OMLÓS MOGYORÓS POGÁCSA



Hozzávalók 60 darabhoz:
a tésztához:

  • 10 dkg mogyoró
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 20 dkg lágy vaj
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 60 szem mogyoró


  • A mogyoró felét ledaráltam, másik felét durvára/darabosra vágtam, majd összekevertem a sóval és a liszttel.
  • A vajat habosra kevertem a kétféle cukorral, hozzáadtam a tojássárgáját és a mogyorós lisztet, és lisztezett gyúródeszkán dolgozva egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipóvá formáztam, folpakba csomagolva 1 órán át pihentettem a hűtőben.
  • A hűtőből kivéve a tésztát 4 részre osztottam, a negyedeket finoman átgyúrtam.
  • Minden egyes tésztacipót kb. 30 cm hosszú rúddá sodortam, majd 2 cm-es darabokra vágtam.
  • A tésztadarabokból kis golyókat formáltam, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket kellő távolságot hagyva egymástól, hiszen sülés közben terülnek.
  • A golyók közepébe fakanállal nem túl mély lyukakat nyomtam, tetejüket megkentem az enyhén felvert tojásfehérjével, és minden kis lyukba 1-1 szem mogyorót illesztettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-18 percig sütöttem.