TEPERTŐS-BORSOS POGÁCSA



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 teáskanál (inkább csapott, mintsem púpozott) só
  • őrölt bors
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál fehérbor
  • 35 dkg darált tepertő

a tetejére:

  • 1 tojás


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt, majd hagytam felfutni.
  • Közben a tálas mixer táljába szitáltam a lisztet, elkevertem benne a sót és az ízlés szerinti mennyiségű borsot.
  • Beledaraboltam a vajat, és kézzel alaposan elmorzsoltam a fűszeres liszttel.
  • A morzsalékos liszt közepébe mélyedést készítettem, beletettem a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt.
  • A dagasztóspirállal egyneművé dagasztottam a tésztát.
  • Gyúródeszkára borítva cipóvá formáltam, majd kinyújtottam.
  • Egyenletesen szétkentem rajta a darált tepertőt, és felcsavartam.
  • Ezután finoman elnyújtottam, és csak szimplán egyik felét ráhajtottam a másikra.
  • Letakarva 1/2 órán át pihentettem.
  • A hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételtem.
  • Végül kb. 2 cm vastagra nyújtottam, tetejét késsel berácsoztam, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam.
  • A pogácsákat a két tenyerem közé fogva, tenyéréllel kissé megsodortam, így magasabbak és keskenyebbek lettek.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, még 1/2 óráig pihentettem.
  • Végül tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem őket.


Forrás: Illéskrisz