Omlós mogyorós csók



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók 60 db-hoz:
a tésztához:
1 0 0   g   m o g y o r ó
2 5 0   g   l i s z t
1   c s i p e t   s ó
1   t o j á s s á r g á j a
2 0 0   g   s z o b a - h ő m é r s é k l e t ű   v a j
1 2 5   g   p o r c u k o r
1   e v ő k a n á l   v a n í l i á s   c u k o r
a díszítéshez:
1   t o j á s f e h é r j e
6 0   m o g y o r ó s z e m
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A mogyoró felét finomra, a másik felét durvára daráljuk, elvegyítjük a liszttel és a sóval. A vajat kihabosítjuk a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját, a mogyorós lisztet, és lisztezett gyúródeszkán egynemű tésztává állítjuk össze. Folpakba csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
Finoman átgyúrjuk, 4 egyforma részre osztjuk. Mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd 2 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabokból golyókat formázunk, és – egymás között kellő távolságot hagyva – sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. A közepükbe fakanál végével nem túl mély lyukakat nyomunk, a tetejüket megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével. A lyukakba 1–1 mogyorót illesztünk, és előmelegített, 180 fokos sütőben 15–18 perc alatt készre sütjük. Kihűlve tálaljuk.


A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin 2021. márciusi számában.