Rahátos kalács



Hozzávalók 2 kalácshoz:
a tésztához:
2 dl tej
12 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
50 dkg liszt
1 tojás
1 tojássárgája
1 csipet só
8 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál vaníliás cukor
50 dkg rahát
a tetejére:
1 tojás


A tejet meglangyosítjuk, feloldunk benne a cukorból 1 evőkanálnyit, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a maradék cukorral, a sóval, a reszelt narancs- és citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A közepébe mélyedést készítve hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, majd a felfutott élesztőt is, és dagasztani kezdjük. Amikor már majdnem összeáll, hozzáadjuk a megolvasztott vajat is, és szép, egynemű tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Közben lereszeljük/felaprítjuk a rahátot. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót külön-külön kb. 30x30 cm-esre nyújtjuk, megszórjuk a rahát 1/4-ével, és feltekerjük. 2-2 tekercset összefonunk, majd az így előkészített 2 kalácsot 2 sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tesszük, és kelni hagyjuk. Amikor szépen megkelnek, a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással, majd előmelegített, 175-180 fokos sütőben bő 3/4 óra alatt készre sütjük (időközben a középső harmad sütési időben letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg túlzottan a tetejük).