szerda, február 29, 2012

Fahéjas gömbfánk

Ritkán sütök fánkot. Nem is tudom, mi az oka, hiszen szeretjük, egy tartalmas leves után tökéletes második fogás. Így volt ez most is, gulyásleves mellé készült ez a fahéjas gömbfánk, és nagy sikere volt. Ízlés szerint bármilyen lekvárral fogyaszthatjuk, de megsúgom, hogy nekem csokimázzal leöntve, eperlekvár kíséretében ízlett legjobban. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 42 darabhoz:
a tésztához:
  • kb. 4,5-5 dl tej
  • 2 mokkáskanál + 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 80 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 5 dkg Rama margarin
a sütéshez:
  • olaj
a tálaláshoz:
  • porcukor, őrölt fahéj


  • A tejet meglangyosítottam a mikróban.
  • Kb. fél decit tálkában öntöttem, elkevertem benne 2 mokkáskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és felfuttattam.
  • A többi langyos tejet a dagasztótálba öntöttem.
  • Feloldottam benne a cukrot, és hozzáadtam a villával kissé elkevert tojássárgákat.
  • Rászitáltam a lisztet, megsóztam, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Könnyen gyúrható, lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk.
  • Ezután hozzáadtam az olvasztott, de nem forró margarint is, majd hólyagosra dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Amikor megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítottam, lisztes kézzel közepes nagyságú darabokat szaggattam belőle, kigömbölygettem, majd visszatettem a lisztezett deszkára.
  • Konyharuhával letakarva újból megkelesztettem.
  • Forró olajba téve, közepes tűzön az első oldalánál fedővel lefedve pirosra sütöttem, majd megfordítottam, és már fedő nélkül készre sütöttem.
  • Papírszalvétával bélelt tányérra szedtem a gömbfánkokat, tálaláskor fahéjas porcukorral megszórva kínáltam.
  • Adhatunk mellé csokoládé- vagy vaníliaöntetet, de kevés rummal simára kevert baracklekvár (vagy ízlésünk szerint bármilyen lekvár) is kitűnő hozzá.

hétfő, február 27, 2012

Narancsos kalács

A hétvégén kicsit több időm volt a szokottnál, így kelt tésztát készítettem. Narancs reszelt héjával és levével ízesített tészta, püspökkenyérformában sütve. Most sütöttem először ilyen kalácsot. Magának a kalácsnak az íze nekem kicsit jellegtelen, lehetne picit édesebb, de vajjal megkenve, mézzel vagy lekvárral és egy csésze forró kakaóval nagyon finom reggelink volt. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 2 dl kefir
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dkg élesztő
  • 45 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • kevés tej a tetejére


  • A kefirt mikróban megmelegítettem, megfeleztem.
  • Egyik feléhez adtam 1 evőkanál mézet, elkevertem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam, hogy felfusson.
  • A maradék kefirt és mézet a dagasztógép táljába tettem, rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a narancs reszelt héját és levét.
  • Végül belekerült a felfuttatott élesztő is, és 15-20 perc alatt megdagasztottam a tésztát.
  • Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, a sütőforma méretére sodortam.
  • A sütőformát sütőpapírral béleltem, majd belehelyeztem a tésztát.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, amíg melegedett, addig a tészta kelt a sütőformában.
  • A tészta tetejét megkentem tejjel, majd a sütőbe téve 40-45 perc alatt megsütöttem. (A sütési idő felénél a tetejét letakartam alufóliával, nehogy megégjen.)
  • A formából kiborítva hűlni hagytam.
  • Ünnepi alkalmakra dúsíthatjuk mazsolával vagy cukrozott narancshéjjal, és kenyérsütő gépben is megsüthető.

szombat, február 25, 2012

Könnyű túrós pogácsa

Lassan két hete a blogom felé sem néztem. Persze nem önszántamból, hanem a munka miatt. Mostanában többször megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a blogírást, aztán végül úgy döntöttem, hogy ha ritkábban is jövök, de mégis folytatom. Annál is inkább, mivel alapvetően a gyerekeimnek írom, remélem, egyszer majd hasznát veszik. Kedves blogtársak, Ti pedig ne haragudjatok, amiért nem kommentelek, de mostanában valóban még bekukkantani sem tudtam senkihez. Remélem, ez az időszak nem tart már sokáig, és lesz időm nézelődni és "társalogni". Nagyon hiányzik egyébként a társaságotok, mindig kikapcsolt és feltöltött a blog írása és más blogok látogatása. Egyfajta pihenés ez számomra, ezért is hiányzik annyira. Úgyhogy tényleg remélem, hogy több szabadidőm lesz, és kicsit gyakrabban "találkozhatunk". Most pedig egy könnyű túrós pogi recept, könnyű elkészíteni, és finom is, a túrótól másnap is puha a tésztája. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg Rama margarin
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A lisztet összekevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót.
  • Beledaraboltam a margarint, majd összemorzsoltam a liszttel.
  • Hozzáadtam az áttört túrót, a tojás és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Lisztezett deszkán, a tésztát is enyhén lisztezve kb. másfél centi vastagra nyújtottam, késsel bevagdostam a tetejét, majd egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam.
  • A maradék tésztát összegyúrtam, és újra nyújtottam és szaggattam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a pogácsákat, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.

kedd, február 14, 2012

Almás zellerkrémleves + díj

Díjat kaptam Csillától, egy nagyon kedves és ügyes bloggerinától. Nagyon köszönöm, számomra még mindig jó érzés díjat kapni, örülök neki!

A szabályok:
1. Említsd meg a blogodon a személyt, akitől kaptad!
2. Válaszolj a feltett kérdésekre!
3. Árulj el magadról egy dolgot, amit eddig még nem említettél a blogodon!
4. Ajándékozd a díjat annyi bloggernek, ahánynak szeretnéd!
5. Értesítsd a díjazottakat!

A kérdések:
1. Melyik a kedvenc smink kelléked? Nagyon ritkán sminkelem magam, bár egyre inkább rám férne. :) Ha sminkelek, rúzst, szempillaspirált, szemhéjpúdert és szemceruzát használok.
2. Mi volt 2011 trendje (öltözködésben)? Nem foglalkoztatnak a divatirányzatok, szeretek nőiesen, elegánsan öltözködni, ha pedig nem dolgozom, akkor inkább sportosan.
3. Mi a kedvenc desszerted? Anyukám zserbója.
4. Mi a kedvenc színed? Igazából nincs, de a túl élénk, rikító színeket nem szeretem, maradok a pasztellnél.
5. Mi a keresztneved? Talán nem meglepő, Hajnalka.
6. Mi volt az utolsó dal, amit meghallgattál? Lehet, hogy ezért megköveztek, de nekem nincs kedvenc előadóm és kedvenc számom. Szeretem a jó zenét, legyen az bármilyen műfaj, gyors vagy lassú szám.
7. Kutyák vagy macskák? Macskabarátok, ne haragudjatok, de nekem egyértelműen a kutyusok.
8. Végül egy dolog magamról, amit eddig még nem említettem a blogon. A blog neve a keresztnevemből ered, ugyanis amikor megszülettem, a nálam pár évvel idősebb unokabátyám csak így tudta kiejteni a nevemet. :)

A díjat pedig szeretném továbbadni Csipetnek, fogadd szeretettel!

Most pedig egy újabb krémleves. Hozzá kell tennem, hogy ritkán készítem, mivel a családban csak Csenge és jómagam díjazzuk, a többieknek nem jött be. A fiúknak ugyanis nem elég tartalmas, Csillu pedig a zellert nem szereti. Pedig szerintem nagyon finom, persze én alapból szeretem a krumplit, az almát és a zellert is. Kellemesen pikáns, finom ízű leves, almás-krumplis-krémes. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb zellergumó
  • 2 közepes burgonya
  • 1 alma
  • 4 dl húsleves
  • só, őrölt bors
  • 2 evőkanál szeletelt mandula


  • A zellert és a burgonyát megtisztítottam, meghámoztam, kockákra vágtam. (A burgonyakockákat váltott vízben többször megmostam.)
  • Az almát szintén megtisztítottam, magházát eltávolítottam, és kockákra vágtam.
  • A hagymát tisztítás után apróra vágtam, kicsit megpirítottam az olajon, majd hozzáadtam a zellerkockákat.
  • Megkevergettem, majd belekerült a burgonya és az alma is.
  • Felöntöttem a húslevessel, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Amikor a zeller és a burgonya is puhára főtt (az alma ekkor már pépes volt), levettem a tűzről, vártam néhány percet, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Ha esetleg túl sűrű lenne - mint ahogy most nekem is -, húslevessel még hígíthatjuk egy kicsit.
  • Visszatettem a tűzre, és megvártam, míg újra felforr.
  • A mandulát rövid idő alatt, olaj nélkül egy teflon serpenyőben megpirítottam, vigyázva, kis lángon, mert könnyen megég.
  • A levest a pirított mandulával megszórva tálaltam.