KOLBÁSSZAL TÖLTÖTT KARAJ



Hozzávalók:
  • kb. 1,5 kg kicsontozott sertéskaraj
  • csemege vagy csípős kolbász
  • só, őrölt bors, őrölt kömény
  • kb. 1 dl olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma


  • A húst megmostam, leszárogattam, a tetején húzódó fehér hártyát éles késsel eltávolítottam róla.
  • Hosszában, középen felszúrtam, majd az üreget nagyobb fakanál nyelével kissé kimélyítettem, kitágítottam.
  • A kolbász bőrét lehúztam, mivel így jobban összesül a hússal, de az sem baj, ha rajta marad a bőre.
  • A kolbászt ügyesen a húsba töltöttem, majd a karajt kívülről sóval, őrölt borssal és őrölt köménnyel alaposan bedörzsöltem.
  • Zsineggel körbekötöztem – mint a sonkát –, hogy szép formás legyen.
  • Az olajat felhevítettem, majd a töltött karajt körös-körül fehéredésig pirítottam benne.
  • Átemeltem tepsibe, rálocsoltam a forró olajat.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, a vöröshagymát négybe, a fokhagymagerezdeket félbevágva a tepsibe raktam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óra alatt készre sütöttem, közben zsírjával gyakran locsolgattam.
  • A tepsiből kiemelve hagytam hűlni, majd eltávolítottam róla a zsineget.
  • Teljesen kihűlve, hidegen, vékony szeletekre vágva tálaltam.