Tepertős-borsos pogácsa 🍴


Hozzávalók:
a tésztához:
🍴   1 dl tej
🍴   1 csipet cukor
🍴   3 dkg friss élesztő
🍴   50 dkg liszt
🍴   3 kávéskanál só
🍴   frissen őrölt fekete bors
🍴   15 dkg vaj
🍴   1 dl tejföl
🍴   2–3 evőkanál fehérbor
🍴   35 dkg darált tepertő
a tetejére:
🍴   1 tojás


A tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Közben a tálas mixer táljába szitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót és a borsot. Beledaraboljuk a vajat, és kézzel alaposan elmorzsoljuk a fűszeres liszttel. A morzsalékos liszt közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt. A dagasztóspirállal egyneművé dagasztjuk a tésztát. Gyúródeszkára borítva cipóvá formáljuk, majd kinyújtjuk. Egyenletesen szétkenjük rajta a darált tepertőt, és felcsavarjuk. Finoman elnyújtjuk, és csak szimplán egyik felét ráhajtjuk a másikra. Letakarva 1/2 órán át pihentetjük. A hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük. Végül kb. 2 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A pogácsákat a két tenyerünk közé fogva, tenyéréllel kissé megsodorjuk, így magasabbak és keskenyebbek lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, még 1/2 óráig pihentetjük. Végül a tetejüket az enyhén felvert tojással lekenjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.