szombat, március 23, 2013

Lekváros-pudingos lapok

A szombat reggeli bevásárlás után, takarítás, mosás, vasalás közepette sütöttem ezeket a lapokat. Nagyon szeretjük, az édes puding, a savanykás lekvár (pl. levendulás meggy-eperdzsem :) és a semleges ízű leveles tészta tökéletes hármast alkot, nagyon jól kiegészítik egymást. Annyira egyszerű elkészíteni, hogy gondolkodtam is, egyáltalán feltegyem-e, de talán éppen ezért igen, felkerül a blogba is. A tészta kész leveles tészta, pudingot mindenki tud főzni, már csak egy finom lekvár és pár perc sütés, és bezsebelhetjük a dicséreteket. Kezdő vagy elfoglalt háziasszonyok, vagy csak egy kis finom süteményre vágyók, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 12 darabhoz:
  • 1 csomag (40 dkg) friss élesztős leveles tészta (pl. Tante Fanny)
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 4-5 dkg kristálycukor
  • 4 dl tej
  • lekvár
  • porcukor

  • Először a pudingot főztem meg: a pudingport nagy lábasba szórtam, hozzáadtam a cukrot és kevés tejjel csomómentesre kevertem.
  • Hozzáadtam a többi tejet, és közepes lángon, állandóan keverve sűrűre főztem, majd hagytam szinte teljesen kihűlni (közben többször megkevertem).
  • Ezután a tésztát kicsomagoltam, óvatosan szétnyitottam, kb. 24 x 36 centis téglalap alakú volt.
  • A hosszabbik oldalát négy, a rövidebbiket három egyforma részre osztva felkockáztam, így kaptam 12, kb. 8 x 9 centis tésztakockát, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • A kihűlt pudingot csillagcsöves habzsákba kanalaztam, és minden tésztakocka közepére nyomtam egy kört, majd ennek a tetejére még egyet (érdemes tényleg kihűlt pudinggal dolgozni, mert kihűlve már szépen megtartja az alakját).
  • Végül mokkáskanállal lekvárt töltöttem a pudingüregekbe, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 13-15 perc alatt készre sütöttem a lapokat.
  • Kihűlés után porcukorral meghintve tálaltam.

10 megjegyzés:

  1. Ellenállhatatlanul csábítóak. Nagy kár lett volna, ha nem kerül fel a blogra, mert annyira szép és ötletes ez a süti. Én mindig csodálom, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is milyen csodás dolgokat tudsz alkotni, a tálalásról már ne is beszéljünk. A levendulás eperdzsem... hmmm, az meg már csak hab a tortán.

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötlet, és tényleg hamar megvan! Nagyon csábítóak a képek is, legszívesebben azonnal nekiállnék, de nincs itthon tésztám hozzá....:)

    VálaszTörlés
  3. Véletlenül se hagyd le az ilyen "egyszerű" csodákat! Egyrészt gyönyörű, másrészt elképesztően ötletes; ezt is meg fogom sütni-mondjuk dupla lappal nekiindulva :)

    VálaszTörlés
  4. Hogy ez milyen guszta:) Én kimondottan az ilyen egyszerű, de nagyszerű, s csodaszép sütiket kedvelem:) Az a levendulás eperdzsem nekem is megfogta a képzeletem, felírtam kipróbálásra, csak honnan szerzek levendulát?:)

    VálaszTörlés
  5. Eddig nem fedeztem fel az élesztős leveles tésztát, utána kell nézzek. Nagyon jól néz ki a kockád és így éjfél után enném is:-)

    VálaszTörlés
  6. Előszeretettel használom én is a friss leveles tésztát,hiszen nagy előnye, hogy nem kell már nyújtani. Gusztusos lapocskák. Én is szoktam hasonlót készíteni, csak annak az alja kelt tészta.

    VálaszTörlés
  7. ŐŐŐŐŐŐ, mesebeli? Hát tényleg egy egyszerű és fini süti! Ezt ki KELL próbálnom! :-))

    VálaszTörlés
  8. Szó se róla, nagyon jól néz ki, még akkor is, ha egyszerű... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabi, egyszerű és finom sütemény! És ez is a kedvenc könyvünkből való! :)

      Törlés