„ZSERBÓ” PITE



Hozzávalók 26 cm átmérőjű formához:
a tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz

a töltelékhez:

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg dió
  • 2 tojás + 1 tojásfehérje
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 5 dkg liszt
  • 1 kupica rum

a tetejére:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál olaj
  • mogyorókrokant (elhagyható)


  • A tésztához a hideg vajat késes aprítóval elmorzsoltam az átszitált liszttel, majd a gyúródeszkára borítva gyors mozdulatokkal összegyúrtam a porcukorral, a tojássárgával és a hideg vízzel.
  • A piteformát vajjal alaposan kikentem, a tésztát finoman kör alakúra nyújtottam a deszkán, majd a formába helyeztem, és elegyengettem benne.
  • A hűtőben pihent kb. 1/2 órán át.
  • Közben a töltelékhez zsiradék nélkül illatosra pirítottam a diót, vigyázva, nehogy megégjen.
  • Tálcára öntöttem, és hagytam teljesen kihűlni, majd ledaráltam.
  • A tojássárgáját krémesre, habosra kevertem a kétféle cukorral, hozzáadtam a kakaót is.
  • Belekerült a tejszín, a sütőporral elkevert és átszitált liszt, végül a darált dió és a rum.
  • A tojásfehérjéből kemény habot vertem, óvatosan a diós masszába forgattam.
  • A lehűlt tésztát villával megszurkáltam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóráig sütöttem.
  • A sütőből kivéve megkentem a lekvárral, ráöntöttem a diós tölteléket, majd a sütőbe visszatéve még kb. 1/2 órán át sütöttem.
  • Amikor teljesen kihűlt, az olajjal gőz fölött megolvasztott csokoládéval vontam be, majd mielőtt teljesen megdermedt volna, hullámosra fújtam a mázat, végül a pite közepét és szélét mogyorókrokanttal díszítettem.


Forrás: Chef Viki