2012. február 29., szerda

FAHÉJAS GÖMBFÁNK



Hozzávalók kb. 42 fánkhoz:
a tésztához:
  • 4,5-5 dl tej
  • 2 kávéskanál + 10 dkg cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 80 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
a sütéshez:
  • olaj
a tálaláshoz:
  • porcukor, őrölt fahéj


  • A tejet meglangyosítottam.
  • Kb. 1/2 dl-t tálkában öntöttem, elkevertem benne 2 kávéskanál cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és felfuttattam.
  • A többi langyos tejet a dagasztótálba öntöttem.
  • Feloldottam benne a cukrot, és hozzáadtam a villával kissé elkevert tojássárgáját.
  • Rászitáltam a lisztet, megsóztam, majd hozzáadtam a felfuttatott élesztőt is, és dagasztani kezdtem.
  • Könnyen gyúrható, lágyabb, de nem folyékony tésztát kell kapnunk.
  • Ezután hozzáadtam az olvasztott, de nem forró vajat is, majd hólyagosra dagasztottam.
  • Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett gyúródeszkára borítottam, lisztes kézzel közepes nagyságú darabokat szaggattam belőle, kigömbölygettem, majd visszatettem a lisztezett deszkára.
  • Konyharuhával letakarva újból megkelesztettem.
  • Forró olajba téve, közepes tűzön az első oldalánál fedővel lefedve pirosra sütöttem, majd megfordítottam, és már fedő nélkül készre sütöttem.
  • Papírszalvétával bélelt tányérra szedtem a gömbfánkokat, tálaláskor fahéjas porcukorral megszórva kínáltam.
  • Adhatunk mellé csokoládé- vagy vaníliaöntetet, de kevés rummal simára kevert baracklekvár vagy ízlésünk szerint bármilyen lekvár kitűnő hozzá.

2012. február 27., hétfő

NARANCSOS KALÁCS



Hozzávalók:
  • 2 dl kefir
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 45 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 narancs kifacsart leve és reszelt héja
  • kevés tej a tetejére


  • A kefirt megmelegítettem, megfeleztem.
  • Egyik feléhez adtam 1 evőkanál mézet, elkevertem, majd belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen hagytam, hogy felfusson.
  • A maradék kefirt és mézet a dagasztógép táljába tettem, rászitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a narancs reszelt héját és levét.
  • Végül belekerült a felfuttatott élesztő is, és 15-20 perc alatt megdagasztottam a tésztát.
  • Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  • Lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam, a sütőforma méretére sodortam.
  • A sütőformát sütőpapírral béleltem, majd belehelyeztem a tésztát.
  • A sütőt előmelegítettem 180 fokra, amíg melegedett, addig a tészta kelt a sütőformában.
  • A tészta tetejét megkentem tejjel, majd a sütőbe téve 40-45 perc alatt megsütöttem. (A sütési idő felénél a tetejét letakartam alufóliával, nehogy megégjen.)
  • A formából kiborítva hűlni hagytam.
  • Ünnepi alkalmakra dúsíthatjuk mazsolával vagy cukrozott narancshéjjal, és kenyérsütő gépben is megsüthető.

2012. február 25., szombat

KÖNNYŰ TÚRÓS POGÁCSA



Hozzávalók kb. 40 pogácsához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg vaj
  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • 3-4 evőkanál tejföl
a tetejére:
  • 1 tojás


  • A lisztet összekevertem a sütőporral, gyúródeszkára szitáltam, hozzáadtam a sót.
  • Beledaraboltam a vajat, majd összemorzsoltam a liszttel.
  • Hozzáadtam az áttört túrót, a tojás és a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrtam.
  • Lisztezett deszkán, a tésztát is enyhén lisztezve kb. 1,5 cm vastagra nyújtottam, késsel bevagdostam a tetejét, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam.
  • A maradék tésztát összegyúrtam, újra nyújtottam és szaggattam.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a pogácsákat, tetejüket megkentem enyhén felvert tojással, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.

2012. február 14., kedd

ALMÁS ZELLERKRÉMLEVES



Hozzávalók:
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb zellergumó
  • 2 közepes burgonya
  • 1 alma
  • 4 dl húsleves
  • só, őrölt bors
  • 2 evőkanál szeletelt mandula


  • A zellert és a burgonyát megtisztítottam, meghámoztam, kockákra vágtam. (A burgonyakockákat váltott vízben többször megmostam.)
  • Az almát szintén megtisztítottam, magházát eltávolítottam, és kockákra vágtam.
  • A hagymát tisztítás után apróra vágtam, kicsit megpirítottam az olajon, majd hozzáadtam a zellerkockákat.
  • Megkevergettem, majd belekerült a burgonya és az alma is.
  • Felöntöttem a húslevessel, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Amikor a zeller és a burgonya is puhára főtt (az alma ekkor már pépes volt), levettem a tűzről, vártam néhány percet, majd botmixerrel pürésítettem.
  • Ha esetleg túl sűrű lenne – mint ahogy most nekem is –, húslevessel még hígíthatjuk kicsit.
  • Visszatettem a tűzre, és megvártam, amíg újra felforr.
  • A mandulát rövid idő alatt, olaj nélkül teflon serpenyőben megpirítottam, vigyázva, kis lángon, mert könnyen megég.
  • A levest a pirított mandulával megszórva tálaltam.

2012. február 11., szombat

MORGÓS CSÚCS



Hozzávalók:
a tésztához:

  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 8 dkg vaj
  • kb. 1/2 dl tej
a forgatáshoz:
  • cukor
a töltelékhez:
  • 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg vaj
  • kevés rum
  • magozott meggy (fagyasztott vagy befőtt is lehet)

  • A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóporral, a puha vajjal és a tejjel összedolgoztam.
  • Nedves kézzel 25 kis gombócot formáltam belőle, melyeket meghempergettem cukorban.
  • A felengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha vajjal és kevés rummal dolgoztam össze.
  • A kekszes diógombócokat egyenként, felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodtam, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy kosárkaformát kibélelünk tésztával.
  • A közepébe 1 lecsepegtetett, magozott meggyszemet tettem.
  • Végül a gesztenyés töltelékkel teljesen betöltöttem az üreget.
  • Ezután – mivel cukorba mártottam – könnyedén kiütöttem a formából.


2012. február 5., vasárnap

CITROMOS KEKSZ



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája


  • A sütőporral elkevert lisztet a gyúródeszkára szitáltam, hozzászitáltam a porcukrot is, ízesítettem csipet sóval.
  • Beledaraboltam a szoba-hőmérsékletű vajat, majd morzsás állagúra dolgoztam a porcukros liszttel.
  • Végül hozzáadtam a tojást és a tojássárgáját, valamint a citrom reszelt héját és kifacsart levét, és egynemű tésztává dolgoztam össze.
  • A tésztát 2 kisebb cipóvá formáztam, és külön dolgoztam velük tovább.
  • Az egyik cipót elnyújtottam 2-3 mm vastagságúra, majd kekszformázóval mintáztam és derelyevágó segítségével kiszabtam a kekszeket.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütöttem.


Forrás: Gondaanyu