   petrezselyemzöld


A babot a főzést megelőző este többször váltott vízben átmossuk, majd éjszakára beáztatjuk.
Másnap leöntjük az áztatólevet, és az alaplében, nagy lábasban feltesszük főni. Ízesítjük kevés sóval, felforraljuk, majd kis lángon főzzük tovább kb. 1/2 óráig. Közben megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk a hagymát, megpucoljuk, és kisebb kockákra vágjuk a burgonyát. A hagymát az olajon megpirítjuk, majd a 1/2 órai főzés elteltével a burgonyával együtt a leveshez adjuk. Ízesítjuk kurkumával, fehér és fekete borssal, csilivel, curryvel, szójaszósszal. Fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a bab és a burgonya is meg nem puhul. A tejet elkeverjük a tejszínnel, behabarjuk vele a levest. Hozzáadjuk a burgonyapelyhet, kevergetve pár percig főzzük, ezalatt kellően be is sűrűsödik. Aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.


Megjegyzések