hétfő, október 29, 2012

Isteni almás krémes

Méltán nagyon népszerű sütemény, sok helyen találkozhatunk vele. Legutóbb Tündénél és általa Juditkánál láttam, és az ő leírásuk alapján sütöttem meg, köszönöm a receptet. Finom, könnyed sütemény, és ilyenkor, almaszezon idején szinte kötelező darab. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

az almás töltelékhez:

  • 1,5 kg savanykás alma
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál darált háztartási keksz

a vaníliás krémhez
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 15 dkg Rama margarin
  • 10 dkg porcukor

a tetejére:

  • porcukor


  • Először a tésztát állítottam össze: a lisztet elkevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot is.
  • Beledaraboltam a margarint, összemorzsoltam, hozzáadtam a vaníliás cukrot, végül a tojássárgákkal és a tejföllel egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát három részre osztottam, folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tettem.
  • Az almás töltelékhez az almát héjastól lereszeltem, és egy nagy lábasban a fahéjjal és a cukorral ízesítve puhára pároltam (legközelebb hámozni fogom az almát, picit érezhető volt a töltelékben az almahéj).
  • A lábas egyik oldalát kicsit megemelve hagytam, hogy a lé a lábas mélyebben lévő részében összegyűljön, teljes hűlés után a levet leöntöttem róla és az almához kevertem egy kis kekszmorzsát (a levet pedig jóízűen megittam :).
  • Amíg hűlt az alma, elkészítettem a vaníliás krémet: a tojásokat elkevertem a kétféle cukorral és a liszttel, majd a tejet is hozzáöntve, habverővel állandóan keverve, kis lángon sűrűre főztem.
  • A margarint habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként adagolva hozzáadtam a kihűlt főzött krémet, és gépi habverővel szép krémesre kevertem.
  • A hűtőből kivett tésztacipókat finoman átgyúrtam, majd újra cipóvá formázás után a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtottam, és zsírozott, lisztezett tepsi hátulján megsütöttem a három lapot (előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 13-15 perc).
  • Miután a lapok is kihűltek, összeállítottam a tésztát: a tepsibe tettem egy lapot, ráhalmoztam az almát, szépen elegyengettem, erre került a második lap, rá a vaníliás krém, szintén elsimítva, erre pedig a harmadik lap.
  • Egy éjszakán át hűtőben pihent, másnap kockákra vágva és porcukorral meghintve tálaltam.

vasárnap, október 28, 2012

Petrezselyemzöld fagyasztása

Most nem receptet hozok, csak egy nagyon egyszerű ötletet. Biztosan sokan ismeritek is, aki viszont nem, annak hátha tetszik és talán még nem késő egy kis petrezselyemzöldet fagyasztani.


Nemrég az eszter befőz blogon találkoztam a petrezselyemzöld télire történő tartósításnak leírásával. A bejegyzésben nagyon szépen, részletesen le van írva, hogyan fagyaszthatunk aprított petrezselyemzöldet, ezt én most nem is részletezném. Viszont a megmaradó szárakat is felhasználhatjuk, mégpedig paprikába töltve és szintén lefagyasztva.


Tehát a megmaradó szárdarabokat 1-1,5 centis darabkákra vágtam. Néhány paprikát kicsumáztam, és félig megtöltöttem őket a felaprított petrezselyemszárral, majd egészben hagyott petrezselyemzölddel teletöltöttem, kicsit bele is nyomkodva. Ezzel le is zártam a "tölteléket", az egészben hagyott levelektől az apró szárrészek nem tudnak kihullani a paprikákból. Télen, húslevesbe szoktam a petrezselyemzölddel töltött, fagyasztott paprikákból egyet-egyet tenni, a petrezselyemzöld és a paprika finom íze is belefő így a levesbe. :) Sok sikert hozzá!

péntek, október 26, 2012

Túrógombóc - főzés nélkül

Szeretitek a túrógombócot? Mi nagyon. Eddig mindig a talán hagyományosnak mondható módon, főzve készítettem és tejföl kíséretében fogyasztottuk. Éttermekben többször találkoztam már a főzés nélküli verzióval, és nagyon ízlett. Tavasszal pedig megláttam Rozánál a receptet is, most került sorra az elkészítése. Tulajdonképpen túrós tejbegrízről van szó, sokkal könnyedebb, mint a főzött verzió. Jól lehűtve, erdei gyümölcsből készült mártással kínáltam, jó kiegészítője volt a könnyed, édeskés gombócnak. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 30 db gombóchoz:

  • 1/2 l tej
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kb. 2 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg tehéntúró
  • reszelt citromhéj

a forgatáshoz:

  • 4 evőkanál olaj
  • 8 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj
  • ízlés szerint kristálycukor


  • A tejet forrni tettem, amikor felforrt, hozzáadtam a búzadarát, és lassú főzéssel, néhány perc alatt sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve hozzáadtam a vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű kristálycukrot.
  • Hagytam teljesen kihűlni.
  • Ekkor került bele a reszelt citromhéj és a villával előzetesen áttört túró.
  • Vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából.
  • Az olajat felhevítettem, rászórtam a zsemlemorzsát, és kis lángon, kevergetve finoman megpirítottam.
  • A tűzről lehúztam, ízesítettem kevéske cukorral (nálam nádcukorral) és őrölt fahéjjal.
  • Ebben az ízes morzsában forgattam meg a gombócokat, majd a gyümölcsös mártás kíséretében tálaltam.

szerda, október 24, 2012

Vastagmákos

Gyerekkorom kedvelt süteménye, ma is ugyanúgy készítem, ahogyan nagymamám sütötte nekünk cirka 30-35 évvel ezelőtt (úristen, hogy telik az idő!). Nagymamám mindig sárgabaracklekvárral készítette, én most egy hirtelen ötlettől vezérelve meggydzsemet tettem bele, és így is nagyon finom lett. A csokimáz is az eredeti leírás szerinti, és bár talán nem kapunk olyan kemény mázat, mintha bevonóból készítettük volna, de így is szépen lehet szeletelni és nagyon finom. Próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg Rama margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl

a töltelékhez:

  • 1 kis üveg (370 ml) meggydzsem
  • 10 dkg Rama margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tej

a mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg keserű kakaópor (holland)
  • 5 evőkanál tej
  • 8 dkg Rama margarin


  • A tésztához gyúródeszkára szitáltam a sütőporral összekevert lisztet, hozzászitáltam a porcukrot és beledaraboltam a margarint.
  • Az egészet összemorzsoltam, majd a tojássárgáját és tejfölt is hozzáadva egynemű tésztává állítottam össze.
  • A tésztát megfeleztem, két cipót formáztam.
  • A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • Az egyik tésztacipóból a tepsi méretének megfelelő lapot nyújtottam, a nyújtófára tekerve óvatosan a tepsibe helyeztem, eligazítottam.
  • Ezt a lapot megkentem a meggydzsemmel.
  • A töltelékhez az apróra darabolt margarinhoz hozzászitáltam a porcukrot, és fakanállal eldörzsöltem: nem kevertem ki teljesen, csak olyan jó morzsás legyen.
  • Hozzáadtam a darált mákot, a sütőporral elkevert lisztet, összekevertem, majd a tejjel lazítottam.
  • Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
  • Ezt a mákos masszát a meggyes lapra öntöttem, elegyengettem.
  • A másik tésztacipót is tepsi méretű lappá nyújtottam, és befedtem vele a máktölteléket.
  • A tetejét villával megszurkáltam, majd az előmelegített sütőbe toltam, és kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve hagytam teljesen kihűlni.
  • A mázhoz vízgőz fölött összeolvasztottam, egyneművé melegítettem a tejet, margarint, porcukrot és kakaóport, majd azon melegében a kihűlt tésztára öntöttem, elsimítottam.
  • A máz dermedése után hosszúkás szeletekre vágva tálaltam.

hétfő, október 22, 2012

Blogkóstoló 5. - határidő hosszabbítás és Mézes-citromos csirkecomb

A Blogkóstoló 5. fordulójának tegnap lejárt a határideje. Köszönöm mindenkinek, aki időben el tudott készülni a kiválasztott finomsággal, egyre többen teszitek/tettétek közzé az erről szóló bejegyzéseket. Teljesen meg tudom érteni viszont azokat a társainkat is, akik idő hiányában - vagy bármi más okból - még nem tudtak "blogot kóstolni". Ezért szeretném egy picit meghosszabbítani a határidőt, legyetek kedvesek legkésőbb

2012. október 31-ig

posztolni a kóstolásra kiválasztott ételt, italt, desszertet, stb. További jó böngészést mindenkinek, november elején pedig jön az összefoglaló!

Időnként - ha sült csirkecomb terén egy kis változatosságra vágyunk - megbolondíthatjuk ezt az egyszerű és finom ételt egy kis mézzel és citrommal. Finom, pikáns husi lesz a végeredmény, amit krumplipüré és savanyúság kíséretében fogyasztunk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 8 egész csirkecomb
  • kevés vaj
  • 8 evőkanál méz
  • 2 citrom leve


  • A csirkecombokat megtisztítottam, lebőröztem és kettévágtam.
  • Egy nagyobb tepsit vajjal kikentem, majd belerakosgattam a besózott húsdarabokat.
  • Alufóliával lefedtem, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. egy órán keresztül sütöttem.
  • Egy kis lábasban kevés vajat hevítettem, hozzáadtam a mézet és a citromlevet, összeforraltam.
  • A húst kivettem a sütőből, levettem róla az alufóliát, ráöntöztem a mézes citromos mázat és alufólia nélkül visszatettem a sütőbe.
  • Időnként meglocsolgattam a levével és meg is fordítottam a combokat, és készre, szép pirosra sütöttem őket.

vasárnap, október 21, 2012

Brüsszeli vaníliás keksz

Nagyon egyszerűen elkészíthető vaníliás kekszet sütöttem. Ismeritek azt az érzést, hogy olyan édesség ehetnéketek támad, de éppen semmi nincs otthon?! Ezt láttam a család apraján-nagyján, miután elfogyott a hét közben készült torta utolsó morzsája is, nem találták a helyüket, jártak-keltek a konyhában, időnként benéztek a hűtőbe, de a joghurt és Túró Rudi nem elégítette ki a desszert utáni vágyukat. Egy szó mint száz, sütnöm kellett. Gyorsan összeállítottam a tésztát, majd pihent picit a hűtőben, aztán már csak formázni és sütni kellett. Langyosan is jó, másnap is jó, azt pedig, hogy pár nap múlva milyen lenne, nem fogjuk megtudni, mert addigra garantáltan elfogy. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 60 darabhoz:
  • 45 dkg finomliszt
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 38 dkg Rama margarin
a forgatáshoz:
  • színes cukor


  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot is, majd belekerült a vaníliás cukor és a kis darabokra vagdalt margarin.
  • Először csak elmorzsoltam a margarint a cukros liszttel, majd fokozatosan egynemű tésztává állítottam össze, végül cipóvá formáltam.
  • Három részre osztottam, mindháromból kb. 3-4 cm átmérőjű, 20 cm hosszú rudat sodortam.
  • A rudakat alufóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tettem.
  • A színes cukorhoz összesen kb. 6 evőkanál kristálycukorra lesz szükségünk, amit néhány csepp ételfestékkel színezünk és tálcára terítve száradni hagyjuk. (Én most készen kapható színes cukrot használtam.)
  • A pihentetés után a tésztarudakat a gyúródeszkára szórt színes cukorba forgattam, majd mindegyiket 20 szeletre vágtam.
  • Nem túl közel egymáshoz sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és előmelegített, 175 fokos sütőben, a sütő középső rácsára tolva kb. 15 percig sütöttem.

csütörtök, október 18, 2012

Kapros-túrós lepény

Egy kedves kolléganőmtől házi túrót kaptam, ebből készült ez a nagyon finom kapros-túrós lepény (Jucus, puszi, köszönöm!). Egyébként is szeretjük a kelt tésztákat, ez a süti pedig az egyik nagy kedvencünk. Olyannyira, hogy a képen látható darabok az utolsó szeletkék, úgy kellett megmentenem őket néhány fotó erejéig. Kis-nagy családom alig várta, hogy langyosra hűljön és szeleteljem, a harmadát szinte azonnal eltüntették. Csillu vitte Szegedre a másik harmadot, a harmadik harmad pedig a fotózás után... hát, szinte észrevétlenül tűnt el. Szóval nagyon finom, de a kaprot ki ne hagyjátok belőle, kaprosan tökéletes. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 centis tepsihez:
a tésztához:
  • 4 dl tej
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg Rama margarin
  • 60 dkg finomliszt
  • 4 evőkanál porcukor
  • pici só
  • 2 tojássárgája
a töltelékhez:
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 csapott evőkanál kristálycukor
  • egy csokor kapor
  • 2 tojásfehérje


  • A tejet langyosra melegítettem, kb. 1 decinyiben feloldottam a kristálycukrot és belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
  • A többi tejet a dagasztógép táljába öntöttem.
  • Mikróban megolvasztottam a margarint, hozzáadtam a tálban lévő tejhez.
  • Rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a porcukrot, a sót, a tojássárgákat és végül a felfutott élesztőt is.
  • A dagasztóspirállal szép sima tésztává dagasztottam, majd letakarva közel egy órán keresztül hagytam kelni.
  • Közben elkészítettem a tölteléket: a túrót villával áttörtem, hozzáadtam a kétféle cukrot, a 2 tojássárgáját, a búzadarát és a tejfölt, összekevertem.
  • A kaprot finomra vágtam, a 4 tojás fehérjéből kemény habot vertem.
  • Az aprított kaprot is a töltelékhez adtam, végül óvatosan beleforgattam a fehérjehabot is.
  • A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, nyújtófával - kevés lisztet használva - nagyjából a tepsi méretének megfelelő téglalappá nyújtottam, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, beleigazítottam.
  • Ráöntöttem a tölteléket, egy kanállal óvatosan egyenletesre simítottam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. egy órán át sütöttem. (Ha ekkora tepsiben készül, sülés közben majdnem "kifut" a tepsiből, annyira szépen megemelkedik. :)
  • Langyosan, kockákra vágva kínáltam, tetejét porcukorral finoman meghintve (de ez el is maradhat).
  • Jó tanács! Süthetjük nagyobb tepsiben is, ebben az esetben rövidebb a sütési idő. (Mi így szeretjük, vastagabb tésztával és töltelékkel. :)

Teca születésnapjára

Kedves Teca!

"Amikor táncolsz, nem az a célod, hogy egy bizonyos pontra megérkezz a táncparketten, hanem, hogy minden lépést élvezz míg odaérsz." (Wayne Dyer)

50. születésnapod alkalmából szeretettel köszöntelek, nagyon-nagyon boldog szülinapot kívánok, jó egészséget és hosszú, boldog életet szerető családod körében!

Üdvözlettel: Hankka

hétfő, október 15, 2012

Francia töltött paprika

A francia csirkemáj után íme a francia töltött paprika. Nem, nem kattantam rá a francia kajákra, teljesen véletlen, hogy mostanában ilyen ételek kerülnek terítékre. A töltött paprika receptjét Hargitai György szakácskönyvében találtam. Egyszerűen elkészíthető, a mi megszokott töltött paprikánkhoz képest másabb a töltelék, plusz kap egy tejfölös-sajtos öntetet, összességében nagyon finom étel. Akár vendégvárásra is tökéletes, előre elkészíthetjük, aztán már csak sütőbe kell tenni, és fél óra múlva tálalhatjuk is. (A képek elég minimálra sikerültek, elnézést érte, de sietősen kellett fotóznom. :) Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 4 szép, húsos zöldpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg darált hús (nálam sertéscomb)
  • 2 evőkanál olaj
  • őrölt feketebors, petrezselyemzöld, só
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa

a tetejére:

  • 2 dl tejföl
  • 1 tojássárgája
  • só, pirospaprika
  • kevés vaj
  • 5 dkg reszelt sajt


  • A paprikákat megmostam, félbevágva kicsumáztam.
  • Egy nagy lábasban vizet forraltam, ízesítettem sóval, majd a paprikákat a forrásban lévő vízbe tettem és 1-2 percig főztem, végül szűrőkanállal kiemeltem és hagytam lecsepegni.
  • A töltelékhez megtisztítottam a vöröshagymát, nagyon apróra vágtam.
  • Az olajon a hússal együtt kevergetve megpirítottam.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Amikor a hús kihűlt, hozzáadtam a tojásokat és a zsemlemorzsát, ízesítettem apróra vágott petrezselyemzölddel.
  • A fél paprikákat vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé rakosgattam, majd mindegyiket megtöltöttem a töltelékkel.
  • A tejfölt elkevertem a tojássárgákkal, ízesítettem sóval és pirospaprikával, majd a töltött paprikák tetejére locsoltam.
  • Megszórtam a reszelt sajttal, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.

szombat, október 13, 2012

Kókuszos csészesüti

Nyugtassatok meg, hogy ti is találkoztatok már olyan recepttel, étellel, desszerttel, stb., ami az "egyszer meg lehet enni" kategóriába tartozik. Hát én így jártam most ezzel a kókuszos sütivel. Nem rossz, de ez egy kifejezetten töményen édes desszert, én pl. nem is tudtam néhány kanálkánál többet enni belőle. Nevezhetnénk kókuszos pudingnak vagy felfújtnak is, mire kihűlt, egy nagyon picit össze is esett. Viszont a málnás rész nagyon jó volt benne, talán pont azért, mert túl édes, azt az egy kis harapást annyira jól feldobta a málna savanykás-gyümölcsös íze. Lehet, hogy több málnát kellett volna rakni rá, illetve el tudok képzelni hozzá egy kis savanykás lekvárt vagy valamilyen nem túl édes öntetet. Sok sikert hozzá (bár most nyugodt szívvel tényleg csak a kifejezetten édesszájúaknak merem ajánlani)!


Hozzávalók 6 csésze sütihez:

  • 12 dkg Rama margarin + a csészék kikenéséhez
  • 18 dkg porcukor
  • 5-6 dkg őrölt mandula
  • 4 dkg kókuszreszelék + a tetejére
  • 18 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 5 tojásfehérje
  • 6 szem málna


  • A sütőt előmelegítettem kb. 190 fokra.
  • 6 kis tűzálló csészét alaposan kivajaztam, és tepsire rakosgattam őket.
  • A margarint mikróban megolvasztottam, hűlni hagytam.
  • Amíg hűlt, egy nagyobb tálba beleszitáltam a porcukrot, hozzáadtam az őrölt mandulát, a kókuszreszeléket és a sütőporral elkevert réteslisztet.
  • Összekevertem az olvasztott margarinnal, végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből felvert kemény habot is.
  • A tésztát szétosztottam a csészékbe, megszórtam a tetejüket kevés kókuszreszelékkel és mindegyik csésze közepére egy-egy szem málnát ültettem.
  • A sütő alsó rácsára tolva 15-20 percig sütöttem, a sütési idő végére megemelkedett és aranybarna lett a teteje.
  • A sütőből kivéve pár percig a tepsiben hagytam a csészéket, majd rácsra téve hagytam kihűlni.

csütörtök, október 11, 2012

Francia csirkemáj

Ha szeretitek a gyümölcsös húsokat, nem érdemes kihagyni ezt az ételt. Hagymás alapon fűszeres máj, vörösborral és konyakkal bolondítva, almával készre párolva, nagyon finom. Sós vízben főtt burgonyával szoktam köríteni, esetleg ecetes savanyúság illik hozzá, bár nálunk tökéletesen elegendő hozzá a főtt burgonya. Gyorsan és könnyen elkészíthető, finom főétel, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 60 dkg csirkemáj
  • őrölt fehérbors, pirospaprika, majoránna, só
  • 1 dl vörösbor
  • 1/2 dl konyak
  • 1 kg alma


  • A vöröshagymát megtisztítottam és félkarikákra vágtam.
  • Kevés olajon üvegesre pároltam.
  • Amíg a hagyma párolódott/pirult, megtisztítottam a májat, leszedegettem az esetleg zsírdarabokat és hártyákat, majd kettévágtam őket. (Ennél az ételnél nem szoktam a májat kisebb darabokra vágni, így sokkal mutatósabb, és ezek a nagyobb darabok is át tudnak párolódni, sülni.)
  • Az időközben megpárolódott hagymára rádobtam a húsdarabokat, hagytam, hogy kifehéredjen.
  • Ekkor ízesítettem pirospaprikával, őrölt fehérborssal és majoránnával, és hagytam kicsit párolódni.
  • Közben megmostam, meghámoztam az almákat, eltávolítottam a magházat és a gyümölcshúst kockákra vágtam.
  • A majdnem kész májhoz hozzáadtam a vörösbort, a konyakot és az almakockákat, finoman átkevertem, és az alma puhulásáig pároltam.
  • Ízesítettem sóval és készre sütöttem.
  • Főtt burgonyával tálaltam.


kedd, október 09, 2012

Hamis túrós sütemény Vanillától - Blogkóstoló 5.

A Blogkóstoló 5. fordulójában a sorsolás eredményeképpen Vanilla lett a "párom", nála kellett szétnéznem, választanom, majd készítenem valamit. Ismét nem volt könnyű dolgom, több recept is nagyon megtetszett nála. A következők a kedvenceim: töltött falatok, töltött bundás kenyér, főtt kifli, darás palacsinta, kazetta, fürjtojásos kifli. Nézzetek be hozzá, érdemes, a különleges ételek, desszertek mellett az igen házias ízek is megtalálhatók nála. A leginkább tetsző recept a hamis túrós süti lett, ez készült nálunk. Amikor megkérdeztem a sütit majszoló férjemet, hogy ugyan milyen sütit is eszik vajon, kapásból rávágta, hogy túrósat. Nagyon finom, habkönnyű sütike, túrós jellegű ízzel. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 27 x 38 cm-es tepsihez:
a tésztához:
  • 25 dkg Rama margarin
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 tojássárgája
  • csipet só
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
a töltelékhez:
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 8 csapott evőkanál kristálycukor
  • 5 dl tej
  • 40 dkg tejföl
  • 5 tojásfehérje
  • 1 citrom reszelt héja
a tetejére:
  • porcukor


  • Először a tölteléket készítettem el: a pudingporokat lábasba szórtam, hozzáadtam a cukrot, majd a tejet is apránként, csomómentesre keverve.
  • A szokott módon sűrű pudingpot főztem belőle.
  • Még forrón hozzákevertem a tejfölt.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, ezt is a tejfölös pudinghoz adtam, óvatosan, nem keverő, inkább csak átforgató mozdulatokkal, hogy ne törjem össze a habot.
  • A tölteléket reszelt citromhéjjal ízesítettem.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
  • A tésztához gépi habverővel elkevertem a margarint a kristálycukorral, majd egyesével hozzáadtam a tojássárgákat is.
  • A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáltam, ízesítettem pici sóval, majd hozzáöntöttem a margarinos-tojásos masszát.
  • Egynemű tésztává dolgoztam, közben alaposan liszteztem a deszkát.
  • A tésztát kb. 60-40 % arányban két részre osztottam.
  • A tepsit kibéleltem sütőpapírral, a nagyobbik tésztacipót még a deszkán ellapítottam, majd átemeltem a tepsibe és kézzel nagyjából egyforma vastagságban szétnyomkodtam/elosztottam a tepsi alján.
  • Erre került a töltelék.
  • A kisebbik tésztacipóból tésztarudakat sodortam, és rácsosan a töltelékre rakosgattam.
  • Az előmelegedett sütőben kb. 35 perc alatt sült készre.
  • Amikor kihűlt, porcukorral szórtam meg a tetejét, kockákra vágva tálaltam.


vasárnap, október 07, 2012

Juhtúrós tekercsek

A Blogkóstoló 4. fordulójában HajniZoli volt a párom. Már akkor is szemeztem a sajtos tekercseivel, végül a játékra nem ők készültek el. Viszont azóta többször is megsütöttem, most végre sikerült lencsevégre is kapni őket. Igaz, a hűtőben dekkoló juhtúró most átírta az eredeti receptet, legalábbis ami a tölteléket illeti, a tésztán viszont - egy pici só kivételével - semmit sem változtattam, úgy tökéletes, ahogy van. És a formázás is változott picit, nálam ugyanis a mini muffinsütő tepsiben készültek. Ha még gazdagabban szeretnétek elkészíteni, a tetejét meg lehet kenni tojással és megszórni reszelt sajttal, nálam ez most elmaradt, de így is nagyon finom lett, Hajni, köszönöm a receptet! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 96 db tekercshez:
a tésztához:
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 80 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
a töltelékhez:
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 dkg Rama margarin
  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál só


  • A tejet meglangyosítottam, kb. 1,5 decinyiben feloldottam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam felfutni.
  • Közben a maradék tejet a dagasztógép táljába öntöttem, hozzáadtam az olajat, rászitáltam a lisztet és hozzáadtam a sót is.
  • Amikor az élesztő felfutott, azt is a tészta hozzávalóihoz adtam, majd a dagasztósprilállal szép, egynemű tésztává dagasztottam.
  • A tálból lisztezett deszkára borítottam, finoman átgyúrtam, majd négy részre osztottam.
  • Csak addig hagytam a tésztacipókat kelni, amíg elkészítettem a tölteléket.
  • Ehhez egy tálba tettem a juhtúrót, villával kicsit áttörtem, hozzáadtam a margarint és a tojássárgákat, ízesítettem pici sóval (vigyázva, mert a juhtúró is sós), és gépi habverővel simára kevertem. (Ha nincs juhtúrónk, az eredeti töltelékkel is nagyon finom, ehhez 25 dkg margarin, 3 tojássárgája és 1 csapott evőkanál só szükséges.)
  • A tésztacipókkal külön-külön dolgoztam tovább. Egy-egy cipót kb. 48 x 25-30 centis téglalappá nyújtottam, megkentem a töltelék negyedével és viszonylag szorosan feltekertem.
  • 24 db 2 centi széles csigára vágtam, amiket rögtön a muffintepsi mélyedéseibe rakosgattam.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt sültek készre.
  • (Jó tanács! Az első adag elkészítése után a tölteléket érdemes hűtőbe tenni, nehogy ellágyuljon. Amíg az első tésztacipóval dolgozunk, a többit takarjuk le, hogy ne száradjanak ki.)

szombat, október 06, 2012

Gesztenyés-mogyorós golyók

Találtam egy szimpatikus receptet az elmentett receptjeim között, csak sajnos balga fejjel nem írtam fel, hogy honnan is ered. Ha esetleg ráismertek, nagyon szívesen beírom az eredetét vagy linkelem, csak én már tényleg nem tudom, hol bukkantam rá annak idején. Ha megnézitek a hozzávalókat, szerintem el tudjátok képzelni, hogy milyen finom lehet: van benne gesztenye, mascarpone, rum, mogyoró, mogyorókrém... ugye hogy ugye?! :) Érdemes elkészíteni, finom sütés nélküli desszert, sok sikert hozzá!

Időközben meglett az eredeti recept is, itt találjátok, és persze hogy Gesztenyétől ered! Köszönöm a receptet!


Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg darált sótlan pirított mogyoró
  • 2 evőkanál rum
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál mogyorókrém
a forgatáshoz:
  • keserű kakaópor, darált keksz, kókuszreszelék, darált mogyoró, darált dió, aprított vagy szeletelt mandula


  • Az összes hozzávalót összekevertem, könnyen gyúrható masszává állítottam össze.
  • Kis - kb. 1,5 dkg-os - golyókat formáztam a masszából.
  • Egyharmadukat keserű kakaóporba, másik harmadukat kekszmorzsába, a harmadikat pedig kókuszreszelékbe forgattam.
  • Jól lehűtve tálaltam.

csütörtök, október 04, 2012

Aszalt koktélparadicsom

Paradicsomot aszaltam. Sajnos már nem a napocska erejével, pedig az lett volna az igazi, de mivel csak most volt rá időm, illetve nagybátyám most lepett meg egy nagy adag saját termesztésű koktélparadicsommal, nagy részük az aszalógépben végezte. Aszalás előtt így néztek ki (nagyon helyeskék voltak, ritkán látok ilyen apró paradicsomokat)...


... aszalás után pedig ilyenek lettek:



Igazából nincs is recept. A paradicsomokat megtisztítottam, megmostam, kicsit le is szárogattam, majd szép sorban az aszalógép tálcáira rakosgattam őket, és addig aszaltam, amíg jól összefonnyadtak, de nem száradtak teljesen zörgősre. Ekkor üvegekbe rakosgattam őket, volt, amelyik üvegbe rozmaringágacskák, volt, amelyikbe egy-egy fokhagymagerezd került, illetve mindegyikbe tettem néhány szem színes borsot. Végül felöntöttem olívaolajjal, majd lezártam az üvegeket. Már nagyon várom, hogy felhasználjam a kis aszalványokat, kenyeret és focacciát mindenképpen szeretnék készíteni velük. Ti mibe használtatok már aszalt paradicsomot? :)

kedd, október 02, 2012

Misi bácsi lenmagos pogácsája

- Mit sütsz? - kérdezte apa.
- Misi bácsi lenmagos pogácsáját - válaszoltam.
Vigyori arckifejezéssel nézett rám:
- De jó! Elneveztél RÓLAM egy pogácsát?

:)))

Ó, kicsi vagyok én ahhoz, hogy ételt nevezzek el, meg hát ki is kell ezt érdemelni, ugye?! :) Valahol, valamikor, valamilyen Misi bácsiról biztosan elnevezték ezt a finom pogácsát, de - bármennyire is szeretné - ez nem az én férjem volt. (A receptet egyébként a Príma Konyha magazin tavaly januári számában találtam.) Apa névnapját és Csenge szülinapját ünnepelte a család, vendégváró pogácsának készítettem. Nagyon finom, gazdagon lenmagos pogácsa, a kétszeri tekeréstől szép leveles a tésztája. Bár nem az a légiesen könnyed tésztájú pogi, mégis nagyon finomságos. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 90 darabhoz:
a tésztához:
  • 1/2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 25 dkg Rama margarin
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
  • 10 dkg lenmag
  • 4-5 dkg Rama margarin
a tetejére:
  • 1 tojásfehérje, lenmag, reszelt trappista sajt


  • A tejet langyosra melegítettem, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam felfutni.
  • A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót és elmorzsoltam benne a margarint.
  • Hozzáadtam a felfutott élesztőt, a tojást és a tejfölt, és egyneművé gyúrtam.
  • Enyhén lisztezett deszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtottam, lekentem olvasztott margarinnal és megszórtam az aprítógéppel apróra vagdalt lenmaggal.
  • Feltekertem, mint a bejglit, majd újra nyújtottam.
  • Megint feltekertem, de most nem alulról felfelé, hanem balról jobbra haladtam a tekeréssel.
  • Letakartam, és meleg helyen jó fél órán át kelesztettem.
  • Lisztezett gyúrólapon jó ujjnyi vastagra nyújtottam, lekentem enyhén felvert tojásfehérjével, megszórtam lenmaggal és reszelt sajttal.
  • Kis méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrtam és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon negyedóra alatt készre sütöttem.