JUHTÚRÓS POGÁCSA



Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
a tésztához:

  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 2-2,5 dkg friss élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 25 dkg juhtúró
  • 1 kávéskanál só
  • őrölt fehér bors
  • 10 dkg tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 38 dkg liszt

a tetejére:

  • 1 tojás
  • szezámmag


  • A tejet langyosra melegítettem, elkevertem benne a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam felfutni.
  • Közben kézi mixerrel kikevertem a puha vajat, juhtúrót, sót és borsot, tejfölt és tojássárgáját.
  • A lisztet a tálas mixer táljába szitáltam, hozzáadtam a juhtúrós keveréket és az időközben felfutott élesztőt, és jól kidagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrtam, kb. 1,5 cm vastagra nyújtottam.
  • Tetejét kés fokával berácsoztam, majd 3 cm átmérőjű szaggatóval pogácsákat szúrtam ki belőle.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, hagytam szépen megkelni.
  • Végül tetejüket enyhén felvert tojással lekentem, megszórtam szezámmaggal, és előmelegített, 175 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.