kedd, augusztus 28, 2012

Fűszeres ecet

Ketchupot szeretnék főzni, ehhez készítettem előzetesen ezt a fűszeres ecetet. Igazából malátaecetből kellett volna készítenem, de nem kaptam, nem is tudom, Magyarországosn lehet-e egyáltalán venni. Több helyen is olvastam, hogy malátaecet helyett használhatunk balzsamecetet vagy sima ecetet is pici cukorral. Balzsamecetem volt itthon, így ebből készült. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz ezzel az ecettel a ketchup íze, remélem, megérte elkészíteni. Egyébként az illata nagyon kellemes, finom, fűszeres. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 5 dl-hez:
  • 5 dl balzsamecet
  • 4 chili paprika
  • 3 egész szerecsendió
  • 1 csomag (10 g) szegfűszeg
  • 1 csomag (15 g) szegfűbors
  • 1 fahéjrúd
  • 1 babérlevél
  • 6 szem egész feketebors

  • A balzsamecetet lábasba öntöttem, hozzáadtam a paprikákat és az összes fűszert.
  • Kis lángon felforraltam, majd elzártam alatta a lángot, fedővel lefedtem és 2 órán keresztül állni hagytam.
  • Végül egy kis szűrőt kibéleltem gézszerű anyaggal, és átszűrtem a levet, hogy a fűszerek és a zöldségek fennakadjanak.
  • Fertőtlenített üvegbe öntöttem a kész fűszeres ecetet.
  • Hosszú ideig eltartható. (Nálam pár napon belül ketchupban végzi. :)

vasárnap, augusztus 26, 2012

Piperade - francia lecsó

A lecsót mindenki szereti. Vagy mégsem? Nem tudom, a ti gyerekeitek hogy vannak vele, az enyémeket ki lehetne kergetni a világból a lecsóval, inkább éhen halnának, minthogy beledugják a kanalukat. De ha visszagondolok, gyerekként mi sem szerettük, felnőtt fejjel jöttem rá, hogy valójában milyen finom étel. Martinelli játékán ezen a héten a lecsóé a főszerep. Kaptam azon az alkalmon, hogy a nagyok nincsenek itthon, Csengével ketten vagyunk egész hétvégén (apa háromnapos munkahelyi sportrendezvényen Kaposvárott), szóval szombaton lecsót főztem ebédre. Bíztam benne, hogy Csenge - mivel a tojást nagyon szereti - ezt a tojásos verziót is szívesen megeszi, de nem. Rögtön észrevette, hogy ez bizony lecsó, még ha jó tojásos is, evett pár kanállal, aztán kijelentette, hogy ő bizony valami mást kérne ebédre. Pedig nagyon finom lett, hamar és könnyen elkészíthető fogás. A piperade kifejezés annyira talán nem közismert, ha francia lecsó, akkor rögtön a ratatouille-ra gondolunk, de az padlizsánnal és/vagy cukkinivel és más zöldségekkel készül, és semmiképpen nem tojásos. Persze a piperade is sokféleképpen variálható, én most egy teljesen alap lecsót készítettem el, ami egyébként a mi hagyományos hagymás-tojásos lecsónknak felel meg. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 piros húsú paprika
  • 40-45 dkg paradicsom
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 8 tojás


  • Előkészítettem a zöldségeket, mindent értelemszerűen megtisztítottam, megmostam, megpucoltam.
  • A vörös- és fokhagymát apró kockákra vágtam, a paprikát kicsit nagyobb kockákra.
  • A paradicsomokat forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héjukat, eltávolítottam a zöldes szárrészt és a belső, magos részt, majd a paradicsom húsát is felkockáztam.
  • Az olajat serpenyőben felhevítettem, hozzáadtam a hagymakockákat, megpároltam/pirítottam.
  • Hozzáadtam a paprikakockákat, majd addig főztem, amíg a paprika puha nem lett.
  • Belekerültek a paradicsomkockák, a tűz hőfokát kicsit emelve tovább főztem, közben ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Addig főztem, amíg sűrű, pépes nem lett.
  • A tojásokat felvertem és a serpenyőbe öntöttem.
  • Fakanállal óvatosan addig kevergettem, amíg a tojások kissé megszilárdultak, de a krémes jellegüket még megtartották.
  • Végül apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, friss, ropogós bagettel azon melegében tálaltam.

szombat, augusztus 25, 2012

Ízletes csirkemellsaláta

Egyik kedvenc salátánk receptjét szeretném megosztani veletek, illetve így már Csillu is bármikor el tudja majd készíteni Szegeden. Csirkemellsalátának nevezem, mivel mellből csináltam, de készült már egész grill csirkéből is, úgy is nagyon finom. Sült krumplival, vagy egyszerűen csak pirítóssal, vagy még egyszerűbben friss kenyérrel, bagettel szoktuk enni. Jól lehűtve nagyon finom, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemellfilé (vagy 1 egész grill csirke)
  • só, bors, fokhagyma
  • 1 doboz konzerv kukorica
  • 1 evőkanál apróra vágott snidling
  • 2 piros paprika
  • kb. 1 kg uborka
  • 2 evőkanál ecet
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fűszersó, fokhagymapor, cukor


  • A húst kisujjnyi darabokra vágtam, majd sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítve piros-ropogósra sütöttem. (Ha grill csirkéből készül, a megsült húst leszedjük a csontról és falatnyi darabokra vágjuk).
  • A kukoricát lecsepegtettem, a megsült húsra tettem.
  • Megszórtam a snidlinggel és szükséges szerint ízesítettem sóval.
  • A paprikákat megmostam, félbevágtam, kimagoztam, majd apró kockákra vágtam, a kukorica tetejére szórtam.
  • Megmostam az uborkákat, és közvetlenül a salátára gyalultam.
  • Az ecetet összekevertem az olajjal, a fűszersóval, a fokhagymaporral és a cukorral, a salátára öntöttem és az egészet összeforgattam.
  • Jól lehűtve, pirítóssal tálaltam, de sült burgonyával és vajas kenyérrel is nagyon finom.

szerda, augusztus 22, 2012

Karamellizált szilvás pite

Petra a házigazdája a SAD (Süss, Alkoss, Díszíts) VIII. forulójának, a téma: díszíts gyümölccsel! Ez az első forduló, amiben részt veszek. Petra nagyon aktuális témát választott, hiszen ilyentájt rengeteg gyümölcs érik, bőven válogathatunk a szebbnél szebb és finomabbnál finomabb gyümölcs közül. A karamellizált szilvás pite receptjét egy régi Ramas füzetben találtam, és egyáltalán nem bántam meg, hogy elkészítettem: nagyon-nagyon finom, omlós linzertészta, vaníliás-fahéjas krém, a tetején gyümölccsel és tejszínhabbal. A hűlési idők kivárásán kívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető desszert, sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 22 cm átmérőjű piteformához:
a tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha Rama margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
a krémhez:
  • 3 dl tej
  • 2 dl tejszín (zsírosabb fajta, 30 %-os)
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi őrölt fahéj
a díszítéshez:
  • 8-10 szem szilva
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1/2 dl víz
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor


  • A tésztához a lisztet a dagasztógép táljába szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot, kis darabokban hozzáadtam a margarint, és a dagasztóspirállal morzsalékosra kevertem.
  • Hozzáadtam a tojássárgáját is, kézzel a tálban nagyjából összeállítottam, majd deszkára tettem, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítottam össze.
  • Lisztezett deszkán a piteforma méretének megfelelő kerek lappá nyújtottam, kibéleltem vele a formát. (Nálam most 22 centis piteformában készült, ettől lehet egy picit nagyobb formában is készíteni.)
  • A szélénél a túllógó, felesleges tésztát levágtam, 20 percre hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve villával megszurkáltam, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem, majd hagytam teljesen kihűlni.
  • A krémhez a pudingport a cukorral lábasba tettem, csomómentesre kevertem kevés hideg tejjel, majd fokozatosan hozzáadtam a maradék tejet és a tejszínt is.
  • A szokott módon pudingot főztem belőle, amit a végén ízesítettem az őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
  • A meleg pudingot a kihűlt tésztára öntöttem, egyenletesen elkentem, és hagytam kihűlni.
  • A szilvákat megmostam, kettévágva kimagvaltam, majd egyforma szeletekre vágtam.
  • A barna cukrot a vajjal és a fahéjjal serpenyőben felmelegítettem, rátettem a szilvaszeleteket, rövid ideig pároltam, végül hozzáadtam a vizet is. (Ezzel a módszerrel a szilva héja le is vált a gyümölcshúsról. Úgy is készíthetjük, hogy a vizet a gyümölcs előtt adjuk hozzá, kicsit főzzük/karamellizáljuk, és a gyümölcsöt csak a végén adjuk hozzá.)
  • Amikor kézmelegre hűlt a szilva, a héjakat teljesen eltávolítva szép sorban a megdermedt krém tetejére rendeztem, közé pedig a tejszínből felvert, vaníliás cukorral ízesített habot nyomtam.

vasárnap, augusztus 19, 2012

Citromos cukkinidzsem Babette-től

Mostanság sajna kevés időm jut a blogra, most is csak egy gyors bejegyzés. Gyors bejegyzés, de mindenképpen szót érdemel, mert egy nagyon finom dzsemről van szó. A recept Babette-től, ezer köszönet érte, isteni finom. Reggelire szoktuk enni, finom vajas kenyérrel/kaláccsal. Eredetileg nálam is azért készült, mert épp cukkini "túltengés" volt anyukámék kertjében, de ezentúl minden évben fogok ilyen dzsemet főzni. Egy picit más technikával készült, mint Babette-nél, de az alapreceptet mindenképpen nagyon köszönöm. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 2,5-3 l dzsemhez:
  • 3 kg gyalult cukkini (tisztán mérve)
  • 2,4 kg cukor
  • 6 citrom
  • 1 csomag (40 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító


  • A cukkiniket megmostam, feldarabolva meghámoztam és eltávolítottam a belső, magos részt, majd lemértem.
  • Ezután nagy lyukú reszelőn lereszeltem, nagy lábasba tettem.
  • Hozzáadtam az alaposan megtisztított citromok lereszelt héját és a fehér, hártyás rész nélküli citromhúst, valamint a cukrot.
  • Rövid ideig állni hagytam, majd főzni kezdtem.
  • Amikor felforrt, kis lángon tovább főztem kb. negyed óráig.
  • Végül elzártam alatta a lángot, 2-3 adagban hozzáadtam a dzsem kocsonyásítót, alaposan elkevertem, majd azon forrón sterilizált üvegekbe szedtem.
  • Az üvegeket lezártam, és szoba(konyha)hőmérséklteten hagytam őket kihűlni.

kedd, augusztus 14, 2012

Csülök pékné módra

Tudom, a csülök pékné módra nem igazán nyári étel, de higgyétek el, nekünk most, a hétvégén is nagyon jólesett. Finom lett, kovászos uborkával ettük, és csak ettük és ettük és ettük... Egyébként eszembe nem jutott volna csülköt sütni, ha életem párja nem állít haza két gyönyörűséges mellső csülökkel. Meglátta a hentesnél, és nem tudta otthagyni. Én pedig rögtön tudtam, hogy pékné módra fog elkészülni, hagymával, krumplival együtt sütve. Állítólag az elnevezés onnan ered, hogy pékéknél a kenyérsütés után a még meleg kemencébe tették a csülköt, mellé a köretet, így sült készre. Hát, nálunk ugyan nem kemencében sült, de nagyon finom lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
  • só, egész bors, őrölt bors, pirospaprika, babérlevél, majoránna, petrezselyemzöld
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1,5-2 kg burgonya
  • olaj


  • A csülköket jól megmostam. (Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat le kell perzselni, lekaparni, ha pedig van a bőrén pecsét, azt ki szoktam vágni.)
  • Nagy lábasba tettem a csülköket, megsóztam, adtam hozzá szemes borsot, 2-3 babérlevelet, 1 nagy fej tisztított vöröshagymát kettévágva és a tisztított fokhagymagerezdeket.
  • Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, nagy lángon felforraltam, majd kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főztem.
  • Közben megtisztítottam a krumplit és a maradék vöröshagymát.
  • A krumplit megmostam, cikkekre vágtam, majd váltott vízben többször átmostam.
  • Végül nagy tálba tettem, hozzáadtam a tisztított és cikkekre vágott vöröshagymákat, ízesítettem sóval, őrölt borssal, pirospaprikával, majoránnával és petrezselyemzölddel.
  • Meglocsoltam kevéske olajjal és az egészet finoman összeforgattam.
  • Amikor megfőttek a csülkök, óvatosan - hogy egyben maradjanak - kiemeltem a főzővízből és egy nagy tepsi közepére tettem őket.
  • Köréjük raktam az előkészített hagymás, fűszeres burgonyát, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütöttem.
  • Sütés közben a húsokat óvatosan forgattam, a hagymás krumplit pedig többször átkevertem.
  • Tálaláskor a húst a csontról lefejtettem (olyan puha lett, hogy a csont szinte magától kiesett belőle), felszeleteltem, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan tálra tettem. A vele sült hagymás burgonyával és kovászos uborkával tálaltam.

vasárnap, augusztus 12, 2012

Őszibarackos clafoutis - Blogkóstoló 4.

Biztosan nem kell nektek bemutatnom a Blogkóstoló nevű játékot, hiszen nagyon sokan ismerjük és szeretjük, szerintem egyre többen kapcsolódunk be az egymást követő fordulókba. A 4. forduló háziasszonya Chef Viki, akinek nagyon köszönjük a szervezéssel kapcsolatos munkáját. Viki HajniZolit, a sarokkonyha.blogspot.hu oldal szerzőjét sorsolta játszótársamul. Nagyon örültem a sorsolás eredményének, hiszen szívesen járok HajniZolihoz, mindig házias, finom ételek, italok, sütemények fotóit és leírását találom nála. Most alkalmam volt egy kicsit jobban körülnézni, és minél tovább nézelődtem, annál nehezebb volt dönteni, hogy mit is készítsek. Végül - gyerekeim nagy örömére - a clafoutis mellett döntöttem, őszibarackkal készítve. HajniZolinál gyönyörű a szedres verzió, mivel azonban nem kaptam már szedret, barack került bele. Így is nagyon finom, egyszerűsége és finomsága mellett nagy előnye, hogy szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető. Köszönöm a receptet, próbáljátok ki ti is, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 2 nagyobb őszibarack (kb. 35-40 dkg)


  • Először is megmostam a barackokat, néhány pillanatra forró vízbe mártottam, lehúztam a héjukat, majd a magot eltávolítva apró kockákra vágtam a gyümölcshúst.
  • A piteformát vajjal alaposan kikentem.
  • A kétféle cukrot habosra kevertem a tojásokkal, hozzáadtam a lisztet és a tejet, és csomómentesre kevertem.
  • A kivajazott forma aljára tettem a gyümölcsdarabokat, majd ráöntöttem a tésztát.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütöttem.
  • Miután kihűlt, fahéjas porcukorral megszórtam, és szeletekre vágva tálaltam.

vasárnap, augusztus 05, 2012

Jégkrémbe zárt gyümölcsös tekercs

Nagyon finom, hűtött - mit hűtött, fagyasztott - desszert. Teljesen tökéletes ezekre a kánikulai napokra. Kicsit édes, kicsit magvas, kicsit tejszínes, kicsit gyümölcsös, összességében nagyon finom. A tésztájában alig van liszt, van viszont benne fahéj és finom magvak. A fagyasztott gyümölcsöt pedig fel sem kell engedni, csak fagyosan rászórni a tejszínre és feltekerni, aztán rögtön mehet a fagyasztóba. Tökéletes vendégvárásra is, hiszen előre el lehet készíteni, tálalás előtt néhány perccel kivesszük a mélyhűtőből, szeleteljük és már tálalhatjuk is. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 1 rúdhoz:
a tésztához:
  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg kristálycukor
  • 5 dkg rétesliszt
  • 1/2 evőkanál fahéj
  • 5 dkg fenyőmag
  • 5 dkg tökmag
  • 5 dkg hántolt napraforgómag
  • 5 dkg szeletelt mandula
a töltelékhez:
  • 4 dl tejszín
  • 25 dkg fagyasztott bogyós gyümölcs


  • A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a cukrot is, tovább vertem 1-2 percig, fényesre, habosra.
  • A liszthez hozzákevertem a fahéjat.
  • A fenyő-, tök- és napraforgómagot aprítógépbe tettem, néhány fordulattal nem teljesen apróra vágtam (ha nincs aprítógépünk, le is lehet darálni).
  • A cukros habhoz óvatosan hozzáadtam a fahéjas lisztet és az aprított magvakat, és finoman beleforgattam.
  • Sütőpapírral bélelt, kb. 30 x 40 centis tepsibe simítottam, rászórtam a szeletelt mandulát, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóra alatt megsütöttem.
  • A kész tésztát mandulás felével lefelé tiszta sütőpapírra borítottam, rácsra fektettem, hogy a levegő alulról is átjárja, így hagytam kihűlni.
  • A tejszínt kemény habbá vertem, majd a kihűlt süteményre kentem.
  • A fagyasztott gyümölcsöt rászórtam, és hosszában összetekertem.
  • Alufóliába csomagolva mélyhűtőbe tettem. Legalább 4-5 órát a fagyasztóban kell töltenie, ezután már bármikor tálalható.