Marokkói bableves

Ma reggelre megint arra kellett ébrednünk, hogy mindent fehér lepel takar. Annyira jólesne már egy kis igazi tavaszias idő, melengető szellő és napsütés, ugye?! :) Addig is hozok egy finom leveskét, ami legalább színében a napocskát idézi. Erre a receptre a Príma Konyha magazin 2011. áprilisi számában bukkantam. Nagyon finom, fűszeres leves, érdekessége, hogy burgonyapehellyel van sűrítve, ami nem mellesleg finom ízt is kölcsönöz neki. Sok sikert hozzá!



Hozzávalók egy nagy adag leveshez:

  • 50 dkg gyöngybab
  • 2 nagyobbacska vöröshagyma
  • 5-6 közepes-nagyobb burgonya
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 3 húsleveskocka
  • só, kurkuma, őrölt fehérbors, őrölt feketebors, őrölt chili paprika, currypor, petrezselyemzöld
  • 2 teáskanál sötét szójaszósz
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl burgonyapehely


  • A babot a főzést megelőző este többször váltott vízben átmostam, majd éjszakára beáztattam.
  • Másnap leöntöttem az áztatólevet, és kb. 3,5 l hideg vízben, nagy lábasban feltettem főni.
  • Ízesítettem kevéske sóval, felforraltam, majd kis lángon főztem tovább fél óráig.
  • Közben megtisztítottam és apró kockákra vágtam a hagymákat, szintén megpucoltam, és kisebb kockákra vágtam a burgonyát is.
  • A hagymakockákat az olívaolajon megpirítottam, majd a félórai főzés elteltével a pirított hagymát és a burgonyakockákat is a leveshez adtam.
  • Ízesítettem a leveskockákkal, a kurkumával, a kétféle borssal, chilipaprikával és curryporral, szójaszósszal.
  • Fedő alatt, kis lángon addig főztem, míg a bab és a burgonya is megpuhult.
  • A tejet elkevertem a főzőtejszínnel, behabartam vele a levest.
  • Hozzáadtam a burgonyapelyhet is, kevergetve főztem még pár percig, ezalatt a leves kellően be is sűrűsödött.
  • A tűzről levéve azon melegében tálaltam, aprított petrezselyemzölddel megszórva.


A leves nevéről az jutott eszembe, hogy felelevenítem kicsit a földrajz órákon tanultakat, mivel bár az országot a térképen el tudtam helyezni, még a fővárosa is ment fejből, de egyebet nem nagyon tudtam volna mondani róla. Velem tartotok? :) Szóval Marokkó tengerparti állam Észak-Nyugat-Afrikában, az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partjainál. Fővárosa Rabat (nagyobb városok még Casablanca, Fez, Marrakech). Mivel felszínét az Atlasz-hegység vonulatai hálózzák be, jelentős a bányászata, emellett kiemelkedő a halászata és a halfeldolgozása. A növekvő idegenforgalom okán virágzásnak indult a kézművesipar is, és a parafa exportjában egyeduralkodó a világpiacon. Népessége 31 millió körüli, pénzneme a marokkói dirham, a lakosság 99 %-a szunnita muzulmán vallású. Ez a levesük pedig nagyon finom! :)

Megjegyzések