vasárnap, szeptember 30, 2012

Hólabda torta Citromhabtól - Csenge 3 éves!

Pontosan 3 évvel ezelőtt, 2009.09.30-án reggel az előző napon egyeztetett vizsgálatra mentünk a nőgyógyász doktor bácsihoz. Miután megvizsgált, közölte, hogy szivárog a magzatvíz, és mivel az előzményekre tekintettel már korábban megbeszéltük, hogy császáros szülés lesz, mehettünk is a műtőbe. Az előkészületek közben Csenge baba még egy picit ránkijesztett, mivel gyengült a szívhang, de aztán minden rendben volt, és 10 óra 13 perckor megszületett a mi kis tündérünk, szülei és testvérei legnagyobb örömére. Mintha tegnap történt volna, pedig azóta eltelt 3 év, hétfőtől óvodás nagylány lesz! Drága kincsünk, Isten éltessen sokáig erőben, egészségben, boldog szülinapot kívánunk! :) Csengét ezzel a hólabda tortával köszöntöttük, a receptért ezúton is köszönet Citromhabnak. Nagyon finom, a hólabda süteményt idéző ízvilágú torta, kakaós piskótalapok között főzött krém, tetején csokimáz. Csak ajánlani tudom, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 26 cm-es kapcsos tortaformához:
a tésztához:
  • 3 x 3 tojás
  • 3 x 7 dkg kristálycukor
  • 3 x 2 evőkanál olaj
  • 3 x 7 dkg finomliszt
  • 3 x 1,5 dkg kakaópor
  • 3 x 1 kávéskanál sütőpor
a krémhez:
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 16 dkg Rama margarin
  • 21 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
a hólabdákhoz:
  • 0,3 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg tejpor
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 8 dkg Rama margarin
  • + kókuszreszelék a forgatáshoz és a torta oldalára
a mázhoz:
  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj


  • Először a hólabdákat készítettem el, amihez a vízből és a kristálycukorból szirupot főztem, majd hűlni hagytam.
  • Amikor kihűlt, összedolgoztam a kókuszreszelékkel, a tejporral és a puha margarinnal, majd golyókat formáztam belőle és hűtőbe tettem (ha túl lágy lenne a massza, tegyük egy kicsit a hűtőbe dermedni, ezután könnyebb lesz formázni).
  • Ezután megsütöttem a három kakaós lapot külön-külön: a tojásokat habosra, krémesre kevertem a kristálycukorral, majd - még mindig gépi habverőt használva - elkevertem benne az olajat is.
  • Átszitáltam a sütőporral összekevert lisztet és a kakaóport, és óvatosan, hogy ne törjem össze a habot, beleforgattam a tojásos masszába.
  • A kapcsos tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztát, és előmelegített, 220 fokos sütőben kb. negyedóra alatt készre sütöttem.
  • A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, majd - miután késsel körben meglazítottam - eltávolítottam a tortakarimát, végül a sütőpapírt is lehúzva hagytam teljesen kihűlni.
  • Ugyanígy megsütöttem a másik két lapot is.
  • A krémhez a lisztet elkevertem kevés tejjel, majd a többi tejet is hozzáadtam, és kézi habverővel állandóan kevergetve sűrűre főztem.
  • Amíg hűlt, kikevertem a margarint a kristálycukorral.
  • Amikor a lisztes-tejes massza teljesen kihűlt, kisebb adagokban a margarinos krémhez adtam, gépi habverővel összedolgoztam, végül ízesítettem/illatosítottam vaníliás cukorral.
  • Összeállítottam a tortát: alulra kakaós lap került, rá a krém egyharmada, újabb lap, a krém második harmada, majd a harmadik lap.
  • A torta oldalát körben bevontam a maradék krémmel, majd megszórtam kókuszreszelékkel.
  • A csokimázhoz vízgőz fölött megolvasztottam a tortabevonót az olajjal, a vízgőzről levéve kevegetve picit hűlni hagytam, majd bevontam vele a torta tetejét.
  • Mielőtt a máz megdermedt volna, körben és a közepére rárakosgattam a hólabdákat.



Pénteken szülinapot ünnepeltünk és elbúcsúztunk a szeretett bölcsinktől, a két nagyon aranyos gondozó néninktől, Anikótól és Gabikától, akiknek ezúton is köszönjük a sok türelmet, gondoskodást és szeretetet, amit tőlük kaptunk.


a kis csapat... a kék sapka nem saját, a bölcsié, ugyanis amikor elindultunk otthonról, még teljesen jó idő volt, aztán mire a bölcsibe értünk, hűvös szél kezdett fújni, így felkerült ez a kisbabás fejfedő... :D
a mi kis manónk a legkisebb, pedig ő a "legidősebb"... :D


Lórika, a nagy szerelem... együtt érkeztek a bölcsibe, és nagyjából egyszerre is fogják elhagyni...


Gabika és Anikó, a két nagyon-nagyon aranyos gondozó néni... nagyon fognak hiányozni...


a banános vaníliatorta újratöltve...


és most is finom volt... :)


Boldog, boldog szülinapot!!!

csütörtök, szeptember 27, 2012

Aszalt vörösáfonyás focaccia

A focacciát bizonyára sokan ismeritek: lisztből és vízből élesztővel készült kenyérféle, Olaszországban igen népszerű. Általában sósan készítik, olívabogyóval, szalámival, különféle sajtokkal, paradicsommal, zöldfűszerekkel, az ízesítés és az elkészítés módja szerint rengeteg fajtája ismert. Én most édes - vagy inkább csak édeskés - változatban készítettem el, ízét a kristálycukor és az aszalt vörösáfonya adja. Mivel alapból kenyértészta és nem sok cukrot adtam hozzá, tényleg csak édeskés a tésztája, ezért szórtam meg még a tetejét is a sütési idő vége felé kevés barnacukorral. Nagyon-nagyon finom lett, egyetlen dolgot fogok csak változtatni a legközelebbi sütéskor: az aszalt vörösáfonyát - vagy tetszés szerint bármilyen más aszalt gyümölcsöt - kicsit jobban bele kell nyomkodni a tésztába, hogy jobban bele tudjon sülni. Frissen, langymelegen a legfinomabb! Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy kb. 30 x 40 centis tepsihez:
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl víz
  • 1/2 dl étolaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 70 dkg finomliszt
  • 15 dkg aszalt vörösáfonya
  • 2-3 evőkanál barnacukor


  • Az élesztőt kis tálba morzsoltam.
  • Kézmelegre melegítettem a vizet és az olajat, feloldottam benne a kristálycukrot.
  • Ebből a cukros folyadékból keveset az élesztőre öntöttem, kevergetve feloldottam benne.
  • A többi folyadékot a dagasztógép keverőtáljába öntöttem, rászitáltam a lisztet, majd hozzáadtam az élesztős folyadékot is, és a dagasztó spirállal szép sima tésztává dagasztottam.
  • A tésztát a tálban hagyva letakartam, és meleg helyen kb. 40 perc alatt megkelesztettem.
  • Közben sütőpapírral kibéleltem egy 30 x 40 centis tepsit, majd a kelesztési idő leteltével a lágy tésztát a tepsibe öntöttem, és lisztezett kézzel elegyengettem/nyomkodtam a tepsiben.
  • Az aszalt vörösáfonyát a tetejére szórtam - érdemes a tésztába bele is nyomkodni -, majd letakarva újabb 25 percig kelesztettem.
  • Közben a sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra, a focacciát a sütő alsó rácsára tolva 25-30 perc alatt sült meg.
  • A sütési idő vége felé tetejét megszórtam a barnacukorral, és így sütöttem készre.

szerda, szeptember 26, 2012

Mogyoróbundás csirkecomb

Ritkán készül nálunk csirkecomb, aminek az az oka, hogy a férjem a csirkének csak a mellét és a máját hajlandó megenni (combról, szárnyról, zúzáról és egyebekről hallani sem akar). Így aztán a hétvégén az övé lett a hagymás-mézes tarja, mellé pedig sütöttem csirkecombokat is, mogyorós bundában. Már a mogyoró aprításakor is nagyon finom illat lett a konyhában, aztán sütés közben ez csak fokozódott, és végül egy nagyon-nagyon finom sült husi került az asztalra. És képzeljétek, annyira finom volt az illata és olyan jól nézett ki, hogy a férjem először csak megkóstolta, aztán jóízűen el is fogyasztott egy egész felső csirkecombot (higgyétek el, nála ez nagy szó)! Szóval tényleg nagyon finom husi, próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 4 egész csirkecomb
  • ételízesítő por, őrölt bors
  • kb. 10 dkg finomliszt
  • 2-3 egész tojás
  • 2-3 fokhagymagerezd
  • 15-15 dkg sózott és sótlan földimogyoró


  • A combokról lefejtettem a bőrt, majd a forgóknál kettévágtam.
  • Alaposan bedörzsöltem az ételízesítő porral, félretettem.
  • A tojásokat felvertem, ízesítettem őrölt borssal és zúzott fokhagymával.
  • A kétféle mogyorót aprítógéppel durvára vágtam.
  • A combokat először a lisztbe, majd az ízesített tojásba forgattam, végül meghempergettem a mogyoróban is úgy, hogy jól bele is nyomkodtam, nehogy lehulljon róluk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, előmelegített, kb. 200 fokos sütőben fél óráig sütöttem az egyik oldalukat, majd megfordítottam őket, és újabb fél óráig sütöttem. (Olajban is süthetjük, ebben az esetben kb. 10-10 perc alatt sülnek meg.)
  • Burgonyapüré vagy párolt rizs illik hozzá köretnek (mi friss fehér kenyérrel és uborkasalátával is körítettük, így sem volt rossz :).

hétfő, szeptember 24, 2012

Hagymás-mézes tarjaszeletek

Gombhoz a kabátot, a héjában, sóágyon sült burgonyához sütöttem ezt a finom fűszeres, szaftos husit. Pikáns, hagymás-ecetes-mézes, édeskés-sós ízvilág, finom szaft. Amíg sült a köret, előkészítettem a húst és egy egyszerű paradicsomsalátát, aztán már csak meg kellett sütnöm a húst és kész is volt a finom ebédünk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg csontos tarja szeletelve
  • só, őrölt bors, morzsolt kakukkfű
  • 3 közepes fej vöröshagyma
  • 5 evőkanál 6 %-os vörösborecet
  • 1,5 dl méz


  • A hússzeleteket óvatosan kiklopfoltam, bedörzsöltem sóval és őrölt borssal, és egy tepsibe egymás mellé fektettem.
  • Rámorzsoltam a kakukkfüvet, majd rárakosgattam a megtisztított, szeletekre vágott, majd gyűrűkre szedett vöröshagymát.
  • Kevés vizet öntöttem alá, alufóliával letakartam, és előmelegített, 180 fokos sütőben a hús szinte teljes puhulásáig sütöttem.
  • Közben összekevertem a borecetet a mézzel.
  • A majdnem kész hússzeleteket kiemeltem a tepsiből, mindkét oldalukat bekentem a borecetes mézzel, visszarakosgattam őket a tepsiben lévő hagymára, majd a tűz erősségét kissé megemelve, alufólia nélkül szép pirosra sütöttem őket.
  • Tálalásnál a hússzeletekre hagymát halmoztam, paradicsomsalátával és héjában, sóágyon sült burgonyával tálaltam.

Héjában, sóágyon sült burgonya

Egy nagyon egyszerű, mégis finom köretet hoztam. Főtt, sült húsokhoz kitűnő, de kínálhatjuk különféle krémek, kencék, zöldsaláták mellé is. Sőt, forrón, egy kis vajat ráolvasztva és zöldfűszerekkel megszórva önmagában is nagyon finom. A megsült, forró burgonyát a héjából mindenki maga kanalazhatja ki, vagy ha gyenge a héja, akár azzal együtt is fogyasztható. Bár sóágyon sül, tálalásnál kínáljunk hozzá sót vagy egyéb fűszereket, mivel sülés közben belül természetesen nem tudja átvenni a burgonya a fűszer ízét. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 24 közepes, lehetőleg egyforma nagyságú burgonya
  • 1/2 kg só


  • A burgonyákat hámozás nélkül, kefével dörzsölgetve alaposan megmostam.
  • Egy nagy tepsi aljára annyi sót szórtam, hogy a tepsi eredeti színe ne látszódjék, majd a burgonyákat szépen sorban ráraktam.
  • Előmelegített sütőbe toltam, és közepes lánggal, kb. 180 fokon jó fél órán át sütöttem.
  • Ekkor kivettem, a burgonyaszemeket megfordítottam, majd tovább sütöttem újabb bő fél órán keresztül.
  • A tepsiből kiszedve nagy tányérra rakva tálaltam.

szombat, szeptember 22, 2012

Banános vaníliatorta Aledától

Aleda olyan gyönyörű tortákat készít, hogy nem nehéz kedvet kapni az elkészítésükhöz. Nálunk most kis keresztfiam névnapja volt az apropó, neki készítettem el a banános vaníliatortát. A díszítés nem lett olyan szép, mint Aledánál, de így is nagyon tetszett az ünnepeltnek (persze főleg a Verdával a tetején :) és ízlett az egész családnak. Aleda, köszönöm a receptet, nagyon finom tortát sikerült sütnöm, Mátékámnak pedig nagyon-nagyon boldog névnapot kívánunk innen is. A tortát pedig csak ajánlani tudom, tökéletes recept és nagyon finom a tészta és a krém is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához:
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál víz
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 evőkanál liszt
  • csipetnyi sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
  • 2 csomag vanília ízű pudingpor
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 tojás
  • 7 dl tej
  • 10 dkg Rama margarin
  • 1 dkg zselatin
  • 2 dl habtejszín (Hulala)
  • 2-3 banán
a díszítéshez:
  • 3 dl habtejszín (Hulala)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló


  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, amíg bemelegedett, elkészítettem a tésztát.
  • Az egész tojásokat a kristálycukorral gépi habverővel nagyon habosra, krémesre kevertem.
  • Hozzáadtam a vizet és az olajat, és még mindig gépi habverőt használva elkevertem a tésztában.
  • Átszitáltam a sütőporral összekevert lisztet, és fakanálra váltva óvatosan a habos tésztába forgattam a reszelt citromhéjjal együtt.
  • A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral béleltem, beleöntöttem a tésztát, a tetejét óvatosan elegyengettem, majd a 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem.
  • Kivéve hűlni hagytam, amikor kicsit kihűlt, a szélén késsel meglazítottam a tésztát, majd lekapcsoltam róla a sütőformát és így hagytam kihűlni.
  • Amikor már teljesen kihűlt, lapjában kettévágtam.
  • Amíg hűlt a tészta, elkészítettem a krémet.
  • Ehhez nagy lábasba tettem a pudingporokat, hozzáadtam a kristálycukrot és a tojások sárgáját, majd szintén gépi habverővel, kevés tej hozzáadásával kikevertem.
  • Hozzáöntöttem a többi tejet is, és a pudinghoz hasonlóan sűrűre főztem.
  • A tűzről levéve elkevertem benne az apró darabokban hozzáadott margarint.
  • A tojások fehérjéből kemény habot vertem, és ezt is a még forró krémbe forgattam.
  • A zselatint kis lábasba szórtam, ráöntöttem fél dl vizet és duzzadni hagytam.
  • Kis idő elteltével tűzre tettem, addig melegítettem - forralni nem szabad! -, amíg feloldódott a zselatin.
  • Hűlni hagytam, közben kevergettem, végül a már majdnem teljesen kihűlt krémhez adtam.
  • A tejszínt kemény habbá vertem, és ezt is beleforgattam a már zselatinos krémbe.
  • A kettévágott piskóta alsó lapjáról levettem a sütőpapírt, majd a lapot visszatettem a kapcsos tortaformába.
  • A lapot megkentem a krém felével, majd kiraktam felkarikázott banánnal.
  • Erre került a megsült tészta teteje, amit bevontam a maradék krémmel, és hűtőbe tettem.
  • Néhány óra múlva (nálam másnap), a hűtőből kivéve a torta oldalát bevontam a tejszínből vaníliás cukorral és habfixálóval vert habbal, majd a tetejét is díszítettem.

péntek, szeptember 21, 2012

Csilizselé

Lassan átmegyek befőzőblogba... na azt azért nem, bár mostanában tényleg csak a befőzés eredményeit hozom. Pedig sütök-főzök is, csak vagy időm-energiám nem marad fotózni, vagy ihletem sincs hozzá. Jön az ősz, egyre kevesebb a természetes fény, és valahogy mostanában fáradt is vagyok. Remélem, hamar átmegy rajtam és újra lendületbe jövök. Szóval, addig is hozok egy isteni finom csilizselét, szerintem már sokan találkoztatok vele Duende blogján, hálás köszönet a receptért. Nálam szerelem volt első látásra, olyan gyönyörűséges, amint megláttam, rögtön tudtam, hogy nekem is lesz ilyen szépséges zselém. Ráadásul finom is, édeskés és nagyon csípős. Ahogy Duende is írja, abszolút jól illik különféle sajtokhoz, húsokhoz, rágcsákhoz vagy amihez jólesik ízlésünk szerint. Az elkészítés módjában és a hozzávalók mennyiségében nem változtattam, sőt, külön köszönet Duende-nak azért, mert nála már minden pontosan ki van számolva, csak követni kell a leírást. Próbáljátok ki, egyszerűen elkészíthető - csak el ne felejtsetek gumikesztyűt használni! -, finom, és nem utolsósorban nagyon szép zselét fogtok kapni. Nálam részben ajándékba készült, apukámat és az öcsémet szeretném meglepni egy-két üveggel, nagyon szeretik a csípős ízeket, úgyhogy ebből ki nem hagyhatom őket, ezért is főztem rögtön dupla adagot. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 1,7-1,8 l zseléhez:
  • 20 csilipaprika
  • 4 kisebb kápia paprika
  • 70 dkg cukor
  • 2 dl fehérborecet
  • nagyobb csipet só
  • 2 csomag (2 x 2,5 dkg) Haas zselésítőszer lekvár készítéséhez 3:1


  • A paprikákat megmostam, szárazra töröltem, majd gumikesztyűt húzva a csiliknek eltávollítottam a szárrészét és felvágva eltávolítottam a magokat.
  • A kápia paprikát - kicsumázás után - nagyobbacsak darabokra vágtam.
  • A kétféle paprikát aprítógépbe tettem, majd 1 deci vizet adva hozzá a géppel egészen apróra, pépesre vágtam.
  • A cukrot és fehérborecetet 9 dl vízzel főni tettem.
  • Közben a darált paprikákhoz hozzáadtam a zselésítőt, elkevertem.
  • Amikor felforrt a cukros víz, hozzáadtam a paprikakrémet is, majd kis lángon, időnként megkeverve addig főztem, míg szép sima lett, elfőtt a tetejéről a hab.
  • Ekkor csírátlanított üvegekbe szedtem, lezártam, majd 5 percre fejtetőre állítottam az üvegeket, végül szárazdunsztba kerültek.

kedd, szeptember 18, 2012

Blogkóstoló 5. forduló - sorsolás!!!

Kiírásra került tehát a Blogkóstoló 5. fordulója, sőt, az első határidő, a jelentkezésé már le is járt vasárnap. Legnagyobb örömömre harmincnyolcan veszünk részt ebben a fordulóban, sok-sok finomságot tudunk majd készíteni és megmutatni egymásnak. Megtörtént a sorsolás is, az alábbiakban megtudhatjátok, ki kitől süthet-főzhet. Az egyszerűség kedvéért egy listát készítettem, a listában utánatok következő bloggernél/bloggerinánál kell nézelődnötök, böngésznetek, választani valamilyen finom ételt, italt, desszertet, majd elkészíteni és a blogotokon közkinccsé tenni. Gondolom, hozzám hasonlóan már nagyon vártátok a sorsolást, íme tehát a lista:


  1. hankka :)
És akkor kezdődjön az igazi játék, lehet nézelődni, ismerkedni, sütni-főzni, majd a linket és az elkészített remekmű fotóját a hankka70@gmail.com címre megküldeni 2012. október 21-ig. Kívánom, hogy érezzük nagyon jól magunkat a játék során, mindenkinek nagyon jó sütés-főzést és tudjátok! Sok sikert kívánok! :D

Ui.: Megköszönném, ha hagynátok egy megjegyzést ennél a bejegyzésnél, amiből tudhatom, hogy jártatok itt és megismertétek a sorsolás eredményét. Akitől nem érkezik megjegyzés, megpróbálom majd külön is értesíteni. :)

szombat, szeptember 15, 2012

Nyárbúcsúztató láncjáték - ajándékot kaptam

Kati, a Makacska konyhája blog szerzője nyárbúcsúztató láncjátékot hirdetett, amire én is jelentkeztem, és milyen jól tettem! A játék lényege, hogy a részt vevők a sorban utánuk következőnek kis ajándékot küldenek, ők pedig - ugye - a sorban előttük lévőtől kapnak ajándékot, így mindenki ad is és kap is. Ajándékot kapni és adni is nagyon jó dolog, és ez a játék is nagyon jó alkalom arra, hogy kicsit jobban szétnézzünk egymásnál, vajon mit szeretne a másik, mire lehet szüksége, minek örülne? Egy szó mint száz, tegnap megérkezett az ajándékom HajniZolitól, a Sarokkonyha blog szerzőjétől, nézzétek, milyen csodákat kaptam:


Hajni annyira figyelmes volt, hogy a korábbi bejegyzésekben, sőt, kommentekben foglaltak alapján nagyon testreszabott ajándékkal lepett meg, és egy nagyon személyes hangvételű, kézzel írt levelet is kaptam tőle. Lesz most már egy gyönyörű korondi kerámia tányérom - ugye, milyen gyönyörű? -, kaptam rahátot (amit sütibe fogok használni), borsot (korpacibere) és lestyánt, csorbák főzéséhez, illetve tejoltó port, ami külön öröm számomra, most már készíthetek házi túrót és sajtot is.

Hajni, ezúton is nagyon köszönöm az ajándékokat, nagyon hasznos és szép dolgokat kaptam tőled. Kati, köszönjük a játék meghirdetését és szervezését, jó ötlet volt. Én pedig a jövő héten adom fel a csomagot Lencsilánynak, remélem, neki is tetszeni fog az ajándék.

csütörtök, szeptember 13, 2012

Szilvás hagymaketchup

Azt ígértem, hogy nem hozok több ketchup receptet. Paradicsomból nem is, viszont szilvából igen. :) Szilvás hagymaketchup készült nálunk, és mondhatom, nagyon finom lett. Elsősorban vadhúsok vagy sült hal mellé tudom elképzelni, de a hétvégén steak csirkemellel és burgonyapürével ettük, nagyon jól kiegészítette a finom sült húst és köretét. Pikáns, enyhén csípős, finoman fűszeres íze van. Sok sikert hozzá!

 
Hozzávalók bő 1 literhez:
  • 1 kg szilva
  • 25 dkg mogyoróhagyma (nálam vöröshagyma)
  • 2 fokhagymagerezd
  • 2-3 dkg friss gyömbérgyökér
  • 2 narancs
  • 1,25 dl vörösbor
  • 1 evőkanál balzsamecet (25 %-os)
  • 15 dkg barnacukor
  • 2-3 karika csípős paprika
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendióvirág
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csapott teáskanál só
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 1/2 késhegynyi tartósítószer (nátrium-benzoát)

 
  • A szilvát megmostam, szárazra töröltem, félbevágtam, kimagoztam.
  • A kétféle hagymát megtisztítottam, és aprítógéppel nagyon apróra vágtam.
  • A szilvát és a hagymát lábasba tettem, hozzáadtam a finomra reszelt gyömbért és a narancs reszelt héját, a vörösbort, a balzsamecetet, a cukrot, néhány karika (nagyon) csípős paprikát és a fűszereket.
  • Nagy lángon felfőztem, majd lefedve, kis lángon, időnként megkeverve kb. 1 óra alatt sűrűre főztem.
  • Levettem a tűzről, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel pürésítettem. (A pürésítés ellenére nem fogunk olyan finom, krémes állagot kapni, mint pl. a paradicsomból készült ketchup esetében, inkább kicsit darabosabb, chutney jellegű lesz a szilvapürénk.)
  • A ketchupot újra felfőztem, ekkor ízlés szerint még lehet fűszerezni, hozzáadtam a tartósítószert is, főztem még néhány percig, majd levettem a tűzről.
  • Azon forrón csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd az üvegeket lezárva 5-10 percre fejtetőre állítottam, végül mindet szárazdunsztba tettem, ott hagytam őket kihűlni.


Még mindig szeretném felhívni figyelmeteket a Blogkóstoló 5. fordulójára, nemsokára lejár a jelentkezési határidő, aki lemarad, kimarad! Gyertek játszani, részletekért katt a képre!

vasárnap, szeptember 09, 2012

Ketchup - fűszeres almás és hagymás-paprikás

Két újabb ketchup recept, ígérem, ebben a befőzési szezonban az utolsók, legalábbis paradicsomból. :) A fűszeres ecettel készült ketchupról szóló bejegyzésben említettem, hogy Ádám nagyon-nagyon szereti a ketchupot, néha még olyan ételekhez is ketchupot eszik, amikhez szerintem egyáltalán nem passzol, dehát ha ennyire szereti, ám legyen. Miután sok ketchup fogy, idén már mindenképpen szerettem volna kipróbálni a házi készítésűt, és az első kísérlet nagyon jól sikerült. Ezen felbuzdulva készült még két verzió, a fűszeres almás és a hagymás-paprikás. Mindkettő finom, színében és ízében viszont még mindig a korábban készített ketchupom a nyerő. Aztán persze a téli szezon folyamán majd meglátjuk, hogy összességében melyik ízlik legjobban a családnak, addig is jegyzem az elkészítést. Sok sikert hozzá!

 
 Hozzávalók a fűszeres almáshoz - kb. 3,5 literhez:
  • 3 kg paradicsom
  • 1 kg zöldpaprika
  • 10 közepes fej vöröshagyma (nálam 6 nagyobb fej)
  • 10 közepes nagyságú alma
  • 25 szem fekete bors
  • 25 szem szegfűbors
  • 25 szem szegfűszeg
  • 2-3 darabka fahéj
  • 3 kiskanál só
  • 1,2 dl 10 %-os ételecet
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 kiskanál nátrium-benzoát


Hozzávalók a hagymás-paprikáshoz - kb. 3,3 literhez:
  • 3 kg paradicsom
  • 3 kg zöldpaprika
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál pástétom fűszerkeverék
  • 5 szem szegfűbors
  • 5 szem szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt feketebors
  • 1-2 babérlevél
  • 1 darabka fahéj
  • 30 dkg kristálycukor
  • 7-8 dkg só
  • 3 evőkanál 6 %-os balzsamecet
  • 2 evőkanál étkezési keményítő (opcionális)
  • 1 kiskanál nátrium-benzoát

  • A fűszeres almáshoz alaposan megmostam a paradicsomokat, paprikákat és almákat, a hagymákat megpucoltam.
  • A paradicsomok zöldes szárrészét kivágtam, feldaraboltam őket.
  • A paprikák csumáját eltávolítottam, szintén feldaraboltam.
  • Az almákat hámozás nélkül négyfelé vágtam, eltávolítottam a magházat, majd a negyed cikkeket felszeleteltem.
  • A megtisztított hagymákat - mivel nekem nagyobbak voltak - félkarikákra vágtam.
  • A zöldségféléket és az almát nagy lábasba tettem.
  • Hozzáadtam a feketeborsot, szegfűborsot, szegfűszeget, fahéjat és főzni kezdtem.
  • Eleinte, amíg még kevés volt alatta a lé, gyakrabban megkevertem, hogy nehogy leégjen.
  • Amikor felfőtt, lefedtem, és kis lángon kb. 1 órán át főztem, időnként megkeverve.
  • A tűzről levéve paradicsomdarálón áttörtem, majd az így kapott pépet nagy lábasba tettem.
  • Megsóztam, ecettel és cukorral ízesítettem, hozzáadtam a pirospaprikát is.
  • Újra tűzre tettem, és kis lángon addig főztem, amíg kellő sűrűségű nem lett.
  • A főzési idő vége előtt 1-2 perccel beletettem a tartósítószert is, és készre főztem.
  • A kész ketchupot azon forrón üvegekbe szedtem, lezártam és szárazdunsztban hagytam kihűlni.

 
  • A hagymás-paprikás ketchuphoz megmostam a paradicsomokat és paprikákat, megpucoltam a vörös- és fokhagymát.
  • A zöldségféléket a fent leírt módon tisztítottam és daraboltam.
  • Nagy lábasba kerültek, hozzáadtam a pástétom fűszerkeveréket, a szegfűborsot, szegfűszeget, őrölt borsot, babérleveleket, fahéjat.
  • A fent leírt módon megfőztem az alapot, passzíroztam, a pépet pedig cukorral, sóval és balzsamecettel ízesítve főztem a kellő sűrűségűre (ha nem lenne elég sűrű, étkezési keményítőt feloldunk kevés hideg vízben, ezt adjuk a ketchuphoz, ezzel sűrítjük). Ennek a ketchupnak hosszabb a főzési ideje, mint az előzőnek, mivel nincs benne az alma, ami jól sűrít.
  • Végül hozzáadtam a tartósítószert, főztem még 1-2 percig, majd a forró ketchupot üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztba tettem.

 
És a legfontosabb, ne feledjétek, indul a Blogkóstoló 5. fordulója, tessék jönni játszani! Részletekért katt a képre! Ha játszani szeretnétek, ennél a bejegyzésnél is nyugodtan hagyhattok megjegyzést! Gyertek, gyertek!
 

péntek, szeptember 07, 2012

Blogkóstoló 5. forduló - játék!!!

Tavaly decemberben hívta életre ezt a nagyszerű játékot 4Gyerek Éva. Olyan sikere lett az ötletnek, hogy ma már az 5. forulót hirdetjük meg, gyertek, játsszunk újra egy jót!

Az az óriási megtiszteltetés ért, hogy Adél (Afraa), Trollanyu és ChefViki után én lehetek a játék háziasszonya. Aki esetleg még nem játszott, netántán nem is hallott róla, annak röviden a játékszabályok: minden játékra jelentkező sorsolás útján "kap" egy blogot, ahonnan kedvére kiválaszt egy receptet, a megadott határidőig elkészíti és posztolja. A játék végén összegző bejegyzést készítek, amihez minden játékosnak meg kell küldenie a hankka70@gmail.com címre az elkészített finomság fotóját és linkjét.

A játékban nincsenek nyertesek és vesztesek, pontosabban csak nyertesek vannak, hiszen mindannyian csak nyerhetünk azzal, ha jobban megismerjük egymás blogját, új ételeket, elkészítési módokat próbálunk ki!


Gyertek, játsszunk minél többen! Ha részt szeretnétek venni a játékban, legyetek kedvesek egy megjegyzést hagyni ennél a bejegyzésnél

2012. szeptember 16-ig!

Ezt követően sorsolás és a párok kihirdetése, majd süröghetünk-foroghatunk először játékospárunk blogjában, aztán pedig a konyhában. A receptek elkészítésének és posztolásának határideje

2012. október 21.

Ha van kedvetek, hirdethetitek is a játékot, minél többen játszunk, annál érdekesebb!
Aki már játszott, az azért fog újra játszani (ugye?!),
aki pedig még nem, annak remélem, felkeltettem az érdeklődését!

Gyertek, gyertek, mert játszani jó!!!

vasárnap, szeptember 02, 2012

Amerikai joghurttorta

Csillunak ma van a szülinapja. :) Drága kislányom, nagyon-nagyon boldog szülinapot innen is, minden szépet és jót és vigyázz magadra! :)))
Néhány nappal ezelőtt szomorúan konstatálta, hogy bizony ez lesz az első szülinapja, amit a családtól távol, egyedül fog eltölteni, hiszen ő ugyebár Szegeden, mi pedig Nyíregyházán. Arra szerintem álmában sem gondolt, hogy meglepjük és leutazunk hozzá. Csengének még túl hosszú lenne ez az út, ezért itthon maradt apával, mi pedig felkerekedtünk Ádámmal, anyukámékkal és a testvéremmel - aki nem mellesleg Csillu keresztpapája -, és meglátogattuk a nagylányt. Látnotok kellett volna az arcát, amikor ajtót nyitott! Nagyon-nagyon örült nekünk, olyan jó volt, hogy a szülinapján mégis együtt tudtunk tölteni néhány órát. Tortát is vittünk neki, mivel azonban tényleg hosszú az út, nem mertem nagyon habos-krémes tortát sütni, ezért készült ez a joghurttorta. A cakkos szélű pitetálba raktam össze, és ebben is szállítottuk. Hogy valamilyen díszítés is legyen, Tücsökbogár Anita ötlete nyomán csokigyurmából készült rózsák kerültek a tortára, éppen annyi, ahány éves az ünnepelt. A képek még itthon készültek, ezért tortaszeletes képet nem tudok mutatni, de szépen szeletelhető, és üdítően könnyed, finom desszert. (És tudom, hogy egyáltalán nem szülinapi tortának néz ki, nekünk mégis ez volt a legfinomabb torta, mert együtt lehettünk!)Sok sikert hozzá!


Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:
a tésztához:
  • 10 dkg Rama margarin
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 6 dkg porcukor
  • 10 dkg darált dió
  • 6 dkg zsemlemorzsa
a töltelékhez:
  • 2 csomag (2 x 2,5 dkg) zselatinpor
  • 1 l görög joghurt
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg porcukor
a díszítéshez:
  • 1,5 evőkanál méz
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 8 dkg étcsokoládé
  • csokireszelék


  • A csokigyurmával kezdtem: a csokit vízgőz fölött felolvasztottam.
  • Közben a mézet a keményítővel nagyon rövid időre mikróba tettem, majd összekevertem az olvadt csokival.
  • Hagytam kihűlni (kicsit hűtőbe is tettem), majd cipóvá formáltam.
  • Két folpack között 2-3 mm vékonyra nyújtottam, majd pogácsaszaggatóval köröket vágtam belőle.
  • A köröket kettévágtam, egy rószához három ilyen félkört használtam fel.
  • Az első félkört szorosan feltekertem, majd a másik két félkörből további szirmokat készítettem a rózsához.
  • Amikor elkészültek a rózsák, hűtőbe tettem őket.
  • A tésztához lábasban felolvasztottam a margarint, hozzáadtam a kekszet, a diót, a zsemlemorzsát és az átszitált porcukrot, jól elkevertem.
  • Ezt a kissé száraz masszát egyenletesen egy 26 cm átmérőjű piteformába nyomkodtam.
  • A zselatint 1 dl hideg vízbe szórtam, folyamatosan kevergetve, kis lángon felolvasztottam.
  • A joghurtot simára kevertem a szintén átszitált porcukorral és a tejföllel, majd a már csak langyos olvasztott zselatint kevergetve beleöntöttem, majd azonnal - mielőtt megköthetne - a tésztára öntöttem, elsimítottam.
  • A torta szélére és közepére - kissé a joghurtos krémbe nyomva - raktam a csokirózsákat, majd csokireszelékkel díszítettem.



szombat, szeptember 01, 2012

Ketchup (fűszeres ecettel)

Be kell vallanom, ketchup főzés terén még nagyon gyerekcipőben járok. Éppen ezért úgy döntöttem, igyekszek több receptet is kipróbálni, hogy legyen összehasonlítási alapunk és ki tudjuk választani a számunkra leginkább ízlőt. Ebben legnagyobb segítségem Ádám, ugyanis imádja a ketchupot. Szóval elkészült az első verzió, a fűszeres ecettel főzött ketchup. Megkértem szakértőnket, kóstoljon. A reakció: hm... hm... finom... anya, ez nagyon finom!... Ezután képes volt elővenni a boltit, azt is megkóstolta, aztán újra kóstolta a miénket (többször is), végül kijelentette, hogy innen kezdve csak házi ketchupot hajlandó enni. Persze mondanom sem kell, valóban szinte összehasonlíthatatlan a két íz, annyira finom paradicsomos, telt íze van a házi ketchupnak. Szóval ez az első verzió nekünk nagyon-nagyon bejön, annak ellenére (vagy épp azért) is, hogy valóban elég fűszeres, kissé csípős. Ha nem szeretjük csípősen, nyugodtan lehet csökkenteni vagy ki is lehet hagyni belőle a chili paprikát, de szerintem nem érdemes, mert így tökéletes, ahogy van. Sok sikert hozzá! (Igaziból szerintem nem is kellene tovább kísérleteznem, megtaláltam a legjobb receptet, de azért hajt a kíváncsiság, és ahogy erőm, időm engedi, kísérletezek még ketchup téren.)


Hozzávalók kb. 2,5-3 literhez:
  • 4,5 kg érett paradicsom
  • 37,5 dkg cukor
  • 5 dl fűszeres ecet
  • kb. 1,5 evőkanálnyi tárkonyecet
  • nagyobb csipetnyi bors
  • 1,5 teáskanál pirospaprika
  • 1,5 teáskanál só
  • 3 púpos evőkanál étkezési keményítő


  • A paradicsomokat alaposan megmostam, majd kb. fél centis karikákra vágtam.
  • Nagy lábasba tettem, nagy lángon felforraltam, majd lefedve, nagyon lassú tűzön, gyakran megkeverve kb. másfél óra alatt pépesre főztem.
  • Paradicsom passzírozón átpasszíroztam.
  • Visszaöntöttem az edénybe, hozzáadtam a cukrot, az ecetet, a borsot, paprikát és a sót.
  • Óvatosan, gyöngyözve főztem kb. negyedórán keresztül.
  • Az étkezési keményítőt feloldottam kevés vízben, majd hőkiegyenlítéses módszerrel a fővő ketchuphoz adtam.
  • Megvártam, míg felrottyan, majd elzártam alatta a lángot.
  • Pár perc elteltével botmixerrel tovább finomítottam az állagát.
  • Végül meleg, fertőtlenített üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.