szerda, november 28, 2012

Kolbászhússal töltött csirkemell pongyolában Kolozsgabitól - Blogkóstoló 6. forduló

Ugye, ismeritek a Blogkóstoló nevű játékot? :) Éva annak idején nagyon jól kitalálta, nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy Barbinál, a 6. fordulóra szerintem az eddigi legtöbb játékos jelentkezett. Az ünnepek közeledtével kimondva-kimondatlanul a legtöbben olyan finomságot választunk, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Nálam is így történt, Kolozsgabitól, a Csokis Málna blog szerzőjétől hoztam ezt a nagyon finom és szerintem karácsonyra vagy szilveszterre is nyugodtan elkészíthető husit. Gabi blogja nem ismeretlen számomra, egy ideje már rendszeres olvasója vagyok. Több finomságot is kinéztem magamnak, pl. a gesztenyés tekercset, a kukoricás-tejszínes csirkét vagy a vajas puffancsot, sőt, még a lúdláb bonbon elkészítésével is kacérkodtam. Elsőként és a játékra végül a kolbászhússal töltött csirkemellet sütöttem meg, teljes egészében Gabi leírása alapján. Így tökéletes, ahogy van, nagyon finom, akár kezdő házitündérek is nyugodtan nekiláthatnak, garantált a siker. Gabi, köszönöm a receptet, Barbi, köszönöm a játékot! :)


Hozzávalók:
  • 20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • kb. 1 kg csirkemellfilé
  • sültcsirke-fűszersó
  • 1/2 kg darált sertéshús
  • 2 tojás
  • só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt kömény
  • 5-6 gerezd fokhagyma


  • Egy kb. 10 centi széles és 32 centi hosszú őzgerincformát kibéleltem a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a szélén is túllógjanak.
  • A húst szeletekre vágtam, klopfoltam, majd beszórtam a fűszersóval.
  • A hússzeletekkel is kibéleltem a formát.
  • A töltelékhez a darált húshoz adtam a tojásokat, a tisztított, zúzott fokhagymát, ízesítettem sóval, őrölt borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel, alaposan összekevertem.
  • Ezt a tölteléket a szalonnával és csirkemellel kibélelt őzgerincforma közepébe kanalaztam, szépen elegyengettem.
  • A töltelék tetejére is fűszerezett mellszeletek kerültek, amit végül a lelógó szalonnadarabokkal fedtem be.
  • Az őzgerincformát nagyobb tepsire fektettem, betakartam alufóliával, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1 órán keresztül sütöttem.
  • A sütőből kivéve leemeltem a tepsiről, eltávolítottam róla az alufóliát. A tepsit kibéleltem sütőpapírral, és az őzgerincformából a sütőpapírra fordítottam a húst.
  • A sütőbe visszatéve addig hagytam sülni, míg szép, pirult lett kívülről is.
  • Kihűlve, hidegen gyönyörűen szeletelhető, nálunk most burgonyapüré és savanyúság volt a körete.

szombat, november 24, 2012

Mandulás fenyők - SAD XI. forduló

Trollanyu a háziasszonya a SAD XI. fordulójának, a feladat pedig, hogy öltöztessük ünnepi ruhába kedvenc sütinket, desszertünket. Ebből az apropóból készültek nálam a mandulás fenyők (vagy inkább karácsonyfák). Az alap - bár nincs fenn a blogon - a csokis-mandulás tallér volt, amit ugyanebből a "tésztából" szoktam készíteni, csak 24 golyót formázok belőle, amiket villával lelapítok, majd csak az alját vagy a tallérok felét csokimázba mártom. Szóval ebből az alapból készültek most a kis karácsonyfák. Bár ez a desszert nem arról híres, hogy mennyire egészséges, hiszen cukor cukor hátán van benne-rajta, de igazán mutatós, egy évben egyszer szerintem nyugodtan elkészíthetjük. Idő hiányában most csak így magában hoztam, de nagyon el tudom képzelni karácsonyra torták, sütemények díszítéseként is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 35 dkg porcukor
  • néhány csepp mandulaaroma
  • néhány csepp zöld ételfesték (ha színtelen aromát használunk)

az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő

a díszítéshez:

  • színes szórócukor


  • A fenyők alapjához a tojásfehérjét kemény habbá vertem.
  • A porcukrot hozzászitáltam, óvatosan összekevertem, közben hozzáadtam az aromát is (és az ételfestéket, mivel színtelen aromát használtam).
  • Kézzel egynemű masszává állítottam össze.
  • Kisebb adagokban gyúródeszkán elnyújtottam kb. fél centi vastagra, majd fenyő alakú kiszúróval kiszaggattam (egész kicsi formát használtam, 4 centi magas az egész :).
  • A kis fenyőket sütőpapírral bélelt tálcára rakosgattam, majd néhány órára a hűtőbe kerültek.
  • Az írókához szintén felvertem a tojásfehérjét, majd hozzászitáltam a keményítővel elkevert porcukrot. A porcukor mennyisége a fehérjétől függ, nekem nem kellett hozzá az egész. Az íróka akkor jó, ha sűrűn folyós.
  • A lehűlt és kissé megdermedt fenyőket írókával mintáztam, majd rögtön megszórtam színes cukorral, és csúcsdíszként - csillag híján - egy-egy virág került rájuk írókával rögzítve.
  • Néhány óra alatt készre száradtak, ezután fogyasztható vagy eltehető későbbi díszítéshez.

kedd, november 20, 2012

Virtuális vacsorameghívás :)))

Képzeljétek, nemrég egy nagyon aranyos megjegyzés érkezett hozzám Anazartól, az Én így főzök... blog szerzőjétől. Nagyon ötletes és érdekes hagyomány Anazarnál, hogy minden kerek számú regisztrált olvasóját meglepi egy kifejezetten neki készült finomsággal. Abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy kerek számú követőjeként választhattam, kérhettem tőle valamit, amit megkívántam vagy szerettem volna megkóstolni. A kedves felkérésre ezt a választ adtam: "Sós finomságot kérek szépen, rád bízom, hogy főzöd vagy befőzöd vagy sütöd vagy csak összekevered, szóval szabad kezet kapsz tőlem." És Anazar főzte, befőzte, sütötte és összekeverte, és elkészítette nekem a lazazos-zöldséges soba-t, amire most így, virtuálisan szeretettel vendégül látom minden kedves olvasómat, jó étvágyat hozzá! :)

salmon-and-veg-soba

Egyébként - hogy okosodjunk is - a soba egy híres japán tésztafajta. Hajdinalisztből készül, ennek köszönheti barnás színét, fogyasztják hidegen és melegen egyaránt. Szóval ebbe a rendkívül pazar ételbe a soba tészta mellett került lazacfilé, friss, ropogós, színes paprika, káposztalevél, sárgarépa, vörös- és fokhagyma, cukorborsó, bébikukorica, tojás rántottaként, ízesítve citromfűvel, gyömbérrel, chilivel... fel sem tudom sorolni, mi minden finomság került bele, úgyhogy receptért katt a linkre, nem fogjátok megbánni, nézzétek csak a képeket!

stir-fried-vegetables

Kedves Anazar, még egyszer köszönöm, remélem, nem bánod, hogy virtuálisan meghívtam még egy-két vendéget és bemásoltam a fotóidat, dehát olyan gyönyörűek! :) Ez a fajta vendéglátás nagyon kedves gesztus részedről, különösen úgy, hogy a meghívott blogjában elmélyülve tényleg nagyon személyre szabott étel készül, ez az én esetemben legalábbis így történt. Szeretném azzal viszonozni, hogy ígérem, el fogom készíteni  ezt a lazacos-zöldséges wokban sült finomságot, annál is inkább, mert tudom, hogy nagyon finom! Köszönöm! :)))

szombat, november 17, 2012

Ropogós-csokis őzgerinc

Itt találtam ezt a nagyon finom, ropogós desszertet. Tömény, mégis olyan jóízű, tudjátok, az az eteti magát fajta. Van benne mézes gabonapehely, pirított szezámmag, darabolt dió, csoki és méz, csupa-csupa finomság. Dupla adagból készült, és az egyszerűség kedvéért nem formáztam, csak egy folpackkal bélelt őzgerincformába öntöttem. Szépen szeletelhető, a magvaktól ropogós, nekünk nagyon bejött. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 10 cm széles, 32 cm hosszú őzgerincformához:

  • 20 dkg szezámmag
  • 2 evőkanál víz
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé (55 %-os)
  • 5 evőkanál méz
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg mézes puffasztott búzapehely


  • A szezámmagot zsiradék hozzáadása nélkül, szárazon megpirítottam egy teflon serpenyőben.
  • A kristálycukorból és a vízből sűrű karamellt főztem.
  • Hozzáadtam a vajat, csokit, mézet, és alacsony lángon, folytonos keverés mellett egyneművé főztem.
  • A tűzről lehúzva hozzáadtam a pirított szezámmagot, a durvára darabolt diót és a búzapelyhet, elkevertem.
  • Az őzgerincformát folpackkal kibéleltem, beleöntöttem a meleg masszát, majd miután kihűlt, a lelógó folpackkal betakarva egy éjszakára hűtőszekrénybe tettem.
  • Másnap vékony szeletekre vágva tálaltam.

csütörtök, november 15, 2012

Szilvesztersütemény

Délutáni tea vagy kávé mellé ideális teasütemény. Mutatós, finom, és elvileg sokáig eláll, persze mondanom sem kell, ezt még nem sikerült bebizonyítania, idő előtt el szokott fogyni. Az ünnepek közeledtével nagyon aktuális, hiszen előre el lehet készíteni, úgyis mindig az idővel állunk hadilábon közvetlenül az ünnepek előtt. :)  A receptet Máté Pálné Terenyei Katalin (Kati mama) szakácskönyvében találtam. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 80-90 darabhoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg zsír
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • sárgabaracklekvár


  • A lisztet elkevertem a sütőporral, átszitáltam.
  • Elmorzsoltam benne a zsírt, hozzáadtam a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojásokat is hozzáadva egynemű tésztává gyúrtam össze.
  • Két részre osztottam, az egyik részhez hozzáadtam az átszitált kakaóport, összegyúrtam, és a két tésztacipót külön-külön folpackba csomagolva fél órára a hűtőszekrénybe tettem.
  • A tésztacipókat a hűtőből kivéve külön-külön 2-3 mm vastagra nyújtottam, 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 10-12 perc alatt sültek készre.
  • Miután kihűltek, a világos korongokat megkentem házi sárgabaracklekvárral és összeragasztottam 1-1 kakaós koronggal.
  • Porcukorral meghintve tálaltam.

kedd, november 13, 2012

Hósipka

Vendégposzt: anyukám szokta ezt a sütés nélküli desszertet készíteni, most is tőle kaptunk pár hósipkát, ezek kerültek lencsevégre. Annak ellenére, hogy nem én készítettem, szeretném megosztani veletek, mert mutatós és finom desszert. A formázást már biztosan ismeritek, a citromfacsaró belsejével történik, mint pl. a morgós csúcsnál is. A massza közepébe kerülhet meggy vagy akár mogyorószem is, ízlés szerint. Az eredeti recept a Nők Lapja Konyha magazin 2010. októberi számában jelent meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg Rama margarin
  • 3 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 1/2 dl rum
  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • meggy/meggybefőtt


  • A tojásfehérjéket habbá verte, majd hozzászitálta a porcukor felét, és hozzáadta a kókuszreszeléket is.
  • A margarint habosra keverte a porcukor másik felével.
  • Hozzáadta a tojások sárgáját, a lekvárt, a rumot és a darált kekszet.
  • A citromfacsaró belsejét megvizezte, félig megtömte/megtöltötte a kókuszos masszával.
  • Egy szem meggyet tett rá, és befedte a kekszes masszával.
  • Óvatosan kiütögette a formából, melyet minden töltés előtt vizezni kell.

hétfő, november 12, 2012

Kellékek ételfotózáshoz :)))

Rendhagyó bejegyzés, most nem receptet, hanem kikapcsolódásképp egy kis érdekességet hoztam. Nemrég olvastam ugyanis egy cikket az ételfotózásról, illetve az ételfotózásnál használt kellékekről itt. Azt tudtam, hogy a szakácskönyvek vagy gasztromagazinok címlapjain található, gyönyörű fotók esetében bizony előfordul, hogy a minél szebb fotó eléréséhez bizonyos trükköket használnak. Íme ezek közül néhány, ti melyiket szoktátok bevetni? :D (Egyébiránt szerintem elképesztő, hogy miket alkalmaznak, tönkretéve ezzel a fotózandó ételt, akármilyen legyen is az.)

Antacidum: népies nevén savlekötő tabletta. Szódába dobva komoly pezsgést és buborékokat érhetünk el vele.
Anyagvédő, impregnáló spray: palacsintára fújva az nem szív magába semmilyen folyadékot, szirupot.
Barna cipőpolír-paszta: grillezett húsokra kenve azok szépen fénylenek majd tőle, és úgy néznek ki, mintha most sültek volna meg.
Borotvahab: a valódi felvert hab, tejszínhab helyett használják, mert nem folyik szét és könnyebben formázható.
Citrom kivonat: csomagolásra felvitt gyártási/lejárati idő pecsét eltávolítására használhatjuk.
Dezodorspray: néhány gyümölcs esetén használják, hogy fényesebb legyen.
Fehér folyékony ragasztó: gabonapehely-félék fotózásához helyettesíthetjük vele a tejet.
Fogvájó: ételbe elrejtve használják az egyes összetevők egyben tartásához (pl. hamburger).
Folyékony glükóz: tésztába keverve az forrónak és frissnek fog tűnni.
Füstölő: ételek gőzölgését imitálhatjuk vele.
Gázforrasztó (szakácsfáklya): a húsok szélét szokás vele megpörkölni, pirosítani.
Glicerin: halételekre, zöldségekre fújva azok frissebbnek hatnak a fotón, vízzel keverve, szórófejjel fújva hosszantartó vízcseppeket kreálhatunk az üvegpoharak oldalán.
Hajlakk: kiszáradt ételekre fújva azok ismét frissnek tűnnek majd.
Kartonpapír: ételekbe téve (pl. hamburgerbe) az magasabbnak, dúsabbnak, tömegszerűbbnek hat.
Krumplipüré: fagylalt helyett használható, miután nem olvad el. Ételszínezékkel a kívánt színre módosítható. Húsba vagy más töltött termékekbe töltve tartást ad az ételnek. Arra figyeljünk csak, hogy a széleken a valódi töltelék látsszon, ne a püré.
Lakk: a rizsre felvíve az fényesebb lesz és nem ragad össze.
Motorolaj: vacakul kinéző szirupokhoz, szószokhoz keverve azok szebben fénylenek majd a vakuvilágítás mellett.
Műanyag jégkocka: valódi helyett használják, mivel ez nem olvad el.
Pamut tampongolyók: vízbe áztatva, majd megmikrózva tehetjük az étel mögé, és instant gőzölgést kapunk a fotón.
Színes waxok: felmelegítve különféle színes szószokat imitálhatunk velük.

Hogy tetszik?! Az én kedvenceim a krumplipüré, a borotvahab és a motorolaj! :D

vasárnap, november 11, 2012

Milánói leves

Nagyon egyszerűen elkészíthető, tartalmas leves. Kinézetében és ízében is hasonlít a paradicsomleveshez, bár a füstölt hústól mégis másmilyen lesz, finom. Aki szereti, reszelt sajttal is tálalhatja. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • kb. 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 l házi, sűrű paradicsomlé
  • csontlé
  • 25 dkg makaróni tészta
  • 20-25 dkg sonka
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, őrölt feketebors, zellerzöld, cukor


  • Nagy lábasban felhevítettem a vajat, hozzáadtam a lisztet, és világos rántást készítettem.
  • Felengedtem a paradicsomlével és forró csontlével.
  • Felforraltam, hozzáadtam az apróra tördelt tésztát és a kockára vágott sonkát, a megtisztított hagymafejet, a zellerzöldet, és ízesítettem kevéske cukorral.
  • Lassú tűzön főztem, amíg a tészta meg nem puhult.
  • Amikor a leves elkészült, kivettem belőle a hagymát és a zellerzöldet, utánaízesítettem és már tálaltam is.
  • Ízlés szerint a főzés végén kerülhet bele egy kis vörösbor is, és tálalhatjuk reszelt sajttal.

csütörtök, november 08, 2012

Majonézes vitaminsaláta - cole slaw

Félig vendégposzt, ezt a salátát én kezdtem el és Csillu fejezte be. :) Tulajdonképpen az amerikaiak által annyira kedvelt cole slaw salátáról van szó, aminek az alapja minden esetben a káposzta, és mindig majonézes öntet kerül rá. A káposzta mellé kerülhet egyéb zöldségféle, nálunk most sárgarépa, az öntet ízesítéséből pedig nem hiányozhat az ecet (tárkonyecet), nálunk most ecetes torma került az öntethez. Nagyon finom lett, tökéletesen kiegészítette a sült húsokat és a tepsiben sült krumplit. Bátran merem ajánlani, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 5-6 szál (kb. 70 dkg) sárgarépa
  • 2 evőkanál só
  • kb. 20 evőkanál majonéz
  • őrölt fehérbors
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál ecetes torma
  • petrezselyemzöld


  • A káposztafejet megtisztítottam, külső, foltos leveleit eltávolítottam, majd éles késsel vékonyan felszeleteltem.
  • Megtisztítottam a sárgarépákat is, meghámoztam, majd legyalultam (hosszúkás, vékony darabkákra).
  • A két zöldségfélét összekevertem, besóztam, és hagytam állni kb. másfél órán át.
  • Ezután hideg vízzel leöblítettem, jól kinyomkodtam.
  • Az öntethez összekevertem a majonézt, mézet, ecetes tormát és felaprított petrezselyemzöldet, ízesítettem fehérborssal.
  • A répás káposztát beleforgattam az öntetbe, jól lehűtve tálaltam.

kedd, november 06, 2012

Tejszínes brokkolikrémleves

Tudtátok, hogy a brokkolit már az ókori rómaiak is ismerték és termesztették? Nem is gondolnánk, hiszen igazából csak a múlt század elejétől vált népszerűvé, sőt, kis hazánkban inkább csak az utóbbi 20-30 évben. A karfiol és a fejes káposzta közeli rokona vitaminokban igen gazdag, tartalmaz béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, kalciumot és vasat is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben, és nemcsak rózsája, hanem a szára is ehető. Ebből a finom, egészséges zöldségféléből nálunk krémleves készült. És hogy a fiúk se duzzogjanak a krémleves miatt, tejszínnel és tejföllel dúsítottam, és friss, ropogós pirítóssal tálaltam, így tartalmasabb, laktatóbb lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 közepes fej brokkoli (szűk kg lehetett)
  • 10 dkg vaj
  • 1 l tej
  • só, őrölt fekete bors, ételízeső por, őrölt szerecsendió
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő (opcionális)


  • A brokkolikat megmostam, a vastagabb szárrészt levágtam, a többit rózsáira szedtem, a szárrészt pedig felaprítottam.
  • A vajat felolvasztottam egy nagyobb lábasban, hozzáadtam a brokkolit és 1-2 perc alatt megforgattam benne, közben ízesítettem a fűszerekkel.
  • Felengedtem 1 l víz és a tej keverékével, majd nagy lángon felforraltam, aztán kis lángon, fedő alatt puhára pároltam (nem szabad teljesen szétfőzni, elég annyira megpárolni, hogy roppanós maradjon).
  • A tűzről levéve kicsit pihentettem, majd botmixerrel pürésítettem (nem baj, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabkák).
  • Amíg hűlt, a tejfölt elkevertem a tejszínnel és az étkezési keményítővel (a keményítő el is maradhat), majd a turmixolt levest a tűzre visszatéve behabartam.
  • Egy-két percig még lassú tűzön főztem, végül pirítóssal tálaltam.

vasárnap, november 04, 2012

Gesztenyés, krémlikőrös tiramisu

Ilyen gyors talán még soha nem voltam, már ami a megpillantást és az ezt követő elkészítést illeti. Trollanyunál láttam meg ugyanis a gesztenyés tiramisut Bailey's likőrrel megbolondítva, és mivel épp valami hasonló után kutakodtam a neten, nem is kellett tovább keresgélnem. Trollanyu, nagyon köszönöm a leírást, igazán finom, könnyed desszert kerekedett belőle! :) Névnapi szendvicspartira voltunk hivatalosak, és szerettem volna valamilyen egyszerű desszertet vinni az ünnepelteknek. Minimális változtatással így készült el szombaton reggel a gesztenyés tiramisu, délután pedig jóízűen belakmároztuk, nagyon finom volt. (Persze az alkohol okán a gyerekek és a sofőrök más desszertet kaptak.) Drága apukám, testvérem és kis keresztfiam,  boldog Imre napot mindhármótoknak! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • babapiskóta (kb. 40 db)
  • 1 dl kávé
  • 1 dl krémlikőr (nálam whiskey-s)
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl tejszín
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

a tetejére:

  • kakaópor


  • Egy mélyebb jénai aljába szorosan leraktam egy sor babapiskótát.
  • A kihűlt kávét összekevertem a krémlikőrrel, és a harmadát a piskótára locsoltam.
  • A gesztenyemasszát villával áttörtem, elkevertem a mascarponéval.
  • A tejszínből kemény habot vertem, a végefelé hozzáadtam a vaníliás cukrot és a habfixálót is.
  • A habot finoman beleforgattam a gesztenyés masszába, és ennek a krémnek a harmadát a piskótára halmoztam, szépen elegyengettem.
  • Újra piskótasor következett, likőrös kávé, krém, még egy sor piskóta, likőrös kávé és krém.
  • Hűtőbe tettem dermedni, majd tálalás előtt kakaóporral megszórva díszítettem a tetejét.

Négysajtos pizza

Aki hallott már Nyammm játékáról, a címet olvasva sejtheti, hogy ezzel a pizzával készültem erre az érdekes játékra. Nyammm-nak a 4-es a kedvenc száma, így ebben a témában kellett valamilyen ételt készíteni. Kedves Nyammm, köszönöm a lehetőséget, nagyon jó kis játékot találtál ki, kíváncsian várom a többi "pályamunkát"! Nem mellesleg a pizzát a család is nagyon díjazta, mindenkinek ízlett, pedig most nem került a tésztára hús vagy szalámi, egyszerűen csak paradicsomos mártás és négyféle sajt. Eredetileg a négyféle sajt a pizzákhoz annyira illő gorgonzola, mozzarella, trappista és parmezán lett volna, de választék híján a gorgonzola és parmezán helyett vörös cheddar és csípőspaprikás karaván került rá. Végül is nem panaszkodhatom, így is nagyon ízlett a családnak, a nagyok az első harapások után rögtön kijelentették, hogy nagyon finom, és apa is rögtön repetázott. A négy kis tésztagolyó - természetesen sajttal töltve - már csak a játék kedvéért került rá! :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 33 centi átmérőjű kerek pizzasütő laphoz:
a tésztához:

  • 2 dl tej
  • csipetnyi cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 30 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • csipet só

a mártáshoz:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • só, őrölt bors, rozmaring, babérlevél, oregánó

a feltéthez:

  • trappista
  • mozzarella
  • vörös cheddar
  • csípőspaprikás Karaván sajt


  • A tésztához meglangyosítottam a tejet, kb. fél deciben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni.
  • A maradék langyos tejet a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam az olajat, majd rászitáltam a lisztet, ízesítettem pici sóval.
  • Végül a felfutott élesztőt is hozzáadva egynemű, az edény falától elváló tésztává dagasztottam, és hagytam duplájára kelni.
  • Amikor megkelt, gyúródeszkán finoman átgyúrtam (keveset kivettem a tésztagolyókhoz), majd a sütőlap méretének megfelelő körré nyújtottam, és a sütőlapra helyeztem.
  • Hagytam pihenni, közben elkészítettem a szószt.
  • Ehhez felhevítettem az olajat, megfuttattam rajta a megtisztított, lereszelt vörös- és fokhagymát.
  • Hozzáadtam a paradicsompürét és 4 evőkanál vizet, ízesítettem a fűszerekkel, és kis lángon kb. 10 percig főztem, majd hagytam kicsit hűlni.
  • Eltávolítottam belőle a babérleveleket, megkentem vele a pihentetett tésztát, majd kiraktam a cheddar-, mozzarella- és trappista-szeletekkel.
  • A szélén elhelyeztem a négy tésztagolyót, amiket sajttal töltöttem.
  • A füstölt sajtot nagylyukú reszelőn lereszeltem, a tészta szélét körben ezzel szórtam meg.
  • Előmelegített, kb. 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.

péntek, november 02, 2012

Blogkóstoló 5. - ÖSSZEFOGLALÓ ÉS STAFÉTA ÁTADÁS!!!

JÁTÉK!!!

Hogy repül az idő! :) Még most kaptam meg a stafétát Chef Vikitől, és máris az összefoglalót írom és adom tovább a háziasszonyi teendőket. Nagyon megtisztelő volt, hogy ennek a remek játéknak lehettem az egyik háziasszonya, az pedig külön öröm számomra, hogy ilyen sokan jöttetek és játszottatok. Mindenkinek köszönöm a részvételt, remélem, ti is legalább annyira jól éreztétek magatokat a játék során, mint én. Bízok benne, hogy hasznos is volt a játék, és sikerült új ízeket, fortélyokat, ötleteket találnotok egymás konyhájában. Az elkészült ételeket illetően az előételektől a desszertekig igen széles a választék, sőt, még befőzésre is sor került a blogkóstoló keretében. Íme az összefoglaló, tessék csemegézni:

Éva a Takarékos konyhából Vikvinél tett látogatást, és egy nagyon finom cukorkás-csokoládés tallért készített el. A gyerekek biztosan rajonganának ezekért a kis kekszekért, de ha jobban belegondolok, nemcsak a gyerekeknél lenne nagy kedvenc. Kekszes dobozok töltésére fel!  :)

HajniZoli a Sarokkonyhából nem volt könnyű helyzetben a választást illetően, hiszen Sedith-nél is rengeteg finomság közül lehet választani. A félperces majonéz és a nyers káposztasaláta mellett juhtúróval töltött mezőségi langalló készült, remek választás, ínycsiklandó mindhárom, nézzétek csak! Ez a juhtúrós langalló nagyon izgatja ám a fantáziámat! :)

A Receptnapló blog írója, Sk Andi leveles tésztából készített nagyon finom szilvalekváros sütit. Az eredeti receptet Évánál, a Takarékos konyha blog szerzőjénél böngészve találta, a finom szilvalekváros töltelék mellett egy kis csokimáz és kókuszreszelék fokozza az élvezeteket. :)

Sokunk kedvenc sütijét, a mézes krémest készítette el Tortafüggő Marisz, aki Haninál böngészett mindaddig, míg rá nem bukkant ennek a nagyon finom süteménynek a receptjére. És milyen jól választott, nagy sikert aratott az elkészült sütivel, a képet elnézve ezen nem is csodálkozhatunk. :)

És íme két újabb finom édesség, a csokoládés pöffeteg és a trüffel- és karamellkrémes torta. Barbitól hozta nekünk Janka, a Csak, mert szeretem... blog írója. A pöffetegnek finomságán túl nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető és nagyon mutatós sütemény, élete legfinomabbra sikeredett tortájával pedig kislányát lepte meg szülinapja alkalmából Janka. Csodás mindkettő! :)


Dublin Felett az Ég Erikájának Fortuna jóvoltából az én blogom jutott. Erika az ázsiai levest választotta, tanúsíthatom, nagyon finom leves. Sőt, az Erika által hozzáadott egy-két extrával (mint például tofu, babcsíra, póréhagyma) még finomabb lehet, az őszi, hűvösebb napokon jól eshet egy csészével, főleg ilyen gyönyörű tálalásban! :)

A stafétát átadó Chef Viki Böbénél járt "vendégségben", és nézzétek, milyen finomságot sütött: lekváros-diós-csokis crostatát. Nem elég ez a csodás ízorgia, de még a mutatós díszítés is a süti tetején: engem garantáltan levett a lábamról, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül. :)

Okkinak, a Kipróbált és bevált receptek blog írójának sem volt könnyű dolga a választást illetően, HajniZolinál is finomabbnál finomabb ételekkel, sütikkel találkozunk. Okki egy csodaszép citromos legyező kalácsot sütött, annyira guszta, szinte érzem az illatát. Nagyon finom! :)

A blogkóstoló blogkóstolójára került sor Linyah-nál, a Konyhalál blog szerzőjénél. Ugyanis Nyammm-nál arra a málnalekváros csokitortára esett a választása, melyet Nyammm is egy korábbi blogkóstoló során fedezett fel. Nem is csoda, hogy többünknek megtetszett, nézzétek, mennyire guszta, csakis finom lehet! :)

Mars szelet kedvelők, figyelem! Flóra az Ízek és élmények blogról célirányosan az édességek címkét vette alaposabban szemügyre Erikánál Dublinban, így bukkant erre a csodás Mars szelet mousse-ra. Finomságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy kétszer is elkészült Flóra konyhájában. :)

A kelt tészták kedvelőinek ajánlom figyelmébe ezeket a gyönyörű kelt rózsákat. Rebarbara, a Napfény és Fűszer blog szerzője Gabriellánál kóstolt, és talált rá ezekre az igen-igen helyes "virágokra". Amellett, hogy valóban nagyon mutatós sütemény, igazán finom lehet a fahéjas töltelékkel is. :)

Vikvi, a B&B: Anyuci készítenél... blog írója egy igazi szezonális süteményt, almás krémest sütött, finom fahéjas-almás töltelékkel és vaníliás krémmel. Akitől pedig a receptet hozta, nem más, mint Zsolt, a lábas, fazék, fakanál blog szerzője. Porcukorral hintve vagy csokimázzal bevonva, mindenképpen nagyon finom desszert. :)

Lilla, a Megfőzlek blog szerzője is gyümölcsös édességet választott, az ő párja a játékban Sk Andi volt. A gyümölcsök pedig az alma és a körte, finom csokoládés tésztába ágyazva, így készült el a körtés-almás csokitorta. Lilláéknál cirka fél óra alatt el is fogyott, ami - a képet elnézve - egyáltalán nem meglepő. :)

Miközben Lilla "blogkóstolt", nála Gerdi válogatott, természetesen a sütemények élveztek elsőbbséget, legfőképp a lusta asszony rétese. Ki gondolná a képet elnézve, hogy semmi keverés-kavarás, gyúrás, dagasztás - csak egyszerűen egymásra halmozzátok a hozzávalókat és egy igazán guszta, gyümölcsös-túrós sütit vesztek ki a sütőből?! :)

A sok sütemény, édesség után következzék egy finom húsos étel, a baconos csirketorta. Kata, a Kata a konyhában blog írója sütötte meg ezt a nem mindennapi finomságot, az eredeti receptet pedig Flóránál böngészve találta. Sajtos bundában sült, sonkával rétegezett csirkemell, bacon köntösben. Van, aki nem szereti?! :)

Trollanyu egy csodásan díszített gesztenyés tortát készített Kata Boszorkánykonyhájából. A gesztenyés kocka torta változatban készült, a töltelék gesztenyepüré mascarponéval, tetején tejszínhab. Finom tészta, még finomabb krém, plusz tejszínhab, tökéletes desszert! :)

IsaBella ebben a fordulóban nemcsak azért volt nehéz helyzetben, mert Chef Vikinél is a bőség zavarával küzd az ember lánya, hanem mert éppen most költözködött is. Ráadásul sütő és mérleg sem állt rendelkezésére, mindezzel együtt nagyon finom skót palacsintákat sütött Vikitől. Annyira helyesek! :)

Teller-cake Adél blogjából kóstolta a grapefruit krémes bonbonokat, sőt, nemcsak ő, hanem férje is, akinek szülinapjára készültek ezek a mesés finomságok. Halkan jegyzem meg, hogy Zsuzsa élete első bonbonjait készítette el a játék keretében, bátor választás és abszolút tökéletes kivitelezés lett! :)

Tündi a Tündérkonyhából túrós kuglófot, vagy inkább túrós koszorút sütött, a Mézeskalácsnál talált leírás alapján. Érdekessége, hogy nem fehérlisztből és cukorból készült, hanem tönkölyliszt és stevia került bele, és lám, így is lehet nagyon finom, guszta süteményt készíteni. Az már mellékes is, hogy kuglóf- vagy koszorúformában sütjük. :)

Egy kis befőzésre is sor került a blogkóstoló alkalmából, mivel Vanilla fincsi sárgarépa lekvárt készített IzaBella instrukciói szerint (IzaBella a fentebb bemutatott skót palacsintákhoz is ezt a lekvárt ajánlja). A megfőzött, pürésített répához cukor, citrom és narancs reszelt héja és leve kerül. Nem rossz, ugye?! És milyen gyönyörű színe van! :)

Makacska konyhájában, Katinál tengeri herkentyűk kerültek terítékre, párolt rizzsel körítette a tejfölös-zöldséges tenger gyümölcseit. A diétába is jól beilleszthető, különleges és egészséges étel receptjére pedig Tündénél bukkant. Nagyon jól hangzik és jól is néz ki, szívesen megkóstolnám én is! :)

Újabb finom kelt tésztából készült édesség, csíkos kifliket sütött Kata a Boszorkánykonyhában. Tortafüggő Marisztól hozta a receptet és készítette el ezeket a nagyon gusztára sikeredett kifliket. Kata, biztosan nagyon finomak voltak, sajnos nem állt módomban kóstolni, de hidd el, nemcsak szerinted lettek szépek! :)

Hani, az Ízemlékek blog szerzője saját bevallása szerint is nagyra tartja az erdélyi konyhát. Katitól a puliszka készítésének fortélyait "leste el", és tálalta finom köretként sült hurka és kolbász mellé. Hani eresztéses módszerrel készítette ezt a kukoricalisztből vízzel főzött finomságot, ugye, milyen guszta?!  :)

Kata a KataKonyhában nagyon finom kelt tésztát sütött, Gionettától választotta ki a kakaós rózsakalácsot. Ez az a péksüti-féleség, amit - gondolom, mindannyian - bármikor szívesen fogyasztanánk. Nagyon ötletesen tortaformában sült, sőt, Katánál rögtön két kisebb rózsakalács-torta készült. Kár, hogy nem én kaptam legalább a kisebbiket! :)

Katánál pedig Zsolt, a lábas, fazék, fakanál blog szerzője járt vendégségben. És hozott nekünk egy nagyon finom sós sütit, a sajtos scones-t. Zsoltnál sült szalonna és tojásrántotta mellé készült reggelire, és ehhez nem is muszáj nagyon korán kelni, hiszen fél óra alatt elkészül. Hát nem aranyosak ezek a napsütötte virágok, pillangók, szívecskék és pogácsák?! :)

Muffinok! Sacher muffinok! Gyönyörűek! A kivitelező Mézeskalács, akitől pedig a receptet választotta, nem más, mint Kata. Mézeskalácsnak is több kiválasztottja volt, míg végül a sacher muffinok győztek, nem kis örömünkre, hiszen így mi is gazdagabbak lettünk egy fincsi muffin recepttel. Csokis, baracklekváros tészta étcsokis mázzal, ugye, milyen guszták?! :)

Lencsilány blogján Barbi nézelődött, és szerencsére nem gyurmaékszert sütött - bár biztosan az is nagyon szép lett volna -, hanem ezzel a gyönyörűséges tortával lepett meg minket. A négy emelet mennyország név magáért beszél, a névnél és a képnél nem is kell több. Habár mégis: egy szeletke a tortából! :)

A sok édesség után egy kis friss, ropogós svéd kenyér, a knekkebrØd. Trollanyutól hozta nekünk Pinkóci, nála bazsalikomos humusszal került tálalásra, de egy kis összevagdalt zöldfűszerrel ízesített krémsajttal sem lehet rossz. Ropogós, mézes alapú "kenyér" dióval, napraforgó-, len- és szezámmaggal, zabpehellyel. Felkeltettem az érdeklődéseteket?! :)

Konyhavirtuóz rögtön két receptet is elkészített a játékra teller-cake-től: pilótakekszet és sárgarépatortát sütött, mindkettő szépséges lett, nézzétek a képeket! Vendégváró desszertként készültek ezek a finomságok, mindkettő nagy sikert aratott. Csak egyet sajnálok, hogy nem mi voltunk a vendégek! :)


A Kalandok a konyhában blog szerzője, Sedith sem unatkozott Kovács Jankánál nézelődve, végül egy nyárson készült ételt választott, a padlizsános csirkenyársat. A nyársakra fűszeres csirkemell, csirkemáj, szeletelt bacon és padlizsán került, csuda finom lehet akár faszénen, akár grillsütőben, vagy netán serpenyőben sütve. Nagyon étvágygerjesztő ebben a csodás tálalásban! :)

Emlékeztek? Linyah málnalekváros csokitortát készített Nyammmtól, Nyammm pedig Linyahtól szintén egy csokitortát választott, mégpedig a szezámmagos csokitortát. "Brutál csokis bomba", étcsokival, nádcukorral, finom holland kakaóporral készítve, szezámmaggal burkolva. Nyammm vaníliafagyival és lekvárral ajánlja. Kérünk, ugye?! :)

Lencsilány szakdolgozatírás és az édesanyjának szervezett szülinap kellős közepén kóstolt blogot, mégpedig Gerdinél. A szülinapi bulira két kekszet választott, a fahéjas és a csupa csoki kekszet. El tudom képzelni, micsoda illatok lengedeztek a konyhában! Az egyik a fahéj, a másik pedig a fehér- és étcsoki okán akár karácsonyra is készülhet! :)


Gionetta ezzel a gyönyörűséges chocolate fudge-val készült, nemcsak a játékra, hanem ajándékba is. A receptet Konyhavirtuóznál böngészve találta, és milyen jól választott! Valóban nagyon mutatós, már ránézésre is igazán finom, egy kis díszes csomagolással feldobva tökéletes gasztroajándék lehet! :)

Böbe egy nagyon jól hangzó házi ételízesítőt választott és készített el Rebarbara blogjáról. Került bele sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, hagyma, paprika, paradicsom, valamint zeller-, petrezselyemzöld, lestyán és tengeri só. Csak a finom ízek, semmi tartósítószer és ízfokozó! Ugye, milyen jól hangzik?! :)


Krinsz, az ezmegaz blog szerzője egy finom zöldséges fasírtot sütött, a receptet Marikától hozta nekünk. A brokkolis-sárgarépás fasírt párolt zöldségekből, zabpehelyből, tojásból-főtt tojásból finoman fűszerezve készült. Bár illusztrációként krinsz egy korábbi fasírtja fotóját küldte, szerintem el tudjuk képzelni, hogy milyen finom íze volt! :)


Éva, a Főzök-sütök-mosogatok blog írója (nem mellesleg a játék ötletgazdája) szépséges kókuszos kekszeket sütött. A receptre Okkinál talált, és milyen jó, hogy rátalált! A gyerekek azóta is követelik a kókuszos kekszet, én pedig csak be tudok állni a sor végére, és kérek szépen!!! Zabpehellyel és házi vanília esszenciával készült, Éva ajánlása szerint kókuszimádóknak kötelező! :)


Jómagam pedig Vanillához látogattam. Sokan írtátok, hogy a bőség zavarával küzdve nehéz volt választani, ezt én is elmondhatom. A hamis túrós sütemény nagyon jó választásnak bizonyult, könnyed, nagyon fincsi, igazi túrósnak tűnő sütemény, pedig egy szem túró sincs benne. :)


Az összefoglaló végére értünk, összesen harminchatan játszottunk ebben a fordulóban. Még egyszer köszönöm nektek a részvételt, nagyon finomakat sütöttünk-főztünk, remélem, egy-két recept az összefoglaló alapján is felkeltette az érdeklődéseteket.

A stafétát még egyszer nagyon köszönöm Vikinek, és szeretettel adom tovább


aki köztudottan igazán vendégszerető, úgyhogy nagyon jó házigazdája lesz a játéknak!
Tudom, hogy velem együtt sokan várjátok már az új fordulót, úgyhogy Barbinál figyeljétek a kiírást!
Puszi mindenkinek! :)