Fűszeres ecet



Hozzávalók kb. 5 dl-hez:
5 dl balzsamecet
4 csilipaprika
3 szerecsendió
1 csomag (1 dkg) szegfűszeg
1 csomag (1,5 dkg) szegfűbors
1 fahéjrúd
1 babérlevél
6 szem egész fekete bors


A balzsamecetet lábasba öntjük, hozzáadjuk a paprikát és az összes fűszert. Kis lángon felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, fedővel lefedjük, és 2 órát állni hagyjuk. Végül kis szűrőt gézszerű anyaggal bélelünk, és átszűrjük a levet, hogy a fűszerek és a zöldségek fennakadjanak. Fertőtlenített üvegbe öntjük a kész fűszeres ecetet. Hosszú ideig eltartható.


Piperade – francia lecsó



Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika
40–45 dkg paradicsom
őrölt fekete bors
aprított petrezselyemzöld
8 tojás


Előkészítjük a zöldségeket, mindent értelemszerűen megtisztítunk, megmosunk, megpucolunk. A kétféle hagymát apróbb, a paprikát kicsit nagyobb kockákra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a zöldes szárrészt és a belső, magos részt, majd a paradicsom húsát is felkockázzuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a hagymakockákat, megpároljuk/pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd addig főzzük, amíg a paprika puha nem lesz. Beletesszük a paradicsomot, a tűz hőfokát kicsit emelve tovább főzzük, közben ízesítjük sóval és borssal. Addig főzzük, amíg sűrű, pépes nem lesz. A tojást enyhén felverjük, és a serpenyőbe öntjük. Fakanállal óvatosan addig kevergetjük, amíg a tojás kissé megszilárdul, de a krémes jellegét még megtartja. Végül apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, friss, ropogós bagettel azon melegében tálaljuk.


Ízletes csirkemellsaláta



Hozzávalók:
1 kg csirkemellfilé vagy 1 egész grillcsirke
frissen őrölt fekete bors
fokhagyma
1 doboz (kb. 25 dkg) kukoricakonzerv
1 evőkanál apróra vágott snidling
2 piros húsú paprika
kb. 1 kg uborka
az öntethez:
2 evőkanál ecet
4 evőkanál olívaolaj
fűszersó
fokhagymapor
cukor


A húst kisujjnyi darabokra vágjuk, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítve piros-ropogósra sütjük. (Ha grillcsirkéből készül, a megsült húst leszedjük a csontról, és falatnyi darabokra vágjuk). A kukoricát lecsepegtetjük, a megsült húsra tesszük. Megszórjuk a snidlinggel, és ízesítjük sóval. A paprikát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk, a kukoricára szórjuk. Megmossuk az uborkát, és közvetlenül a salátára gyaluljuk. Az ecetet összekeverjük az olajjal, a fűszersóval, a fokhagymaporral és a cukorral, a salátára öntjük, és az egészet összeforgatjuk. Jól lehűtve, pirítóssal tálaljuk, de sült burgonyával vagy vajas kenyérrel is nagyon finom.


Karamellizált-szilvás pite



Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
a krémhez:
3 dl tej
2 dl tejszín (30%-os)
6 dkg cukor
1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
1 citrom reszelt héja
1 csipet őrölt fahéj
a díszítéshez:
8–10 szem szilva
2 evőkanál barna cukor
1 evőkanál vaj
1 csipet őrölt fahéj
1/2 dl víz
1 dl tejszín
1 evőkanál vaníliás cukor


A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzászitáljuk a porcukrot, kis darabokban hozzáadjuk a vajat, és a dagasztóspirállal morzsalékosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját is, kézzel a tálban nagyjából összeállítjuk, majd deszkára tesszük, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítjuk össze. Lisztezett deszkán a piteforma méretének megfelelő kerek lappá nyújtjuk, kibéleljük vele a formát. A szélénél a túllógó, felesleges tésztát levágjuk, 20 percre hűtőbe tesszük. Villával megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez a pudingport a cukorral lábasban csomómentesre keverjük kevés hideg tejjel, majd fokozatosan hozzáadjuk a maradék tejet és a tejszínt is. A szokott módon pudingot főzünk belőle, amit a végén ízesítünk a fahéjjal és a citromhéjjal. A meleg pudingot a kihűlt tésztára öntjük, egyenletesen elkenjük, és hagyjuk kihűlni. A szilvát megmossuk, kettévágva kimagvaljuk, majd egyforma szeletekre vágjuk. A barna cukrot a vajjal és a fahéjjal serpenyőben felmelegítjük, rátesszük a szilvát, rövid ideig pároljuk, végül hozzáadjuk a vizet is. Amikor kézmelegre hűlt, a gyümölcsöt szép sorban a megdermedt krémre rendezzük, közé pedig a tejszínből felvert, vaníliás cukorral ízesített habot nyomunk.


Citromos cukkinidzsem



Hozzávalók 2,5-3 l-hez:
3 kg gyalult cukkini (tisztítva mérve)
2,4 kg cukor
6 citrom
1 csomag (4 dkg) Knorr dzsemkocsonyásító és -tartósító


A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, nagy lábasba tesszük. Hozzáadjuk az alaposan megtisztított citrom lereszelt héját és a fehér, hártyás rész nélküli citromhúst, valamint a cukrot. Rövid ideig állni hagyjuk, majd főzni kezdjük. Amikor felforrt, kis lángon tovább főzzük kb. 15 percig. Végül elzárjuk alatta a lángot, 2-3 adagban hozzáadjuk a dzsemkocsonyásítót, alaposan elkeverjük, majd azon forrón sterilizált üvegekbe szedjük. Az üvegeket lezárjuk, és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.



Sertéscsülök pékné módra



⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜⏜
Hozzávalók:
1   n a g y   h á t s ó   s e r t é s c s ü l ö k   ( k b .   2   k g )
az előfőzéshez:
s ó
e g é s z   f e k e t e   b o r s
5 – 6   b a b é r l e v é l
2   v ö r ö s h a g y m a
1   f o k h a g y m a
2   n a g y o b b   s á r g a r é p a
2   n a g y o b b   p e t r e z s e l y e m g y ö k é r
1   k i s e b b   k a r a l á b é
1 / 2   z e l l e r g u m ó
továbbá:
2   k g   b u r g o n y a
4 – 5   v ö r ö s h a g y m a
4 – 6   g e r e z d   f o k h a g y m a
s ó
f r i s s e n   ő r ö l t   f e k e t e   b o r s
m o r z s o l t   k a k u k k f ű
2 – 3   e v ő k a n á l   o l a j
5 0 0   m l   v i l á g o s   s ö r
⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝⏝

A csülköt a sütést megelőző napon alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Nagy lábasba tesszük, bátran ízesítjük sóval, egész fekete borssal, a babérlevéllel, és beletesszük a megtisztított vörös- és fokhagymát. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraljuk, majd lefedve, kis lángon 1,5 órát főzzük. Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és további kb. 2 óra alatt készre főzzük. Leszűrjük, és a kihűlt húst éjszakára hűtőbe tesszük (a zöldségeket pedig jóízűen elfogyasztjuk).
Másnap megtisztítjuk a burgonyát és a kétféle hagymát, a krumplit és a vöröshagymát nagyobb cikkekre vágjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk a hosszában kettévágott fokhagymagerezdeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, és összeforgatjuk az olajjal.
A csülköt nagyobb tepsibe tesszük, körérendezzük a hagymás burgonyát, és előmelegített, 200 fokos sütőben készre sütjük, kissé meg is pirítjuk. A sörrel időnként meglocsoljuk a húst, hogy a bőre jó ropogósra süljön. Párolt lila káposztával vagy savanyúsággal kínáljuk.


Gyümölcsös jégkrémtekercs



Hozzávalók 1 rúdhoz:
a tésztához:
6 tojásfehérje
25 dkg cukor
5 dkg rétesliszt
1/2 evőkanál őrölt fahéj
5 dkg fenyőmag
5 dkg tökmag
5 dkg hántolt napraforgómag
5 dkg szeletelt mandula
a töltelékhez:
4 dl tejszín
25 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs


A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, tovább verjük 1-2 percig, fényesre, habosra. A liszthez vegyítjük a fahéjat. A fenyő-, tök- és napraforgómagot aprítógépbe tesszük, néhány fordulattal nem teljesen apróra vágjuk (ha nincs aprítógépünk, le is lehet darálni). Óvatosan a cukros habba forgatjuk a fahéjas lisztet és az aprított magvakat. Sütőpapírral bélelt, kb. 30x40 cm-es tepsibe simítjuk, rászórjuk a szeletelt mandulát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A kész tésztát a mandulás felével lefelé tiszta sütőpapírra borítjuk, rácsra fektetjük, hogy a levegő alulról is átjárja, így hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a kihűlt süteményre kenjük. A fagyasztott gyümölcsöt rászórjuk, és hosszában összetekerjük. Alufóliába csomagolva mélyhűtőbe tesszük. Legalább 4-5 órát a fagyasztóban kell töltenie, ezután már bármikor tálalható.