péntek, február 22, 2013

Zöldfűszeres krémsajtos rágcsa

Szeretitek a zöldfűszereket? És a krémsajtot? És a kettőt együtt? Hát, ezekben a falatnyi kis rágcsákban nagyon átjön a zöldfűszeres krémsajt íze, illata, nagyon finom. Azért el kell mondjam, hogy első kóstolás után kicsit furcsának tűnt, nem a megszokott sós-sajtos ízvilág. Persze aztán nagyon gyorsan elfogyott, etette magát, nemigen lehetett abbahagyni. A tetejére szezámmag és fekete kömény került. A fekete kömény (más néven fekete hagymamag, parasztbors, kerti katicavirág) ma már ritkán használt fűszer, pedig régebben gyógyszerként is használták. Illóolajokban, telítetlen zsírsavakban gazdag, elsősorban légúti, emésztőrendszeri, bőrbetegségek kezelésére alkalmazták. Szóval a fekete köménnyel a tetején ennek a finom rágcsának még egy ici-pici jótékony hatása is van, sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg zöldfűszeres krémsajt (nálam Philadelphia)
  • 1 csapott teáskanál só

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag, fekete kömény


  • A lisztet átszitáltam, elmorzsoltam a vajjal, majd gyors mozdulatokkal hozzágyúrtam a krémsajtot is, közben ízesítettem a sóval.
  • Egynemű tésztává gyúrtam, lisztezett deszkán jó fél centi vastagra nyújtottam, és derelyevágóval falatnyi darabokra szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, tetejüket lekentem enyhén felvert tojással és megszórtam a kétféle maggal.
  • Előmelegített, 175-180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

14 megjegyzés:

  1. Igen, szeretem mind a krémsajtot, mind pedig fűszereket, párosítva pedig valami csodás lehet. Nagyon szeretjük az ilyen sós rágcsákat. :)
    Én is ilyesmit készítek a hétvégén csak tepertővel, ez a férjem kívánsága. :) De elmentem a Te receptedet is és elfogom készíteni.

    VálaszTörlés
  2. Szép is, egyszerű is, gyors is-nekem való :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó kis receptet hoztál nekünk.Látszik, milyen puha és porhanyós lehet:)

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Ezt most épp Pesten, a Hold utcai Vásárcsarnokban vettem, de szerintem bioboltokban is hozzá lehet jutni. :)

      Törlés
  5. Hát ez gyönyörű :-) És milyen egyszerű!

    A fogyási sebességét pedig el tudom képzelni :-)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta és finom lehet! Jól jönne most 1-2 db belőle!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó kis rágcsák, és az a fekete kömény nagyon jól mutat rajta!:))

    VálaszTörlés
  8. Ez a rágcsa kedvence lesz a lányomnak, ugyanis a krémsajt is az:-) szuperül mutat a magokkal és a hozzávalókat nézve finom, porhanyós tésztája lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól látod, a viszonylag több zsiradéktól valóban porhanyós a tésztája, főleg, ha tud egy kicsit állni! :) (Mármint sülés után!) :)

      Törlés
  9. Én speciel mindkettőt szeretem :) A fekete köménnyel még egy plusz csavar lehet!

    VálaszTörlés