hétfő, július 30, 2012

Sajtkrémes-magos ropogós + Szeged

Rég sütöttem sós sütit, már kívántuk is. A nagy melegre való tekintettel most nem nagyon volt kedvem kelt tésztát sütni, így esett a választás erre az egyszerű ropogtatnivalóra. Ami nem is annyira ropogtatni való, lévén krémmel van megtöltve. Ha nem töltjük meg, akkor is jó kis sós rágcsa, úgy is tökéletes, viszont a tészta fűszerességéhez nagyon jól illik az egyszerű natúr sajtkrém. (A képeken látszik talán, hogy a krém nyugodtan lehet több is, így a hozzávalóknál már kétszeres adagot írok.) Tehát ízlés és kamrafüggő, hogy sima vagy krémes verzió, mindkettő finom. Sok sikert hozzá!

Csillu a Szegedi Egyetem Gazdaságtudományi Karának Pénzügy és számvitel szakán fog tanulni szeptembertől! Most ezerrel erre koncentrálunk, nagy változás ez mindannyiunk életében. Kollégium/albérlet, ösztöndíj, évnyitó, utazás, költözés... és ha ez nem lenne elég, még a jogosítványszerzés is folyamatban van. Mit ne mondjak, nem unatkozunk! :)


Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg Rama margarin
  • 1 csapott evőkanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
a tetejére:
  • tojásfehérje
  • szezámmag, lenmag
a krémhez:
  • 20 dkg natúr ömlesztett sajt (nálam Kőrösi)
  • 15 dkg trappista sajt


  • A liszthez hozzákevertem a sütőport, majd az egészet a gyúródeszkára szitáltam.
  • Hozzáadtam a sót, a borsot és a margarint, és jól összemorzsoltam.
  • Belekerült a tojássárgája, a tejföl és a reszelt sajt is, mindezt együtt tésztává gyúrtam.
  • Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtottam, megkentem az enyhén felvert tojásfehérjével, gazdagon megszórtam a len- és szezámmag keverékével.
  • Derelyevágóval kb. 4 x 4 centis négyzetekre szabtam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. negyedóra alatt készre sütöttem a kis lapokat.
  • Amíg hűltek, lereszeltem a krémhez való sajtot és alaposan elkevertem a tömlős sajttal, habzsákba töltöttem.
  • Amikor a lapok kihűltek, felét leraktam a tiszta gyúródeszkára, a nyomózsákból egyforma adag sajtkrémet nyomtam rájuk, majd kissé összenyomva befedtem őket a maradék lapocskákkal.

szombat, július 28, 2012

Sárgabarack project 2012

Miután leszedtük az összes sárgabarackot a fánkról, véget ért erre az évre a sárgabarack project. Kaptak a gyümölcsből a rokonok is, és amellett, hogy természetesen eszegettük is rendesen és süteménybe is került, sikerült még 4-4 kilóból sárgabarackdzsemet, vaníliás sárgabarackdzsemet és citromos-vaníliás baracklekvárt is főzni. A dzsemet minden évben ugyanúgy készítem, mivel így tökéletes, ahogy van, nem is gondolkodtam semmiféle változtatáson. Aztán megláttam Babette verzióját, és ihletet adott Anna is (köszönöm :), így készültek idén ezek a variációk. Mindhárom nagyon-nagyon finom a maga nemében, érdemes kísérletezni az ízekkel. (A képeken a citromos-vaníliás barackíz, kár, hogy az illata nem jön át. A dzsem természetesen kicsit darabosabb, de pont az a jó benne. :) Sok sikert hozzá!


Sárgabarackdzsem (Hosszú évek óta így készítem a dzsemet. Lekvárt nem is szoktam főzni, süteményekbe is ez a finom dzsem kerül.)

Hozzávalók kb. 11 db 370 ml-es üveghez:
  • 4 kg sárgabarack (tisztán mérve)
  • 1,4 kg kristálycukor
  • 2 csomag (2 x 80 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító

  • A gyümölcsöt alaposan megmostam, majd kettévágva magvaltam és eltávolítottam az esetleges hibás részeket (ezután mértem, így kell 4 kg-nak lennie).
  • A darabolt gyümölcsöt nagy lábasba tettem, hozzáadtam a cukrot, összekevertem és állni hagytam fél óráig.
  • Ezután főzni kezdtem. Amikor felforrt, kis lángon főztem tovább, folyton keverve. Addig főztem, amíg szép sima lett a teteje, a főzéstől/forrástól már egyáltalán nem vetett habot.
  • Amikor elkészült a dzsem, elzártam alatta a lángot, kisebb adagokban rászórtam a tartósítót, elkevertem benne.
  • Végül üvegekbe szedtem, lezártam, és szobahőmérsékleten hagytam kihűlni. Ezután került a kamrapolcra.


Vaníliás sárgabarackdzsem (Babette ötlete alapján, nagyon finom! )

Hozzávalók kb. 11 db 370 ml-es üveghez:
  • 4 kg sárgabarack (tisztán mérve)
  • 1,4 kg kristálycukor
  • 2 csomag (2 x 80 g) Knorr dzsem kocsonyásító és tartósító
  • 4 csomag Bourbon vaníliás cukor

  • Ugyanúgy készül, mint a sima sárgabarackdzsem, azzal a különbséggel, hogy a főzési idő vége felé hozzáadtam a vaníliás cukrot is, majd ezzel főztem készre. Ezután az előzőekben leírtak szerint jártam el.


Citromos-vaníliás sárgabarackíz (Idén először lekvárt is főztem sárgabarackból. Ha egy kicsit több cukrot adunk hozzá, akkor nem is kell tartósítószert használni, akkor is eláll. Mi nem szeretjük nagyon édesen, így gyümölcskilogrammonként fél kiló cukorral főztem. Az ízesítés ötlete Annától, bár nálam az alkohol kimaradt, de így is nagyon finom lett!)

Hozzávalók kb. 10 db 370 ml-es üveghez:
  • 4 kg sárgabarack (tisztán méve)
  • 2 kg kristálycukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2 kiskanál nátrium-benzoát

  • A gyümölcsöt alaposan megmostam, majd kettévágva magvaltam és eltávolítottam az esetleges hibás részeket (ezután mértem, így kell 4 kg-nak lennie).
  • Egy nagy lábasba raktam 1 kg darabolt gyümölcsöt, megszórtam fél kg cukorral, majd újra gyümölcs és cukor következett, szép sorban, a tetejére végül cukor került.
  • A lábast letakartam, és egy napig állni hagytam.
  • Másnap botmixerrel az egészet pürésítettem, majd főzni kezdtem.
  • Eleinte nagyon habos volt, aztán a szép lassú főzéssel elfőtte a habját és sűrűsödni is kezdett.
  • A főzési idő vége felé belekevertem a vaníliás cukrot, a citromlevet és a tartósítót is, majd készre, szép simára, fényesre főztem a lekvárt.
  • Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Két nap múlva szedtem ki és raktam a kamrapolcra.

péntek, július 27, 2012

Uborkasaláta tartósítva

Néhány napja Jucinál láttam meg a télére való uborkasaláta ötletét, és nagyon megtetszett, köszönöm a receptet. Mivel most készítettem először ilyen "savanyúságot", arról nem tudok nektek írni, hogy milyen lesz az íze, hiszen majd valamikor télen-tavasszal kerülnek bontásra az üvegek. Mindenesetre az üvegbe rakás előtt nagyon intenzív illata és íze volt a salátának, úgyhogy remélem, nagyon finomságos lesz a téli hónapkban is. :) Egy pici módosítás történt a Juci által leírtakhoz képest, mivel nem volt elég az uborka által kiengedett lé az üvegek feltöltéséhez. Így forraltam kevéske vizet, visszahűtöttem, és ezzel pótoltam ki a felöntőlevet. Ha nektek is megtetszett, sok sikert hozzá!


Hozzávalók 2 db 720 ml-es üveghez:
  • 1 kg salátának való uborka
  • 2 evőkanál só
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1/2 kiskanál szalicil
  • 1 dl 10 %-os ételecet
  • kapor, torma, csombor (borsikafű)


  • Az uborkákat nagy tálba tettem, és ráöntöttem annyi hideg vizet, amennyi ellepte. Kb. negyedóráig hagytam ázni a vízben, így a szennyeződések feloldódtak, ezután alaposan megmostam őket.
  • A szokásos módon, héjastól legyalultam az uborkákat.
  • Megszórtam sóval, cukorral és szalicillel, ráöntöttem az ecetet, majd összekevertem.
  • Az edényt letakartam, és egy napig állni hagytam.
  • Az alaposan megmosott, csírátlanított üvegek aljába megtisztított kaprot tettem (tehetünk még bele tormát és csombort is, ha jól tudom, ez a borsikafű, nekem sajnos most nem volt).
  • A kaporra szedtem az uborkakarikákat, majd az uborka levével felöntöttem az üvegeket. (Nekem nem volt elég a felöntőlé, ezért vizet forraltam és hűtöttem le, ezzel pótoltam ki a felöntőlevet.)
  • Az üvegeket lezártam és mehettek is a kamrapolcra.

szombat, július 21, 2012

Krémes sárgabaracktorta + blogszülinap

Ma egy éves a blogom! :) Egy évvel ezelőtt, 2011. július 21-én született az első bejegyzés. Már többször említettem azt, hogy alapvetően azért kezdtem el blogot írni, hogy a gyerekeim számára megörökítsem az általam készített ételek, italok, desszertek elkészítésének módját, hozzávalókat, stb. Ez olyannyira igaz, hogy Ádám szokta is hangsúlyozni, amikor egy általa különösen kedvelt étel kerül asztalra, hogy feltétlenül kerüljön fel a blogra, hogy ha majd sor kerül rá, ő is tudja, hogyan kell elkészíteni. Aztán egyszer csak bejelentkezett olvasóként Gerdi, majd Petra, Vicuska és szépen sorban a többiek. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy kíváncsiak vagytok rám, olvassátok a bejegyzéseimet, megjegyzéseket hagytok. Nagyon örülök, hogy a blog által sok kedves, aranyos bloggerinával ismerkedtem meg. Sokat tanultam is az egy év alatt, új technikákat, új recepteket ismertem meg, és lettek a blogon keresztül megismert ételek családi kedvencek. Köszönöm, hogy látogattok, és szeretettel látlak benneteket egy-egy szelet tortára virtuálisan. :)

A blog kapott a szülinapjára a gyerekeimtől egy új "ruhát". Az elkészítésben közreműködött Anna, akinek ezúton is köszönöm a szép hátteret, nagyon tetszik! Én pedig egy krémes sárgabaracktortát sütöttem, ami amilyen csúnyácska, annyira finom. Elkövettem azt a hibát, hogy egyszerre sütöttem-főztem-takarítottam-vasaltam, így a barack épp annyival csücsölt tovább a forró vízben, amitől már túl puha lett, illetve a megszokott tejszínhab helyett kipróbáltam egy újfajtát, ami a habfixáló ellenére is megadta kicsit magát. Mindezek ellenére a torta nagyon finom, legközelebb más gyümölccsel is kipróbálom, remélem akkor már mutatósabbra is sikerül. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 18 dkg finomliszt
  • 10 dkg Rama margarin
  • 20 dkg túró
  • 1 evőkanák kristálycukor
a töltelékhez:
  • 1 kg sárgabarack
  • 6 dl habtejszín
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló
  • 1-2 evőkanál narancslé
a díszítéshez:
  • porcukor
  • apró levélkék
  • kandírozott narancshéjkockák


  • A lisztet átszitáltam, összemorzsoltam a margarinnal, majd az áttört túrót és a cukrot is hozzáadva egynemű tésztává gyúrtam.
  • Három részre osztottam, egyesével folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tettem.
  • A hűtőből kivéve mindegyiket kb. 26 centi átmérőjű kerek lappá nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és kb. 200 fokos sütőben 12-13 perc alatt megsütöttem, majd hagytam a lapokat kihűlni. (Miután végtelenül kétbalkezes vagyok, szabályos kört sem tudok nyújtani, ezért ici-picit nagyobbra nyújtottam a lapokat, rátettem a 26 centis kapcsos tortaforma alját, ezt körbevátam, így nyertem szabályos kör alakú lapokat. :)
  • A töltelékhez a sárgabarackokat megmostam, néhány percre forró vízbe mártottam, majd lehúztam a héjukat.
  • A gyümölcsöket félbevágtam, kimagoztam, felszeleteltem.
  • A tejszínt habbá vertem, hozzáadtam a kétféle cukrot, a habfixálót és a narancslevet.
  • Az egyik tésztalapot tálra fektettem, a krém egyharmadát nyomózsákba töltöttem.
  • Először a lapra körben tetszőleges mintát formázva krémet nyomtam, majd a maradék krémet a lap többi részére halmoztam.
  • Ráterítettem a gyümölcshús harmadát, majd befedtem a második lappal.
  • Erre került a krém és a barack második harmada, majd befedtem a harmadik lappal.
  • A krém harmadik részét kis halmokban a lap tetejére nyomkodtam, körben díszítettem a lap szélét is.
  • A maradék barackkal és kandírozott narancshéjkockákkal kiraktam a torta tetejét, apró levélkékkel díszítettem, végül megszórtam porcukorral.
  • Pár órát - akár egy éjszakát - érdemes pihentetni, hogy összeérjenek az ízek és a lap megpuhuljon a gyümölcstől és a krémtől.

csütörtök, július 19, 2012

Tatár cukkini

Igazából vendégposzt, a képen látható tatár cukkinit a testvérem és felesége készítette. Hétfőn volt a kisfiuk születésnapja, a múlt hét végén ünnepeltük meg. Drága Máté, innen is kívánunk még egyszer nagyon boldog szülinapot, Isten éltessen sokáig! Készült torta is, a nagy családi ünnepre egy busztorta, mivel Máté imádja a buszokat (buszsofőr lesz), az oviba hétfőn egy általam készített meggyes trüffel tortát vittek, és még kedden is ünnepeltek a kis barátokkal játszóházban, ott pedig egy Verdás torta volt a meglepi. Szóval a hétvégi családi ünneplésen volt mindenféle finomság, mi szem-szájnak ingere, és az előételek között szerepelt ez a tatár cukkini, ezen belül is volt sima és csípős változat. Bár a csípős tényleg csípős volt, mégis talán mindenkinek ez ízlett jobban. Nagyon finomra sikeredett, vajjal megkent pirítósra tettük és úgy ettük. Kaptunk is egy adagot, itthon ez került lencsevégre. Ha már nem tudtok mit készíteni a cukkiniből, akkor íme itt egy jó kis recept, próbáljátok ki, sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 zsenge cukkini
  • 1 tojássárgája
  • fél csomó újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1-2 kiskanál mustár
  • csípős paprikakrém, só, curry


  • A cukkiniket alaposan megmosták, végeiket levágták és apró lyukú reszelőn lereszelték. (Ha jól tudom, volt benne sárga és zöld héjú is, attól lett ilyen szép színes. Ha már idősebb a cukkini, érdemes meghámozni.)
  • Összekeverték a nagyon apró kockákra vágott újhagymával (zöldjével együtt) és a tojássárgájával.
  • Sóval, zúzott fokhagymával, ketchuppal, mustárral, csípős paprikakrémmel és curryvel ízesítették.
  • Kenyérszeletek mindkét oldalát megpirították, megvajaztuk, majd rákentük a tatár cukkinit és azonnal fogyasztottuk.
  • (Ha reszelés után besózzuk és állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, akkor a képeken láthatótól szárazabb tatár cukkinit kapunk.)

vasárnap, július 15, 2012

Csokoládés-morzsás meggyes sütemény

Az utolsó adag friss meggyből készült ez a sütemény, vége a meggyszezonnak. Nagyon jó választás volt a süti, most készült először, de gyakran fogom sütni, mivel nagyon finom. A tésztájában lévő étcsoki miatt nem túl édes, nagyon kellemes íze van. Gyümölcsös, felül ropogós morzsatésztás, finom. Sok sikert hozzá! (A receptet a Príma Konyha magazin tavaly júliusi számában találtam.)


Hozzávalók:
a morzsás tésztához:
  • 15 dkg finomliszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 10 dkg őrölt mogyoró
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 15 dkg Rama margarin
a töltelékhez:
  • 80 dkg meggy
a tésztához:
  • 25 dkg Rama margarin
  • 25 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál 100 %-os narancslé
  • 5 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg étcsokoládé (55 %-os)


  • A morzsás tésztához átszitáltam a lisztet, elkevertem a keményítővel és az őrölt mogyoróval.
  • A margarint kisebb darabokra vágtam, és kézi mixerrel krémesre kevertem a kristálycukorral és a fahéjjal.
  • A cukros margarinhoz hozzáadtam a mogyorós-keményítős lisztet, és a két tenyerem között addig morzsolgattam, amíg morzsalékos tészta lett belőle.
  • Letakarva hűtőbe került, amíg a többi hozzávaló elkészült.
  • A meggyet megtisztítottam, megmostam, kimagvaltam és szűrőbe téve csepegni hagytam.
  • A puha margarint kikavartam a cukorral, a vaníliás cukorral és csipet sóval, közben hozzáadtam a citrom lereszelt héját is.
  • A tojásokat egyesével beledolgoztam.
  • A lisztet átszitáltam, összeforgattam a sütőporral, majd az előzőekhez adtam a narancslé kíséretében, végül az apróra vágott csokit is óvatosan beleforgattam a tésztába.
  • Egy kb. 27 x 37 centis tepsit sütőpapírral kibéleltem, egyenletesen elosztottam benne a kevert tésztát.
  • A tetején szintén egyenletesen elosztottam a magvalt meggyet, majd rászórtam a morzsás tésztát.
  • Előmelegített, 190 fokos sütőben kb. 40 perc alatt sült készre.
  • Kihűlés után kockákra vágtam, porcukorral és tejszínhabbal díszítettem a tetejét.

szombat, július 14, 2012

Toszkán parasztsaláta

Ezt a salátát három dolog ihlette: 1. a fogyókúrámba a pirított kenyeret leszámítva jól beilleszthető, 2. régóta szemezek vele a Lajos Mari által kiadott naptárban, 3. Martinelli játékán a héten zöldségsaláta a kiírt kategória. Mindezeket figyelembe véve összedobtam egy kis salátát, ami végül nem is olyan kicsi lett, alig fért el a jénaiban. Nagyon-nagyon finom, friss, ropogós zöldségek, fokhagymás pirítós, és finom balzsamecetes-fokhagymás-kapribogyós öntet. A sós juhsajtot külön tálaltam mellé (rá sem tudtam volna szórni), a sajt már csak megkoronázta az isteni salátát. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 75 dkg paradicsom
  • só, bors
  • 2-2 piros és zöld kaliforniai paprika
  • 15 dkg salátacukkini
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 bazsalikomlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 30 dkg szikkadt, szeletelt házikenyér
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 2 + 2 evőkanál balzsamecet
  • 5 dkg érlelt juhsajt
  • 1 kávéskanál szardellapaszta
  • 3 evőkanál olívaolaj


  • A paradicsomokat megmostam, felszeleteltem, megszórtam sóval és borssal, és hagytam, hogy levet engedjen.
  • A paprikákat tisztítás után 2 x 2 centis kockákra, a tisztított, hámozatlan cukkinit félkarikákra vágtam.
  • Az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikáztam.
  • A bazsalikomleveleket leöblítettem, felét félretettem, másik felét ollóval apróra vágtam.
  • A fokhagymát megtisztítottam, a kapribogyót leszűrtem.
  • A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítottam, bedörzsöltem őket fokhagymával, majd falatnyi darabokra tördeltem, felét a tál aljába helyeztem, és megszórtam az apróra vágott bazsalikomlevéllel.
  • Az első öntethez a borban elkevertem 2 evőkanál balzsamecetet, hozzáadtam a kapribogyót és a maradék fokhagymát összezúzva, és a lerakott kenyér tetejére locsoltam.
  • A második öntethez a maradék balzsamecethez hozzászűrtem a paradicsom kiengedett sós levét, eldolgoztam a szardellapasztával, és hozzákevertem az olívaolajat is (kis adagokban).
  • Beleforgattam a zöldségeket, a paradicsom kivételével.
  • A paradicsomkarikák felét és az öntetbe kevert zöldfélék felét a bazsalikomleveles kenyérre halmoztam, erre került a pirított kenyér másik fele, majd újra a paradicsom és a maradék zöldség.
  • A tetejét a félretett bazsalikomlevelekkel díszítettem, a juhsajtot külön tálkában kínáltam hozzá, és csak fogyasztáskor szórtuk meg vele a saláta tetejét.

csütörtök, július 12, 2012

Cukkini cicege

Ugye, milyen jól hangzó neve van ennek a végtelenül egyszerű ételnek? A cicege lepényt jelent, más nevein berhe, bodag, cicedli, görhöny, lapcsánka, lapotya, lepkepotyi, macok, matutka, pacsni, recsege, tócsni és még sorolhatnánk. Természetesen jelen esetben nem burgonyával, hanem cukkinivel készül és isteni finom. Évekkel ezelőtt fedeztem fel a receptet talán a Fakanál nevű újságban, kipróbáltam, és azóta is sütjük rendületlenül, nem tudok olyan mennyiséget sütni, hogy az utolsó darabokon ne vitatkozzanak a gyerekek. Fokhagymás tejföllel a legjobb, illetve fokhagymát a tésztájába is tehetünk, ekkor simán tejföllel tálaljuk. A jó tenyérnyi lepényeket most feltekertem és fogvájóval rögzítettem, de e művelet nélkül is tálalhatjuk. Sok sikert hozzá! :)


Hozzávalók:
  • cukkini
  • só, őrölt feketebors
  • liszt
  • tojás
  • kevés olaj a sütéshez
  • fokhagyma, tejföl a tálaláshoz


  • A cukkinit alaposan megmostam, mindkét végét levágtam.
  • Hosszában negyedeltem, magházát eltávolítottam, és nagylyukú reszelőn (héjastól) lereszeltem. (A zsenge cukkinit héjával együtt lehet reszelni, ha már idősebb és erősebb a héja, akkor meghámozzuk.)
  • A lereszelt cukkinit megmértem, és minden 50 dkg cukkinihoz adtam 10 dkg lisztet és 2 tojást.
  • Erőteljesen fűszereztem sóval és borssal, majd alaposan elkevertem. (A cukkini a sótól levet enged, de sebaj, minden újabb adag sütése előtt elkeverjük a tésztát.)
  • Felforrósított, halványan olajozott serpenyőben jó tenyérnyi lepényeket sütöttem a tésztából.
  • Fokhagymás tejföllel tálaltam.

kedd, július 10, 2012

Gyümölcssaláta vaníliafagylalttal

Most, hogy Martinelli meghirdette a játékát és elsőként zöldségsaláta és gyümölcssaláta kategóriákban lehet nevezni, döbbentem rá, hogy milyen régen készítettem gyümölcssalátát. Pedig nagyon finom, gyorsan elkészíthető desszert tud lenni, ilyenkor, nyáron pedig még hűsítően finom is. Nagyon örültek a gyerekek, amikor eléjük tálaltam, jól lehűtve, és megkoronázva kevéske vanília fagyival. Jobbat nem is adhattam volna nekik ebben a hőségben, még repetát is kértek. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1/2 l vaníliafagylalt
  • 3 őszibarack
  • 2 piros alma
  • kb. 15 dkg fehér szőlő
  • 2 banán
  • 1 doboz darabolt ananász konzerv
  • (narancslikőr)


  • Az őszibarackokat késsel meghámoztam, kimagoztam, és negyedelés után felszeleteltem.
  • Az almákat megmostam, szintén negyedeltem, eltávolítottam a magházat és felszeleteltem.
  • A banánokat meghámoztam és karikákra vágtam.
  • A szőlőszemeket megmostam, kettévágtam és kimagoztam.
  • Az ananászkockákat a többi előkészített gyümölcshöz adtam, a levével együtt.
  • Óvatosan összeforgattam és alaposan lehűtöttem.
  • Végül üvegpoharak aljára gyümölcssalátát szedtem, fagylaltgombócokat ültettem a tetejére és már tálaltam is. (Ha csak felnőtteknek készítjük, kevéske narancslikőrrel is meglocsolhatjuk.)

vasárnap, július 08, 2012

Vendégposzt: Csilla pizzás csigája

Szombaton elég sűrű napunk volt, ezért is nagyon örültem, amikor Csillu szólt, hogy pizzás csigát szeretne sütni. Legalább a szombati uzsonnára-vacsorára nem volt gond, Csilla pedig már egyébként is régen sürgött-forgott a konyhában, neki is hiányzott a konyhai alkotás öröme. Ezek a csigák kerekedtek ki a kezei alól, nagyon finomak voltak. A tészta leírását Andi konyhájában találta, a tölteléket pedig eredetileg Edinél nézte ki, aztán persze a kamra és hűtőszekrény tartalma szerint változtattunk rajta kicsit. A sütő bekapcsolása ugyan nagyon nem hiányzott, de még ezt is bevállaltuk a csigákért. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
a tésztához:
  • 2,8 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,4 dl víz
  • 50 dkg liszt
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 kiskanál só
a töltelékhez:
  • 1 doboz (240 g) darabolt paradicsom
  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál pizza-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál oregánó
  • kevés olaj
  • 20 dkg gépsonka
  • 10 dkg ömlesztett sajt


  • Az élesztőt elkeverte a cukorral, felöntötte kevés langyos vízzel, és hagyta felfutni.
  • A dagasztógép táljába szitálta a lisztet, hozzáadta a fűszereket, az olajat, a tejfölt, a maradék langyos vizet, majd a felfutott élesztőt is, és az egészet szép, egynemű tésztává dagasztotta.
  • Meleg helyen hagyta a duplájára kelni, közben elkészítette a mártást.
  • Ehhez leszűrte a darabolt paradicsom konzervet, turmixolta.
  • Olajat hevített, hozzáadta a megtisztított, karikákra vágott újhagymát, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, ízesítette pici sóval, cukorral, pizza-fűszerkeverékkel és oregánóval, összefőzte.
  • Amikor a tészta megkelt, téglalap alakúra nyújtotta, megkente a mártással.
  • Elosztotta rajta a sonkaszeleteket, és kisebb adagokban rányomta az ömlesztett sajtot is.
  • Óvatosan, lehetőleg szorosan feltekerte a tésztát.
  • Éles késsel ujjnyi vastagon felszeletelte, az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatta. (Tetejüket meg lehet szórni reszelt sajttal, nálunk a bevásárlásnál elfelejtődött a sajt, így most nem került rá.)
  • Előmelegített, forró (190 fokos) sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütötte őket. (Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert akkor száraz, kemény lesz a tészta!)
  • Csillu, köszönjük, nagyon fincsi volt!

szombat, július 07, 2012

Zöldbab üvegben

Gyors bejegyzés, még a múlt heti befőzés végeredményét látjátok. Zöldbabot nem szoktam fagyasztani, annál inkább befőzni. Nagyon szeretjük így, télen előveszek egy-két üveggel, és hamarosan el is készül a leves vagy főzelék. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók 5-6 db 720 ml-es üveghez:
  • 2,5-3 kg zöldbab
  • ecet
  • nátrium-benzoát


  • A zöldbabot megtisztítottam, megmostam, lecsepegtettem.
  • Mindkét végét levágtam, mivel zsenge volt, szálkázni nem kellett. (Ha idősebb, akkor az oldalánál lévő erősebb szálkát is eltávolítom.)
  • Kb. 2 centis darabokra vágtam, ismét megmostam.
  • Nagy lábasban vizet forraltam, amikor felforrt, ízesítettem sóval és beletettem a babot.
  • Néhány percnyi főzéssel roppanósra főztem, majd levettem a tűzről.
  • A jól kimosott, fertőtlenített üvegekbe szűrőkanállal beleszedtem a babot, majd minden üvegbe egy-egy kiskanál 10 %-os ételecetet tettem.
  • A bab főzővizét felforraltam, elkeverve benne kevéske nátrium-benzoátot.
  • Ezt az újraforralt levet rászedtem az üvegekben lévő babra, teleszedve az üvegeket.
  • Minden üveg tetejére tettem még késhegynyi tartósítószert, majd lezártam őket, és száraz dunsztban hagytam teljesen kihűlni, ezután kerültek a kamrapolcra.

szerda, július 04, 2012

Egresmártás + játék

Gyermekkoromban ettem utoljára, nem is tudom, miért nem főztem. Persze annyi újdonsággal találkozunk nap mint nap, sok mindent szeretnénk kipróbálni-megkóstolni, így aztán sokszor feledésbe merülnek a régi ételek, sütemények. Szóval gyerekkoromban nagymamám főzött nekünk köszmétemártást, nagyon szerettük. Arra már nem is emlékszem, hogy milyen húsokhoz ettük, mindenesetre jól lehűtve nekem csak így, önmagában is teljesen tökéletes. Régen cukrozott vízben főztük, én most szőlőlevet használtam, így is nagyon finom. Mivel igen savanykás, a végén ízesítettem vaníliás cukorral, amitől édesebb és illatosabb lett, ha valaki édesebben szereti, már az elején is tehet hozzá cukrot. Fokhagymás hús és pirított burgonya kísérője volt, sok sikert hozzá!

És a játék: Martinelli, a Legyünk Egészségesek blog szerzője nagyon jó kis játékot hirdetett, gyertek, játsszunk! Hétről hétre más-más, előre meghirdetett témában lehet receptet küldeni, a részletekért nézzetek be Martinellihez!


Hozzávalók:
  • 70 dkg egres
  • 8 dl szőlőlé
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 4 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 csomag vaníliás cukor


  • A köszmétét megtisztítottam, a kis szárakat és csücsköket kiskéssel eltávolítottam, majd megmostam.
  • A szemeket a szőlőlében főzni kedtem, a forrástól számítva 2-3 percig főztem kis lángon.
  • Közben az étkezési keményítőt elkevertem a tejföllel és a tejszínnel.
  • Először egy merőkanálnyi főzőlével kevertem el, majd még egy-két merőkanállal, végül az egészet az egreshez adtam.
  • Kevergetve felforraltam, és már csak addig főztem, amíg kissé besűrűsödött.
  • Ízesítettem vaníliás cukorral és csipet sóval.
  • Sovány főtt húsok, roston sült szárnyasok mellé kiváló, de önmagában is üdítően finom.

vasárnap, július 01, 2012

Laktató zöldséges húsleves

Renkívül tartalmas, jóízű leves, félúton a zöldséglevesek és a húslevesek között. Annak ellenére, hogy nagyon meleg volt ma (is), mégis nagyon jólesett ebédre. Valóban laktató, a fiúk friss, fehér kenyérrel ették, illatában és ízében finom zöldséges, ugyanakkor természetesen alapjaiban húsleves. Bár a húsleves többnyire marha- vagy szárnyashúsból készül, mégis érdemes kipróbálni ezt a laktató levest, amelyet nemcsak sertéscombból, hanem - sőt, inkább - szűzpecsenyéből vagy karajból, vagy más zsírtalan sertéshúsból főzhetünk. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 6-8 evőkanál étolaj
  • 80 dkg sovány sertéscomb
  • 2-3 húsleveskocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 8-10 szál zsenge sárgarépa
  • 6-7 szem burgonya
  • 1 szál póréhagyma
  • só, bors


  • A húst megmostam, apró, centis kockákra vágtam.
  • Az olaj felét felhevítettem, hozzáadtam a húst, és fehéredésig pirítottam.
  • Felöntöttem forró vízzel, beledobtam a leveskockákat, és kis lángon főzni kezdtem.
  • Közben megtisztítottam a vöröshagymákat, apró kockákra vágtam, majd a maradék olajban megpirítottam.
  • Szűrőlapáttal kiemeltem a hagymakockákat, és a leveshez adtam.
  • A sárgarépát is megtisztítottam, karikákra vágtam, szintén megpirítottam az olajon, majd mehetett a levesbe.
  • A burgonyákat megmostam, meghámoztam, apró kockákra vágtam, váltott vízben többször megmostam.
  • Az olajon megpirítottam a krumplikockákat, és szintén a leveshez adtam.
  • Végül a póréhagymát vékony karikákra vágtam, a fővő leveshez adtam, majd az egészet készre főztem.
  • Ízesítettem sóval és őrölt borssal, majd tálaltam.