hétfő, december 31, 2012

BÚÉK 2013

Kívánok Neked

Szép napokat, kevés szelet,
álmodozó kék egeket.
Kacaj gyöngyöt egy füzérrel,
jó kedvet sok-sok szekérrel.

Három tündért, jóakarót,
az ágyadra szép takarót.
Meleg pitét asztalodra,
piros tüzet a kályhádba.

Szép szerelmet egész évre,
barátságot, saját képre.
Isten csókját homlokodra,
virágokat kalapodra.

Igaz utat, jó szerencsét,
háromkirályi köszöntést.
Tücsköt, fecskét, szép gerlicét,
kenyérrel teli kemencét.

Szántó Attila

Kívánok minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak eredményekben és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt!

péntek, december 28, 2012

Vajas-sajtos teasütemény

Karácsonyra a sok édesség mellé sós sütemény is dukál, néha még jobban is fogy, mint az édesek. Idén ezt a vajas teasüteményt választottam, családom és a vendégek nem kis örömére. A viszonylag nagyobb mennyiségű vajtól és sajttól puha, omlós a tésztája, igazán kellemes kis rágcsálnivaló karácsonyra, szilveszterre vagy bármilyen alkalomra (vagy csak úgy :). Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 dl sűrű tejföl
  • 15 dkg sajt (ementáli, füstölt, trappista vagy akár vegyesen)
  • 1 tojássárgája

a tészta lekenéséhez:

  • 1 tojás

a tetejére:

  • mák, szezámmag, lenmag, köménymag, reszelt sajt, mandulaforgács, stb.


  • A lisztet a gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam a hideg vajat, gyors mozdulatokkal elmorzsoltam.
  • Hozzáadtam a sót, a tojássárgáját, a tejfölt és a reszelt sajtot, és szintén gyorsan dolgozva egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipó alakúra formáztam, konyharuhával letakarva 10 percre a hűtőbe tettem.
  • Ezután leheletnyi lisztet használva a gyúródeszkán finoman átgyúrtam, és kb. 20 x 25 centis téglalappá nyújtottam.
  • Tetejét lekentem az enyhén felvert tojással, villával berácsoztam, és egy éjszakára hideg helyre tettem (nálam a kamrába).
  • Másnap lisztbe forgatott derelyevágóval kb. 1,5 centis széles és 8 centi hosszú rudakra vágtam, de kiszúróformával is szaggathatjuk vagy kisebb kockákra is vághatjuk.
  • Tetejüket meghintettem mákkal, szezám- és köménymaggal (három adagot készítettem, így a még egészben lévő tésztalapok közül az egyiket mákkal, a másikat szezámmaggal, a harmadikat pedig köménymaggal szórtam meg).
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és előmelegített, 180 fokos sütőbe tettem.
  • Kb. 18-20 perc alatt készre sütöttem.

szerda, december 26, 2012

Hótorta

Karácsonykor az ünnepi ebédet követően ez a torta került az asztalra. És annak ellenére, hogy már az ebéddel mindenki jóllakott és süteményekkel is el voltunk telve, igen gyorsan elfogyott. Mivel sütés nélküli, kekszes alapon könnyed, zselatinos-habos tejberizs, tetején tejszínhabbal, talán nem is csoda, hogy gyorsan fogyott. Pont emiatt nem is tudtam szeletképet készíteni, már nem volt miről. :) A receptet a 40 éves Rama ünnepi kiadványában találtam, de hasonló tortát láttam nemrég Juditkánál is. Próbáljátok ki, tényleg nagyon finom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 21 cm átmérőjű tortaformához:
az alaphoz:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg Rama margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
a rizses réteghez:
  • 1 dkg Rama margarin
  • 10 dkg kerekszemű rizs
  • csipet só
  • 2 dl víz
  • 6 dl tej
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 dkg zselatin
  • 2 dl tejszín
a díszítéshez:
  • 2-3 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor


  • A felolvasztott margarint elkevertem a darált háztartási keksszel és a vaníliás cukorral, majd a kapcsos tortaforma aljába öntöttem, szépen elegyengettem, és hűtőbe tettem.
  • A rizset megfuttattam a margarinon, majd felöntöttem a víz és 5 dl tej keverékével, ízesítettem pici sóval, és kis lángon puhára főztem (nem lesz tejberizs sűrűségű, de nem baj, ilyen hígnak kell lennie).
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliás cukrot, a kristálycukrot és a kókuszreszeléket, majd hagytam kihűlni.
  • A maradék 1 dl tejben elkevertem a zselatint, majd addig melegítettem, amíg a zselatin fel nem oldódott a tejben (de forralni nem szabad).
  • Kevergetve kicsit hűlni hagytam, majd a rizshez kevertem.
  • A tejszínből kemény habot vertem, és óvatosan a zselatinos rizsbe forgattam.
  • A kekszes alapra halmoztam a habos rizset, és egy éjszakára újra a hűtőbe került.
  • Másnap eltávolítottam róla a tortagyűrűt, és a tejszínből vaníliás cukorral felvert kemény habbal díszítettem (bevontam vele, majd a tetejét külön díszítettem, plusz karácsony alkalmából kerültek az oldalára és a tetejére saját készítésű mandulás fenyők is).

vasárnap, december 23, 2012

Pepperkake - norvég karácsonyi keksz - BOLDOG KARÁCSONYT!!!

Hódító útjára indult Trollanyu norvég karácsonyi keksze. Több blogon is találkoztam vele, aki kipróbálta a receptet, nem csalódott, mindenhol azt olvashatjátok, hogy mennyire finom, puha, akár önmagában, akár írókázva. Ezt bizony én is csak megerősíteni tudom, kedves Trollanyu, köszönjük, hogy megosztottad velünk ennek a finom mézes süteménynek a receptjét. :) Nagyon jó a tésztájával dolgozni, könnyen nyújtható, szaggatható, nem ragad, nem törik, ráadásul a végtermék nagyon finom, fűszeres, puha mézeskalács. Cukorszirup helyett én most mézet használtam, de legközelebb kipróbálom juharsziruppal, biztosan nagyon finom úgy is. Nagy részét a gyerekek kedvéért írókáztam, de készült pár darab magvakkal díszített is, tökmagkedvelőknek nagyon tudom ajánlani. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:

  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg méz
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál őrölt bors
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál kardamom

az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő


  • Egy lábasban a vajat, a porcukrot, a tejszínt és a mézet melegíteni kezdtem, de csak addig, amíg a porcukor és a vaj teljesen fel nem oldódott, egynemű folyadékot kaptam.
  • A tűzről levéve hagytam kihűlni.
  • A lisztet elkevertem a szódabikarbónával, gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a fűszereket és kézzel folyamatosan beledolgozva beleöntöttem a vajas szirupot is.
  • Összegyúrtam, folpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tettem.
  • Másnap fél órával a sütés előtt kivettem, finoman átgyúrtam.
  • Két részre osztottam, külön-külön elnyújtottam (kb. 3-4 mm vastagra), majd kiszúróformákat használva szaggattam.
  • Nagy részét csak így, simán rakosgattam sütőpapírral bélelt tepsire, néhány virág alakú keksz tetejét pedig tök- és napraforgómaggal raktam ki, így kerültek a sütőlapra.
  • Előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 10 perc alatt szép barnára, készre sütöttem.
  • Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd fokozatosan hozzászitáltam az étkezési keményítővel elkevert porcukrot (nem kellett mind).
  • Sűrűn folyós masszának kell lennie, amivel díszítettem a mézes sütik tetejét.
  • Teljes dermedés után fogyasztható.



"Útra kélt az erdő ezer fenyőfája,
örömet szerezni szerte a világba.
Meghittség, boldogság, szeretet és béke
legyen a családod örökös vendége!"
Minden kedves bloggertársamnak és látogatómnak kívánok áldott, békés karácsony ünnepet!

szombat, december 22, 2012

Sültalma likőr

A karácsonyi süteményeket ma kezdtem el gyártani, a likőrök viszont már készen várják az ünnepet. :) Készült tojáslikőr és nutellás mézeskalácslikőr, és idén kipróbáltam a sültalma likőrt is. Nekem kicsit erős ugyan, de finom, fűszeres-almás az íze és nagyon finom illata van. Remélem, a megajándékozottaknak is fog ízleni, ugyanis gasztroajándék is lett belőle. A receptet itt találtam, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 5-6 dl-hez:
  • 5 db savanykás alma
  • 10 evőkanál barnacukor
  • egész fahéj
  • csillagánizs
  • 1 l almapálinka


egy jó kis éjszakai kép a sütés előtti pillanatokról... :)
  • Az almákat alaposan megtisztítottam, hámozás nélkül félbevágtam, eltávolítottam a magházat, majd a gyümölcsöt cikkekre vágtam.
  • Sütőpapírral bélelt nagy tepsire halmoztam, rászórtam a cukrot és ízesítettem a fűszerekkel (mindkettőből egy-egy zacskót használtam fel).
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. fél óráig sütöttem.
  • Hagytam hűlni, majd egy nagyobb befőttesüvegbe rakosgattam/kanalaztam.
  • Felöntöttem az almapálinkával, lezártam.
  • Naponta egyszer megkeverve két hétig hagytam érni.
  • A két hét elteltével leszűrtem, üvegekbe töltöttem.

vasárnap, december 16, 2012

Főtt-sült pogácsa

Először főtt, vagyis megfőztem a tésztáját, másodszor pedig sült, vagyis formáztam és sütöttem. Nagyon szeretjük, egyszerűen elkészíthető és nagyon finom, könnyed, levegős a tésztája, hiszen égetett tésztából készül. Nem szoktam tölteni, de akár valamilyen finom sajtos vagy sonkás krémmel töltve is el tudom képzelni. Soknak tűnhet a 100 pogácsa, de mivel az az abbahagyhatatlan fajta, eteti magát, kevesebbel nem is érdemes kezdeni.Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 100 pogácsához:
a tésztához:

  • 4 dl tej
  • 16 dkg margarin
  • 32 dkg finomliszt
  • 6 tojás
  • 16 dkg trappista sajt

a tetejére:

  • 1 tojás


  • Az égetett tésztához forráspontig hevítettem a tejet a margarinnal.
  • Hozzáadtam a lisztet és a sót, majd addig főztem kis lángon, amíg elvált az edény falától.
  • Hűlni hagytam.
  • Amikor már csak alig langyos volt, gépi habverővel egyesével elkevertem benne a tojásokat, végül hozzáadtam a nagylyukú reszelőn lereszelt sajtot is, és ezzel is elkevertem. Szép, egynemű tésztát kell kapnunk.
  • Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, majd vizezett kézzel diónyi gombócokat formáztam a tésztamasszából és nem túl szorosan a tepsire rakosgattam.
  • Tetejüket megkentem felvert tojással, majd előmelegített, kb. 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.

szerda, december 12, 2012

Citromos felfújt

Még a hétvégén készült, vasárnap reggel gyorsan összekevertem a tésztáját, megsült, és délben már jóízűen kanalaztuk szederbefőtt társaságában. Finom, könnyed, szinte krémes desszert, nálunk gyakran fog készülni, apa ugyanis rögtön repetázott belőle. A felfújtak természetéhez híven az én felfújtam sem hazudtolta meg magát, a sütőből kivéve még gyönyörű magas volt, aztán szépen lassan "leengedett", mint a képeken is látszik, de ez az ízén semmit nem rontott. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 11 kis formához:

  • 4 tojás
  • 5 dkg margarin
  • 2 dl kristálycukor
  • 2 citrom
  • 4 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • margarin a formák kikenéséhez


  • A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját a cukorral és a margarinnal krémesre, habosra kevertem.
  • Egy másik tálba kimértem a lisztet, lassan adagolva és kézi habverővel folyamatosan kevergetve hozzáöntöttem a tejet.
  • A citromokat alaposan megmostam, a héjukat a cukros keverékre reszeltem, majd a levüket is hozzáadtam.
  • A citromos-cukros keverékhez hozzáadtam a lisztes tejet.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, óvatos mozdulatokkal a tésztába forgattam.
  • A kis formákat alaposan kikentem margarinnal, majd elosztottam bennük a citromos tésztát úgy, hogy majdnem teletöltöttem őket, kicsi helyet azért hagyva a tészta növekedésének.
  • A formákat nagy tepsire ültettem, majd előmelegített, 160-170 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttem őket.
  • A sütőből kivéve rácsra téve hűlni hagytam - ekkor össze is estek -, majd porcukorral megszórva, szederbefőttel díszítve tálaltam.

szombat, december 08, 2012

Kavart tészta - VKF 53. forduló

A Vigyázz, Kész, Főzz! 53. fordulójához érkezett, Babette vezényletével. A téma pedig: Régi receptek nyomán. Babette, köszönöm ezt a remek témát és a lehetőséget a nosztalgiázásra, régi ízek felidézésére.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem eszembe szoktak jutni régi ízek, illatok. Ami talán nem is csoda, hiszen háromgenerációs családban nőttem fel, anyai nagymamám négyéves koromtól egészen felnőtt koromig velünk lakott, úgyhogy nap mint nap finomságokkal várt minket haza. Nagyon jóízűen, háziasan sütött-főzött, mindig finom levesek, főzelékek, főtt és sült húsok, sütemények (vagy akkoriban inkább) tészták kerültek ki kezei közül. Emlékszem, vasárnaponként - a reggeli miséről hazaérve - együtt főztünk, nagymamám, anyukám és én, és ezeknek az együtt főzéseknek mindig olyan jó hangulata volt. Soha nem éreztem tehernek, nagyon jól éreztem magam a felnőttek közelében, és szép lassan akaratlanul is ellestem a konyhai fortélyokat. Imádtuk a nagyi által készített szilvás gombócot, ízes derelyét, hájas pogácsát, kavart tésztát és olyan isteni keksztekercset tudott készíteni, ami nekem azóta sem sikerül olyan finomra. Most a régi receptek nyomán a kavart tészta receptjét szeretném megosztani veletek. Autentikusan zsírral készül a tésztája, a hozzávalók annak idején - és szerintem manapság is - szinte mindig megtalálhatók otthon, így aztán az egyszerűen és gyorsan elkészíthető tészták közé tartozik (emlékszem, mamám soha nem használta a sütemény szót, neki minden sütemény tészta volt :). Finom, ki nem hagyható belőle a reszelt citromhéj és a tetejéről a darabolt dió, aminek nagyon finom pirult íze lesz. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 26 x 34 centis, magas falú tepsihez:

  • 5 tojás
  • 45 dkg kristálycukor
  • 20 dkg zsír
  • 3 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 marék dióbél


  • A tojások sárgáját elkevertem a kristálycukorral (ekkora mennyiségű cukorral csak morzsalékosra tudjuk keverni, nem a szokásos habosra-krémesre).
  • Hozzáadtam a zsírt, és együtt gépi habverővel addig kevertem, amíg a cukor már alig "recsegett" benne.
  • Ekkor kis adagokban - továbbra is gépi habverővel verve - hozzáadtam a tejet is.
  • Beleszitáltam és elkevertem benne a sütőporral összeforgatott lisztet, és belereszeltem az alaposan megtisztított citrom héját is.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, és óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, a tésztába forgattam.
  • A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem.
  • Másik felében elkevertem a kakaóport, a világos tésztára öntöttem, villával márványosra mintáztam, majd a tetejére szórtam a durvára darabolt diót.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben bő fél óra alatt készre sütöttem.
  • Teljes kihűlés után kockákra vágva kínáltam.

vasárnap, december 02, 2012

Katalán rizs

Gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető, finom, fűszeres étel. A fiúknak különösen ízlett, Ádám kifejezetten kérte, hogy kerüljön fel a blogra. Előgőzölt, hosszúszemű rizsből készült, de biztosan ugyanilyen jó nyers rizsből is, legfeljebb kicsit tovább kell főzni. Ahhoz képest, hogy általában ragaszkodok a pontos leírásokhoz, itt most érzésből főztem, épp ezért a mennyiségek most nagyjából lesznek megadva, ki-ki ízlése szerint eltérhet a leírtaktól. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 3 szelet csontos sertéstarja (kb. 60 dkg)
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • kb. 9 dl húsleves
  • 1/2 kg előgőzölt, hosszúszemű rizs
  • kb. 15 dkg füstölt szárazkolbász
  • 30 dkg fagyasztott vagy konzerv zöldborsó
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 80 g paradicsompüré


  • A hússzeletekről eltávolítottam a csontot, majd a húst centis kockákra vágtam.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, külön-külön mindkettőt apróra vágtam.
  • Az olajat egy nagy lábasban felhevítettem, majd hozzáadtam a húskockákat és addig pirítottam, amíg kifehéredett.
  • Ekkor került bele a felaprított vöröshagyma, tovább pirítottam néhány percig.
  • Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is, és felöntöttem kevés levessel, kis lángon negyedóráig pároltam.
  • Közben a füstölt kolbász héját eltávolítottam és a kolbászt először hosszában négyfelé vágtam, majd szintén centis darabokra aprítottam.
  • A hagymás húshoz hozzáadtam a kolbászkockákat és a rizset, és felöntöttem annyi levessel, amennyi ellepte.
  • Egészen kis lángon pároltam, időnként finoman megkevertem, és ahogy a rizs duzzadt, felszívta a levest, úgy pótoltam apránként a folyadékot.
  • Amikor kb. félig volt megfőve, hozzáadtam a zöldborsót és a paradicsompürét, és ízesítettem sóval és őrölt borssal (finoman, mert a leves és a kolbász is fűszeres).
  • Végül elzártam alatta a lángot, letakartam fedővel és két-három konyharuhával, és hagytam a saját gőzében teljesen készre, puhára párolódni.
  • Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve, könnyű vörösbor kíséretében tálaltam.