SAJTOS KIFLIKÓK



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 csapott teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 7,5 dkg trappista sajt

a tetejére:

  • 1 tojás
  • 7,5 dkg trappista sajt


  • A tejet langyosra melegítettem, feloldottam benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam felfutni.
  • Közben gyúródeszkára szitáltam a lisztet, hozzáadtam a szalalkálit és a sót.
  • Beledaraboltam a vajat, elmorzsoltam, majd hozzáadtam a lereszelt sajtot, az előzetesen kissé felvert tojást és tojássárgákat és a felfutott élesztőt, és egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipóvá formáltam, a deszkán hagyva letakartam, és 1/2 órán át pihentettem/kelesztettem.
  • A 1/2 óra elteltével finoman átgyúrtam, majd a tésztát mindig felezve először 8 részre, majd az így kapott cipókat harmadolva 24 részre osztottam.
  • A 24 tésztaadagot pici cipókká, gombócokká (szinte tényleg csak gombóc nagyságúak lettek) formálva újra kelni hagytam 1/2 órán át.
  • Minden egyes cipócskát kb. kézfej átmérőjű kerek lappá nyújtottam, majd 8 cikkre vágtam.
  • A körcikkeket feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, enyhén felvert tojással lekentem, és reszelt sajttal megszórtam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 18-20 perc alatt sültek készre.