TOJÁSRÚD



Hozzávalók kb. 31 cm-es őzgerincformához:

  • 16-18 szelet gépsonka
  • 10 tojás
  • 10 dkg párizsi
  • 2 savanyú uborka
  • 1 kisebb vörös- vagy lila hagyma
  • só, őrölt bors
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál mustár
  • 2-3 dl tejföl
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 2,5 dkg zselatinpor


  • 9 tojást keményre főztem, megpucoltam, az őzgerincformát kibéleltem a sonkaszeletekkel.
  • A tojást, a párizsit, az uborkát és a hagymát apró kockákra vágtam.
  • Összekevertem, ízesítettem kevéske sóval és leheletnyi őrölt borssal.
  • A maradék 1 tojást gépi habverővel alaposan elkevertem a kis adagokban hozzáadott olajjal, végül hozzákevertem a porcukrot, a mustárt, majd a tejfölt is.
  • Langyosra melegítettem 1 dl vizet, feloldottam benne az ételízesítőt.
  • Ráöntöttem a zselatinra, majd kis lángon, kevergetve tovább melegítettem addig, amíg a zselatin is feloldódott (forralni nem szabad).
  • A tűzről levéve néhány percig kevergettem, amíg langyosra hűlt, ekkor hozzáadtam a tejfölhöz, és elkevertem vele.
  • A tojásos masszára öntöttem a zselatinos tejfölt, gyorsan elkevertem, és a sonkaszeletekkel kibélelt formába öntöttem.
  • Tetejét szépen elegyengettem, majd 1 éjszakára hűtőbe tettem.
  • Másnap kifordítottam a formából, és vékony szeletekre vágva tálaltam.