RAHÁTOS KALÁCS



Hozzávalók 2 kalácshoz:
a tésztához:

  • 2 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 50 dkg rahát

a tetejére:

  • 1 tojás


  • A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukorból 1 evőkanálnyit, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A lisztet elkevertem a maradék cukorral, sóval, reszelt narancs- és citromhéjjal és a vaníliás cukorral.
  • Közepébe mélyedést készítve hozzáadtam a tojást és a tojássárgát, majd a felfutott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Amikor már majdnem összeállt, hozzáadtam a megolvasztott vajat is, és szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen hagytam a duplájára kelni.
  • Közben lereszeltem/felaprítottam a rahátot.
  • A megkelt tésztát finoman átgyúrtam, majd négyfelé osztottam.
  • Mindegyik tésztacipót külön-külön kb. 30 x 30 cm-esre nyújtottam, megszórtam a rahát negyedével, és feltekertem.
  • 2-2 tekercset összefontam, majd az így előkészített 2 kalácsot 2 sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába tettem, és kelni hagytam.
  • Amikor szépen megkeltek, tetejüket lekentem az enyhén felvert tojással, majd előmelegített, 175-180 fokos sütőben bő 3/4 óra alatt készre sütöttem őket (időközben a középső harmad sütési időben letakartam alufóliával, hogy ne égjen meg túlzottan a teteje).


Forrás: Iza