Hólabdatorta



Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
3x3 tojás
3x7 dkg cukor
3x2 evőkanál olaj
3x7 dkg liszt
3x1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
3x1 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
6 dl tej
6 evőkanál liszt
16 dkg vaj
21 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
a hólabdához:
30 ml víz
10 dkg cukor
10 dkg tejpor
8 dkg kókuszreszelék
8 dkg vaj
a forgatáshoz és a torta oldalára:
kókuszreszelék
a mázhoz:
10 dkg ét tortabevonó
1 evőkanál olaj


A hólabdához a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, összedolgozzuk a kókuszreszelékkel, a tejporral és a puha vajjal, majd golyókat formázunk belőle, és hűtőbe tesszük – ha túl lágy lenne a massza, tegyük kicsit a hűtőbe dermedni, ezután könnyebb lesz formázni. A három kakaós lapot külön-külön készítjük el: a tojást habosra, krémesre keverjük a cukorral, majd – még mindig gépi habverőt használva – elkeverjük benne az olajat is. Átszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet és a kakaóport, és óvatosan, hogy ne törjük össze a habot, a tojásos masszába forgatjuk. Az alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd – miután késsel körben meglazítottuk – eltávolítjuk a tortakarimát, végül a sütőpapírt is lehúzva hagyjuk teljesen kihűlni. Ugyanígy megsütjük a másik 2 lapot is. A krémhez a lisztet elkeverjük kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadjuk, és kézi habverővel állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Amíg hűl, kikeverjük a vajat a cukorral. Amikor a lisztes-tejes massza teljesen kihűlt, kisebb adagokban a vajas krémhez adjuk, gépi habverővel összedolgozzuk, végül ízesítjük/illatosítjuk a vaníliás cukorral. Összeállítjuk a tortát: alulra kakaós lap kerül, rá a krém 1/3-a, újabb lap, a krém újabb 1/3-a, majd a harmadik lap. A torta oldalát körben bevonjuk a maradék krémmel, majd megszórjuk kókuszreszelékkel. A mázhoz vízgőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót az olajjal, a vízgőzről levéve kevegetve picit hűlni hagyjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét. Mielőtt a máz megdermedne, körben és a közepére rárakosgatjuk a hólabdákat.



Mogyoróbundás csirkecomb



Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
ételízesítő por
frissen őrölt fekete bors
kb. 10 dkg liszt
2–3 tojás
2–3 gerezd fokhagyma
15 dkg sózott földimogyoró
15 dkg sótlan földimogyoró
a tálaláshoz:
burgonyapüré vagy párolt rizs


A húsról lefejtjük a bőrt, majd a forgóknál kettévágjuk. Alaposan bedörzsöljük ételízesítővel, félretesszük. A tojást felverjük, ízesítjük borssal és zúzott fokhagymával. A kétféle mogyorót aprítógéppel durvára vágjuk. A combot először a lisztbe, majd az ízesített tojásba forgatjuk, végül meghempergetjük a mogyoróban is úgy, hogy jól bele is nyomkodjuk, nehogy lehulljon. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, előmelegített, kb. 200 fokos sütőben 1/2 óráig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és újabb 1/2 óráig sütjük. Olajban is süthetjük, ebben az esetben kb. 10-10 perc alatt sül meg. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.


Banános vaníliatorta



Hozzávalók 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
a tésztához:
4 tojás
8 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
4 evőkanál olaj
10 evőkanál liszt
1 csipet sütőpor
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
2 csomag (2x4 dkg) vaníliaízű pudingpor
15 dkg cukor
3 tojás
7 dl tej
10 dkg vaj
1 dkg zselatinpor
2 dl tejszín
2–3 banán
a díszítéshez:
3 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor
1 csomag (10 g) habfixáló


A tojást a cukorral gépi habverővel nagyon habosra, krémesre keverjük. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, és még mindig gépi habverőt használva elvegyítjük a tésztában. Átszitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, és fakanálra váltva óvatosan a habos tésztába forgatjuk a reszelt citromhéjjal együtt. Az alján sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, a tetejét óvatosan elegyengetjük, majd a 180 fokos sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük. Kivéve hűlni hagyjuk, amikor kicsit kihűlt, a szélén késsel meglazítjuk a tésztát, majd lekapcsoljuk róla a sütőformát és így hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, lapjában kettévágjuk. Amíg hűlt a tészta, elkészítettem a krémet: nagy lábasba tesszük a pudingport, hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgáját, majd szintén gépi habverővel, kevés tej hozzáadásával kikeverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, és a pudinghoz hasonlóan sűrűre főzzük. A tűzről levéve elkeverjük benne az apró darabokban hozzáadott vajat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt is a még forró krémbe forgatjuk. A zselatint kis lábasba szórjuk, ráöntünk 1/2 dl vizet, és duzzadni hagyjuk. Kis idő elteltével tűzre tesszük, addig melegítjük – forralni nem szabad! –, amíg fel nem oldódik a zselatin. Hűlni hagyjuk, közben kevergetjük, végül a már majdnem teljesen kihűlt krémhez adjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezt is beleforgatjuk a már zselatinos krémbe. A kettévágott piskóta alsó lapjáról levesszük a sütőpapírt, majd a lapot visszatesszük a kapcsos tortaformába. Megkenjük a krém felével, majd kirakjuk felkarikázott banánnal. Erre kerül a másik lap, amit bevonunk a maradék krémmel, és hűtőbe tesszük. Néhány óra múlva vagy másnap a hűtőből kivéve a torta oldalát bevonjuk a tejszínből a vaníliás cukorral és a habfixálóval vert habbal, majd a tetejét is díszítjük.



Ketchup fűszeres ecettel



Hozzávalók 2,5-3 l-hez:
4,5 kg érett paradicsom
37,5 dkg cukor
5 dl fűszeres ecet
kb. 1,5 evőkanál tárkonyecet
1 nagyobb csipet őrölt fekete bors
1,5 teáskanál őrölt pirospaprika
1,5 teáskanál só
3 púpozott evőkanál étkezési keményítő


A paradicsomot alaposan megmossuk, majd kb. 1/2 cm-es karikákra vágjuk. Nagy lábasba tesszük, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, nagyon lassú tűzön, gyakran megkeverve kb. 1,5 óra alatt pépesre főzzük. Paradicsompasszírozón átpasszírozzuk. Visszaöntjük az edénybe, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet, a borsot, paprikát és a sót. Óvatosan, gyöngyözve főzzük kb. 15 percen keresztül. Az étkezési keményítőt feloldjuk kevés vízben, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a fővő ketchuphoz adjuk. Megvárjuk, amíg felrottyan, majd elzárjuk alatta a lángot. Pár perc elteltével botmixerrel tovább finomítjuk az állagát. Végül meleg, fertőtlenített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.