2012. augusztus 28., kedd

FŰSZERES ECET



Hozzávalók kb. 5 dl-hez:
  • 5 dl balzsamecet
  • 4 csilipaprika
  • 3 egész szerecsendió
  • 1 csomag (10 g) szegfűszeg
  • 1 csomag (15 g) szegfűbors
  • 1 fahéjrúd
  • 1 babérlevél
  • 6 szem egész fekete bors

  • A balzsamecetet lábasba öntöttem, hozzáadtam a paprikát és az összes fűszert.
  • Kis lángon felforraltam, majd elzártam alatta a lángot, fedővel lefedtem, és 2 órán keresztül állni hagytam.
  • Végül kis szűrőt kibéleltem gézszerű anyaggal, és átszűrtem a levet, hogy a fűszerek és a zöldségek fennakadjanak.
  • Fertőtlenített üvegbe öntöttem a kész fűszeres ecetet.
  • Hosszú ideig eltartható.

2012. augusztus 26., vasárnap

PIPERADE - FRANCIA LECSÓ



Hozzávalók:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 40-45 dkg paradicsom
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 8 tojás


  • Előkészítettem a zöldségeket, mindent értelemszerűen megtisztítottam, megmostam, megpucoltam.
  • A vörös- és fokhagymát apró kockákra vágtam, a paprikát kicsit nagyobb kockákra.
  • A paradicsomot forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héját, eltávolítottam a zöldes szárrészt és a belső, magos részt, majd a paradicsom húsát is felkockáztam.
  • Az olajat serpenyőben felhevítettem, hozzáadtam a hagymakockákat, megpároltam/pirítottam.
  • Hozzáadtam a paprikakockákat, majd addig főztem, amíg a paprika puha nem lett.
  • Belekerültek a paradicsomkockák, a tűz hőfokát kicsit emelve tovább főztem, közben ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Addig főztem, amíg sűrű, pépes nem lett.
  • A tojásokat enyhén felvertem, és a serpenyőbe öntöttem.
  • Fakanállal óvatosan addig kevergettem, amíg a tojások kissé megszilárdultak, de a krémes jellegüket még megtartották.
  • Végül apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, friss, ropogós bagettel azon melegében tálaltam.

2012. augusztus 25., szombat

ÍZLETES CSIRKEMELLSALÁTA



Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemellfilé vagy 1 egész grillcsirke
  • só, bors, fokhagyma
  • 1 doboz konzervkukorica
  • 1 evőkanál apróra vágott snidling
  • 2 piros paprika
  • kb. 1 kg uborka
  • 2 evőkanál ecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fűszersó, fokhagymapor, cukor


  • A húst kisujjnyi darabokra vágtam, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítve piros-ropogósra sütöttem. (Ha grillcsirkéből készül, a megsült húst leszedjük a csontról, és falatnyi darabokra vágjuk).
  • A kukoricát lecsepegtettem, a megsült húsra tettem.
  • Megszórtam a snidlinggel, és ízesítettem sóval.
  • A paprikát megmostam, félbevágtam, kimagoztam, majd apró kockákra vágtam, a kukorica tetejére szórtam.
  • Megmostam az uborkát, és közvetlenül a salátára gyalultam.
  • Az ecetet összekevertem az olajjal, a fűszersóval, a fokhagymaporral és a cukorral, a salátára öntöttem, és az egészet összeforgattam.
  • Jól lehűtve, pirítóssal tálaltam, de sült burgonyával vagy vajas kenyérrel is nagyon finom.

2012. augusztus 22., szerda

KARAMELLIZÁLT SZILVÁS PITE



Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín (30 %-os)
  • 6 dkg cukor
  • 1 csomag (4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi őrölt fahéj
a díszítéshez:
  • 8-10 szem szilva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1/2 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor


  • A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot, kis darabokban hozzáadtam a vajat, és a dagasztóspirállal morzsalékosra kevertem.
  • Hozzáadtam a tojássárgáját is, kézzel a tálban nagyjából összeállítottam, majd deszkára tettem, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítottam össze.
  • Lisztezett deszkán a piteforma méretének megfelelő kerek lappá nyújtottam, kibéleltem vele a formát. (Nálam most 22 cm-es piteformában készült, ettől lehet picit nagyobb formában is készíteni.)
  • A szélénél a túllógó, felesleges tésztát levágtam, 20 percre hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve villával megszurkáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1/2 óra alatt készre sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • A krémhez a pudingport a cukorral lábasba tettem, csomómentesre kevertem kevés hideg tejjel, majd fokozatosan hozzáadtam a maradék tejet és a tejszínt is.
  • A szokott módon pudingot főztem belőle, amit a végén ízesítettem az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
  • A meleg pudingot a kihűlt tésztára öntöttem, egyenletesen elkentem, és hagytam kihűlni.
  • A szilvákat megmostam, kettévágva kimagvaltam, majd egyforma szeletekre vágtam.
  • A barna cukrot a vajjal és a fahéjjal serpenyőben felmelegítettem, rátettem a szilvaszeleteket, rövid ideig pároltam, végül hozzáadtam a vizet is. (Ezzel a módszerrel a szilva héja le is vált a gyümölcshúsról. Úgy is készíthetjük, hogy a vizet a gyümölcs előtt adjuk hozzá, kicsit főzzük/karamellizáljuk, és a gyümölcsöt csak a végén adjuk hozzá.)
  • Amikor kézmelegre hűlt a szilva, a héjakat teljesen eltávolítva szép sorban a megdermedt krém tetejére rendeztem, közé pedig a tejszínből felvert, vaníliás cukorral ízesített habot nyomtam.

2012. augusztus 19., vasárnap

CITROMOS CUKKINIDZSEM



Hozzávalók 2,5-3 l dzsemhez:
  • 3 kg gyalult cukkini (tisztán mérve)
  • 2,4 kg cukor
  • 6 citrom
  • 1 csomag (40 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító


  • A cukkinit megmostam, feldarabolva meghámoztam, és eltávolítottam a belső, magos részt, majd lemértem.
  • Ezután nagy lyukú reszelőn lereszeltem, nagy lábasba tettem.
  • Hozzáadtam az alaposan megtisztított citromok lereszelt héját és a fehér, hártyás rész nélküli citromhúst, valamint a cukrot.
  • Rövid ideig állni hagytam, majd főzni kezdtem.
  • Amikor felforrt, kis lángon tovább főztem kb. 15 percig.
  • Végül elzártam alatta a lángot, 2-3 adagban hozzáadtam a dzsem kocsonyásítót, alaposan elkevertem, majd azon forrón sterilizált üvegekbe szedtem.
  • Az üvegeket lezártam, és szobahőmérsékleten hagytam kihűlni.


Forrás: Babette

2012. augusztus 14., kedd

CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA



Hozzávalók:
  • 1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
  • só, egész bors, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél, majoránna, petrezselyemzöld
  • 4 nagyobb vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1,5-2 kg burgonya
  • olaj


  • A csülköt jól megmostam. (Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat le kell perzselni, lekaparni, ha pedig van a bőrén pecsét, azt ki szoktam vágni.)
  • Nagy lábasba tettem, megsóztam, adtam hozzá szemes borsot, 2-3 babérlevelet, 1 nagy, tisztított vöröshagymát kettévágva és a tisztított fokhagymagerezdeket.
  • Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraltam, majd kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főztem.
  • Közben megtisztítottam a krumplit és a maradék vöröshagymát.
  • A krumplit megmostam, cikkekre vágtam, majd váltott vízben többször átmostam.
  • Végül nagy tálba tettem, hozzáadtam a tisztított és cikkekre vágott vöröshagymát, ízesítettem sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majoránnával és petrezselyemzölddel.
  • Meglocsoltam kevéske olajjal, és az egészet finoman összeforgattam.
  • Amikor megfőttek a csülkök, óvatosan – hogy egyben maradjanak – kiemeltem a főzővízből, és nagy tepsi közepére tettem őket.
  • Köréjük raktam az előkészített hagymás, fűszeres burgonyát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttem.
  • Sütés közben a húsokat óvatosan forgattam, a hagymás krumplit pedig többször átkevertem.
  • Tálaláskor a húst a csontról lefejtettem (olyan puha lett, hogy a csont szinte magától kiesett belőle), felszeleteltem, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan tálra tettem. A vele sült hagymás burgonyával és kovászos uborkával tálaltam.

2012. augusztus 12., vasárnap

ŐSZIBARACKOS CLAFOUTIS



Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 nagyobb őszibarack (35-40 dkg)
a formához:

  • vaj


  • Megmostam a barackot, néhány pillanatra forró vízbe mártottam, lehúztam a héját, majd a magot eltávolítva apró kockákra vágtam a gyümölcshúst.
  • A piteformát vajjal alaposan kikentem.
  • A kétféle cukrot habosra kevertem a tojással, hozzáadtam a lisztet és a tejet, és csomómentesre kevertem.
  • A kivajazott forma aljára tettem a gyümölcsdarabokat, majd ráöntöttem a tésztát.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöttem.
  • Miután kihűlt, fahéjas porcukorral megszórtam, és szeletekre vágva tálaltam.


Forrás: Sarokkonyha

2012. augusztus 5., vasárnap

JÉGKRÉMBE ZÁRT GYÜMÖLCSÖS TEKERCS



Hozzávalók 1 rúdhoz:
a tésztához:
  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg rétesliszt
  • 1/2 evőkanál őrölt fahéj
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg hántolt napraforgómag
  • 5 dkg szeletelt mandula
a töltelékhez:
  • 4 dl tejszín
  • 25 dkg fagyasztott bogyósgyümölcs


  • A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a cukrot is, tovább vertem 1-2 percig, fényesre, habosra.
  • A liszthez hozzákevertem a fahéjat.
  • A fenyő-, tök- és napraforgómagot aprítógépbe tettem, néhány fordulattal nem teljesen apróra vágtam (ha nincs aprítógépünk, le is lehet darálni).
  • A cukros habhoz óvatosan hozzáadtam a fahéjas lisztet és az aprított magvakat, és finoman beleforgattam.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 30 x 40 centis tepsibe simítottam, rászórtam a szeletelt mandulát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem.
  • A kész tésztát mandulás felével lefelé tiszta sütőpapírra borítottam, rácsra fektettem, hogy a levegő alulról is átjárja, így hagytam kihűlni.
  • A tejszínt kemény habbá vertem, majd a kihűlt süteményre kentem.
  • A fagyasztott gyümölcsöt rászórtam, és hosszában összetekertem.
  • Alufóliába csomagolva mélyhűtőbe tettem. Legalább 4-5 órát a fagyasztóban kell töltenie, ezután már bármikor tálalható.