szerda, január 02, 2013

Kolbásszal töltött karaj

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, finom sült husi. Nálunk szilveszterre készült, az éjszakai hidegtál részeként. Kínálhatjuk salátával, de lehet a körete burgonya is, vagy akár egy kis friss kenyérrel, savanyúsággal vagy ecetes tormával is nagyon finom. Megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha a hentessel felszúratjuk a karajt, de egy nem túl széles, viszont jó éles késsel ezt a műveletet mi magunk is elvégezhetjük. A többi pedig már tényleg gyerekjáték, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • kb. 1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
  • csemege vagy csípős kolbász
  • só, őrölt bors, őrölt kömény
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma


  • A húst megmostam, leszárogattam, a tetején húzódó fehér hártyát éles késsel eltávolítottam róla.
  • Hosszában, középen felszúrtam, majd az üreget egy nagyobb fakanál nyelével kissé kimélyítettem, kitágítottam.
  • A kolbász bőrét lehúztam, mivel így jobban összesül a hússal, de az sem baj, ha rajta marad a bőre.
  • A kolbászt ügyesen a húsba töltöttem, majd a karajt kívülről sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel alaposan bedörzsöltem.
  • Zsineggel körbekötöztem - mint a sonkát -, hogy szép formás legyen.
  • Az olajat felhevítettem egy serpenyőben, majd a töltött karajt körös-körül fehéredésig pirítottam benne.
  • Átemeltem egy tepsibe, rálocsoltam a forró olajat.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, a vöröshagymát négybe, a fokhagymagerezdeket félbevágva a tepsibe raktam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütöttem, közben zsírjával gyakran locsolgattam.
  • A tepsiből kiemelve hagytam hűlni, majd eltávolítottam róla a zsineget.
  • Teljesen kihűlve, hidegen, vékony szeletekre vágva tálaltam.

28 megjegyzés:

  1. Mindig elámulok amikor meglátom a tökéletes szeleteidet, legyen az süti vagy húsi. Húú, de nagyon régen ettem ilyet, szerintem még nem is készítettem. Nagyon csini lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Hidegen ilyen szépen szeletelhető, csak egy jó éles kés kell hozzá! :)

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom étel! Jó régen csináltam, pedig mennyire finom tud lenni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom bizony, és egyszerűen elkészíthető! :)

      Törlés
  3. Valóban tökéletes! Nálunk csirkemellbe tekert főtt nyelv volt, az is hasonlóan dekoratív kinézetű és finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem a különleges ételeidet, ez a töltött csirkemelled is nagyon jól hangzik! :)

      Törlés
  4. Akkor ettem ilyet utoljára, mikor még anyukám készített, jó rég volt. Nagyon finom és tényleg tökéletesek a szeleteid, nagyon jól mutat:) BÚÉK:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom, mindenki ismeri, örülök, hogy eszetekben juttattam, hiszen finom és mutatós sült! :)

      Törlés
  5. Nagyon finom, és én is nagyon rég ettem, dédnagymamám készített hasonlót, káposztával:) Jaj de ennék most :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Párolt káposztával is nagyon fincsi, pont ma volt az ebédünk párolt káposzta sült tarjával! :)

      Törlés
  6. Az lenne a kérdésem, hogy sütés közben nem kell lefedni a húst. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, én nem fedtem le sütés közben, viszont gyakran, 8-10 percenként locsolgattam a zsírjával, így nem szárad ki! :)

      Törlés
  7. Nagyon guszta, gyönyörűen vágott szeletek, szinte bele lehet harapni... :))

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszták és szépek a szeletek.:)) Jó régen készítettem!:))

    VálaszTörlés
  9. Szinte látlak, ahogy lassan, precízen vágod a husit. Lézerrel csinálod?:-)
    Nagyon szépek, guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lézerrel?! :D Nincs benne semmi titok, csak egy jó éles kés kell hozzá (és persze hidegen sokkal szebben szeletelhető). :D

      Törlés
  10. Nagyon gusztusos:) Anyukám minden évben újévkor ezt készíti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juditka, köszi! :) Maradt pár szelet még újévre, a lencsefőzelék mellé ették a gyerekek! :)

      Törlés
  11. Gyönyörűségesek, mint mindig! És tetszik az új háttered, elrendezésed is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy tetszik a háttér és az elrendezés, így talán átláthatóbb a blog! :)

      Törlés
  12. Ó de jól néz ki! Imádom hidegen! Még sosem sütöttem, mert félek így egyben megsütni, de ahogy leírtad, talán nem is olyan nagy ördöngösség... :)
    Az új háttered tényleg nagyon jó, kellemes a szemnek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barbi, próbáld ki, hidd el, nagyon egyszerű elkészíteni! :) Örülök, hogy tetszik a háttér, én is beleszerettem első látásra! :)

      Törlés
  13. Tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, Mi is szoktunk. Imádjuk! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye?! Egyszerű és nagyszerű kategória... :)

      Törlés