Sajtos kiflikó



Hozzávalók:
a tésztához:
1 dl tej
1 csapott teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1 kávéskanál szalalkáli
1 csapott evőkanál só
25 dkg vaj
1 tojás
2 tojássárgája
7,5 dkg trappista sajt
a tetejére:
1 tojás
7,5 dkg trappista sajt


A tejet langyosra melegítjük, feloldjuk benne a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk felfutni. Közben gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a szalalkálit és a sót. Beledaraboljuk a vajat, elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot, az előzetesen kissé felvert tojást, tojássárgáját, a felfutott élesztőt, és egynemű tésztává állítjuk össze. Cipóvá formáljuk, a deszkán hagyva letakarjuk, és 1/2 órán át pihentetjük/kelesztjük. A 1/2 óra elteltével finoman átgyúrjuk, majd a tésztát mindig felezve először 8 részre, majd az így kapott cipókat harmadolva 24 részre osztjuk. A 24 tésztaadagot pici cipókká, gombócokká formálva újra kelni hagyjuk 1/2 órán át. Minden egyes cipócskát kb. kézfej átmérőjű kerek lappá nyújtunk, majd 8 cikkre vágjuk. A körcikkeket feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, az enyhén felvert tojással lekenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.