Bordói sósrudacskák

Kicsit megkésve, a hétvégén ünnepeltük Csenge névnapját a tágabb családdal, nagyszülőkkel, keresztszülőkkel. Amikor a menün gondolkodtam és a sós sütihez értem, eszembe jutott Mónika Váncza-projektje, és hogy sok finomnak tűnő sós süteményt is láttam nála. Újra szétnéztem, most már célirányosan, így esett a választásom a bordói sósrudacskákra. Nagyon jól döntöttem, és ezúton is köszönöm Mónikának a receptet. Bár anyukámnak megvan a könyv is, de így, a képeket látva és a tapasztalatokat olvasva azért sokkal egyszerűbb és könnyebb volt választani. A rudacskák nagyon finomak lettek, a zsírtól porhanyósak, a tetején a köménnyel és a fűszersóval pedig igazán jó ízűek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 28 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojássárgája
  • 6 evőkanál tej

a tetejére:

  • 1 tojás
  • őrölt köménymag, só (nálam most 7 fűszersó)


  • A lisztet elkevertem a sütőporral, majd gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót és a zsírt, elmorzsoltam.
  • Belekerült a tojássárgája és a tej, amikkel egynemű tésztává dolgoztam össze.
  • Félujjnyi vastagra nyújtottam, tetejét megkentem enyhén felvert tojással, megszórtam az őrölt köménnyel és a fűszersóval.
  • Derelyevágóval ujjnyi rudakra szabtam, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.


Ha már említettem a névnapot, becsempészek egy képet is a kis névnaposunkról. :)

Megjegyzések