"Zserbó" pite 🍴


Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:
a tésztához:
🍴   10 dkg hideg vaj
🍴   20 dkg liszt
🍴   1 evőkanál porcukor
🍴   1 tojássárgája
🍴   2 evőkanál jéghideg víz
a formához:
🍴   vaj
a töltelékhez:
🍴   sárgabaracklekvár
🍴   20 dkg dió
🍴   2 tojás
🍴   1 tojásfehérje
🍴   2 evőkanál vaníliás cukor
🍴   8 dkg cukor
🍴   1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
🍴   1 dl tejszín
🍴   1/2 csomag (6 g) sütőpor
🍴   5 dkg liszt
🍴   1 kupica rum
a tetejére:
🍴   10 dkg étcsokoládé
🍴   1 evőkanál olaj
🍴   mogyorókrokant (elhagyható)


A vajat késes aprítóban elmorzsoljuk az átszitált liszttel, majd a gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a porcukorral, a tojássárgával és a vízzel. A piteformát vajjal alaposan kikenjük, a tésztát finoman kör alakúra nyújtjuk a deszkán, majd a formába helyezzük, és elegyengetjük benne. A hűtőben pihentetjük kb. 1/2 órán át.
Közben a töltelékhez szárazon illatosra pirítjuk a diót. Tálcára öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd ledaráljuk. A tojássárgáját krémesre, habosra keverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a kakaót, a tejszínt, a sütőporral elkevert és átszitált lisztet, a diót és a rumot. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a diós masszába forgatjuk.
A lehűlt tésztát villával megszurkáljuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük. A sütőből kivéve megkenjük lekvárral, ráöntjük a tölteléket, majd a sütőbe visszatéve még kb. 1/2 órán át sütjük.
Amikor teljesen kihűlt, az olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéval bevonjuk, majd mielőtt teljesen megdermedne rajta, hullámosra fújjuk a mázat, végül a közepét és a szélét mogyorókrokanttal díszítjük.


Forrás: Chef Viki