Kolbászhússal töltött csirkemell pongyolában



Hozzávalók kb. 10x32 cm-es őzgerincformához:
20 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
kb. 1 kg csirkemellfilé
sültcsirkefűszersó
1/2 kg darált sertéshús
2 tojás
frissen őrölt fekete bors
őrölt fűszerpaprika
őrölt kömény
5–6 gerezd fokhagyma


Az őzgerincformát kibélejük a szalonnaszeletekkel úgy, hogy a szélén is túllógjanak. A húst szeletekre vágjuk, klopfoljuk, majd beszórjuk a fűszersóval. A hússzeletekkel is kibéleljük a formát. A darált húshoz adjuk a tojást, a tisztított, zúzott fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel, alaposan összekeverjük. A tölteléket a szalonnával és csirkemellel kibélelt őzgerincforma közepébe kanalazzuk, szépen elegyengetjük. A tetejére is fűszerezett mellszeletek kerülnek, végül az egészet befedjük a lelógó szalonnadarabokkal. Az őzgerincformát nagyobb tepsire fektetjük, betakarjuk alufóliával, és előmelegített, 180 fokos sütőben 1 órát sütjük a húst. A sütőből kivéve leemeljük a tepsiről, eltávolítjuk róla az alufóliát. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és az őzgerincformából a sütőpapírra fordítjuk a húst. A sütőbe visszatéve addig hagyjuk sülni, amíg szépen meg nem pirul.
Kihűlve, hidegen gyönyörűen szeletelhető, körete lehet pl. burgonyapüré és savanyúság.



Mandulás fenyő



Hozzávalók:
1 tojásfehérje
35 dkg porcukor
néhány csepp mandulaaroma
néhány csepp zöld ételfesték (ha színtelen aromát használunk)
az írókához:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
a díszítéshez:
színes szórócukor


A fenyők alapjához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A porcukrot hozzászitáljuk, óvatosan összekeverjük, közben hozzáadjuk az aromát is (és az ételfestéket, ha színtelen aromát használunk). Kézzel egynemű masszává állítjuk össze. Kisebb adagokban gyúródeszkán elnyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra, majd fenyő alakú kiszúróval kiszaggatjuk. A kis fenyőket sütőpapírral bélelt tálcára rakosgatjuk, majd néhány órára hűtőbe tesszük. Az írókához felverjük a tojásfehérjét, majd hozzászitáljuk a keményítővel elkevert porcukrot. A porcukor mennyisége a fehérjétől függ, nem biztos, hogy a teljes menyiség kell hozzá. Az íróka akkor jó, ha sűrűn folyós. A lehűlt és kissé megdermedt fenyőket írókával mintázzuk, majd rögtön megszórjuk színes cukorral, és csúcsdíszként 1-1 csillag vagy virág kerül rájuk írókával rögzítve. Néhány óra alatt készre száradnak, ezután fogyasztható vagy eltehető későbbi díszítéshez.

Tipp: a képeken látható fenyők 4 cm magas kiszúróformával készültek.


Ropogós csokoládés őzgerinc



Hozzávalók kb. 10x32 cm-es őzgerincformához:
20 dkg szezámmag
2 evőkanál víz
5 evőkanál cukor
25 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé (55%-os)
5 evőkanál méz
20 dkg dió
10 dkg mézes puffasztott búzapehely


A szezámmagot zsiradék hozzáadása nélkül, teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk. A cukorból és a vízből sűrű karamellt főzünk. Hozzáadjuk a vajat, a csokoládét, a mézet, és kis lángon, folytonos keverés mellett egyneművé főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a szezámmagot, a durvára darabolt diót és a búzapelyhet, elkeverjük. Az őzgerincformát folpakkal béleljük, beleöntjük a meleg masszát, majd miután kihűlt, a lelógó folpakkal betakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a folpakot, és a ropogóst vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Szilvesztersütemény



Hozzávalók 80-90 db-hoz:
50 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
20 dkg sertészsír
25 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 tojás
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
sárgabaracklekvár



A lisztet elvegyítjük a sütőporral, átszitáljuk. Elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojást is hozzáadva egynemű tésztává gyúrjuk össze. 2 részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk az átszitált kakaót, összegyúrjuk, és a 2 tésztacipót külön-külön folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. A tésztacipókat a hűtőből kivéve külön-külön 2-3 mm vastagra nyújtjuk, 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Miután kihűltek, a világos korongokat megkenjük házi sárgabaracklekvárral, és összeragasztjuk 1-1 kakaós koronggal. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Hósipka



Hozzávalók:
3 tojás
30 dkg porcukor
30 dkg kókuszreszelék
15 dkg vaj
3 evőkanál sárgabaracklekvár
1/2 dl rum
50 dkg darált háztartási keksz
meggy(befőtt)


A tojásfehérjéket habbá verjük, majd hozzászitáljuk a porcukor felét, és hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. A vajat habosra keverjük a porcukor másik felével. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a lekvárt, a rumot és a darált kekszet. Citromfacsaró belsejét megvizezzük, félig megtömjük/megtöltjük a kókuszos masszával. 1 szem meggyet teszünk rá, és befedjük kekszes masszával. Óvatosan kiütögetjük a formából, amit minden töltés előtt vizezni kell.


Milánói leves



Hozzávalók:
kb. 10 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 l házi, sűrű paradicsomlé
húsleves
25 dkg makaróni
20–25 dkg főtt sonka
1 vöröshagyma

frissen őrölt fekete bors
zellerzöld
cukor
vörösbor (elhagyható)
trappista sajt (elhagyható)


Nagy lábasban felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. Felengedjük a paradicsomlével és forró húslevessel. Felforraljuk, hozzáadjuk az apróra tördelt tésztát és a kockákra vágott sonkát, a megtisztított hagymát, a zellerzöldet, és ízesítjük kevéske cukorral. Lassú tűzön főzzük, amíg a tészta meg nem puhul. Amikor a leves elkészült, kivesszük belőle a hagymát és a zellerzöldet, utánízesítjük, és tálaljuk.

Tipp: ízlés szerint a főzés végén kerülhet bele kevés vörösbor is, és tálalhatjuk reszelt sajttal.

Majonézes vitaminsaláta – cole slaw



Hozzávalók:
1 közepes káposzta
5–6 (kb. 70 dkg) sárgarépa
2 evőkanál só
kb. 20 evőkanál majonéz
őrölt fehér bors
1 evőkanál méz
1 evőkanál ecetes torma
petrezselyemzöld


A káposztát megtisztítjuk, külső, foltos leveleit eltávolítjuk, majd éles késsel vékonyan felszeleteljük. Megtisztítjuk a sárgarépát is, meghámozzuk, majd legyaluljuk. A két zöldségfélét összekeverjük, besózzuk, és hagyjuk állni kb. 1,5 órán át. Ezután hideg vízzel leöblítjük, jól kinyomkodjuk. Az öntethez összekeverjük a majonézt, a mézet, az ecetes tormát és a felaprított petrezselyemzöldet, ízesítjük fehér borssal. A répás káposztát az öntetbe forgtjuk, jól lehűtve tálaljuk.


Gesztenyés-krémlikőrös tiramisu



Hozzávalók:
babapiskóta (kb. 40 db)
1 dl kávé
1 dl krémlikőr
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
4 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (10 g) habfixáló
a tetejére:
cukrozatlan kakaópor


Mélyebb jénaiba szorosan lerakunk 1 sor babapiskótát. A kihűlt kávét összekeverjük a krémlikőrrel, és az 1/3-át a piskótára locsoljuk. A gesztenyemasszát villával áttörjük, elkeverjük a mascarponével. A tejszínből kemény habot verünk, a végefelé hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a habfixálót is. A habot finoman beleforgatjuk a gesztenyés masszába, és ennek a krémnek az 1/3-át a piskótára halmozzuk, szépen elegyengetjük. Újra piskótasor következik, likőrös kávé, krém, még 1 sor piskóta, likőrös kávé és krém. Hűtőbe tesszük dermedni, majd tálalás előtt kakaóporral megszórva díszítjük a tetejét.


Négysajtos pizza



Hozzávalók kb. 33 cm átmérőjű pizzasütő laphoz:
a tésztához:
2 dl tej
1 csipet cukor
2 dkg friss élesztő
30 dkg liszt
2 evőkanál olaj
1 csipet só
a mártáshoz:
2 evőkanál olaj
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
frissen őrölt fekete bors
morzsolt rozmaring
babérlevél
morzsolt oregánó
a feltéthez:
trappista sajt
mozzarella sajt
vörös cheddar sajt
csípőspaprikás Karaván sajt


A tésztához meglangyosítjuk a tejet, kb. 1/2 dl-ben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A maradék langyos tejet a dagasztógép táljába öntjük, hozzáadjuk az olajat, majd rászitáljuk a lisztet, ízesítjük pici sóval. Végül a felfutott élesztőt is hozzáadva egynemű, az edény falától elváló tésztává dagasztjuk, és hagyjuk a duplájára kelni. Amikor megkelt, gyúródeszkán finoman átgyúrjuk (keveset kiveszünk a tésztagolyókhoz), majd a sütőlap méretének megfelelő körré nyújtjuk, és a sütőlapra helyezzük. Hagyjuk pihenni, közben elkészítjük a szószt. Ehhez felhevítjük az olajat, megfuttatjuk rajta a megtisztított, lereszelt vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét és 4 evőkanál vizet, ízesítjük a fűszerekkel, és kis lángon kb. 10 percig főzzük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Eltávolítjuk belőle a babérlevelet, megkenjük vele a pihentetett tésztát, majd kirakjuk a cheddar-, mozzarella- és trappista-szeletekkel. A szélén elhelyezzük a négy tésztagolyót, amiket sajttal töltöttünk. A füstölt sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a tészta szélét körben megszórjuk vele. Előmelegített, 210 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük.