BANÁNOS-KAKAÓS SÜTEMÉNY BANÁNKRÉMMEL



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg rétesliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 banán
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:

  • 1 banán
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 1 evőkanál porcukor
  • csokoládéreszelék


  • A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a banánt megpucoltam és villával alaposan összenyomkodtam.
  • A vajat felolvasztottam.
  • A tojást gépi habverővel nagyon habosra kevertem a porcukorral, majd – még mindig a gépi habverőt használva – fokozatosan hozzáadtam az olvasztott vajat, ezzel is elkeverve.
  • Beletettem a tejfölt, és a habverő legkisebb fokozatával csak addig kevertem, amíg egynemű nem lett.
  • A réteslisztbe belekevertem a sütőport és a szódabikarbónát, és finom mozdulatokkal beleforgattam a tejfölös-tojáshabos masszába.
  • A tésztát megfeleztem, egyik feléhez hozzáadtam az összetört banánt, másik feléhez pedig az átszitált kakaóport.
  • Püspökkenyérformát kibéleltem sütőpapírral (de lehet vajazni és zsemlemorzsával is hinteni), először a banános, majd a kakaós tésztát öntöttem bele.
  • Villával kissé összekevertem a 2 tésztaréteget, hogy márványos legyen.
  • Az előmelegedett sütő alsó rácsára téve kb. 70 percen át sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd rácsra borítottam, eltávolítottam róla a sütőpapírt, és így hagytam teljesen kihűlni.
  • Amíg hűlt, elkészítettem a banánkrémet: a banánt megpucoltam, villával alaposan összenyomkodtam.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a vége felé hozzáadtam a vaníliás cukrot és az átszitált porcukrot is, majd a banánpürét, és már csak annyit kevertem rajta a gépi habverővel, hogy egynemű legyen.
  • Kis tálkába halmoztam, tetejét megszórtam csokireszelékkel, és a felszeletelt banános sütemény mellé kínáltam.