kedd, január 31, 2012

Oldalas korona

Nagyon finom husi, és szerintem nagyon szépen lehet tálalni is. Az ötlet sajnos nem tőlem származik, a Lajos Mari - Hemző Károly konyhája című 2012-es asztali naptárban jelent meg. A naptárt átlapozva egy hétig bírtam nap mint nap nézegetni a képet, aztán hétvégén megsütöttem. Egyáltalán nem bántam meg, nagyon finom lett. Nálunk csak a párolt zöldségek alkották a köretet, de a család éhesebb tagjai számára készíthetünk hozzá párolt rizst és/vagy hasábburgonyát is.


Hozzávalók:
  • 1,2 kg sovány sertésoldalas
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 cseresznyepaprika
  • 1/4 kávéskanál őrölt koriandermag
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 80 dkg vegyes idényzöldség (lehet mirelit vagy konzerv is)


  • Egyetlen, 10-12 cm széles sertésoldalas csíkot vettem, gondosan eltávolítottam róla a hájat-zsírt, megmostam és lecsepegtettem.
  • A páchoz összedolgoztam a mézet, a citromlevet és az olívaolajat.
  • Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra tördelt cseresznyepaprikát, a citromhéjat és a koriandert, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Megkentem vele az oldalast, mély tálba fektettem, lefedtem, és 2-3 órán át a hűtőszekrényben érleltem.
  • Ezután leszedtem a pácot a húsról, alufóliával bélelt nagyobb tepsibe fektettem, megkentem olajjal.
  • Előmelegített, 220 fokos sütőben mindkét oldalát hirtelen megkapattam.
  • Egy kevés vizet öntöttem alá, alufóliával letakarva puhára pároltam, majd fólia nélkül, a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütöttem.
  • Közben megtisztítottam és felaprítottam a zöldségeket, külön edénykékben, kevés víz hozzáadásával puhára pároltam.
  • A hús páclevét beforraltam pépsűrűségűre.
  • Az oldalast nagyobb tálra állítottam-kerekítettem, közepébe szedtem a zöldségeket, meglocsoltam a pecsenyelével, és a beforralt pácpép kíséretében tálaltam.

szombat, január 28, 2012

Datolyaszilvás-diós kosárkák

Ma végre nem dolgoztam a munkahelyen, így egy kicsit több időm volt az itthoni dolgokra. A mosás, takarítás, vasalás mellett sütöttem is egy nagyon finom sütikét. Roppant könnyen és gyorsan elkészíthető, hiszen készen kapható leveles tésztából készül. Levendulalánytól származik a recept, amit itt is nagyon köszönök. Tegnap a zöldségesnél megvettem az utolsó két datolyaszilvát, azt mondta, hogy már nem is lesz több. Két gyönyörű nagy, érett darabot kaptam. Aprítás után szinte lekvárszerűen szétmállott, annyira érett volt, gondolhatjátok, milyen édes, zamatos volt az íze. Az eredeti recepthez képest minimálisan változtattam, de ízvilágában ugyanaz maradt. Vaníliás cukorral ízesített mascarponéval díszítettem, de anélkül is nagyon finom. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:
  • 1 csomag (40 dkg) friss élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
  • 2 nagy, érett datolyaszilva
  • 1 nagy alma
  • 10 dkg darált dió
  • 2 csapott evőkanál barnacukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj


  • A datolyaszilvákat és az almát megmostam, mindkettőt meghámoztam, a datolyaszilva felső, kemény részét és az alma magházát eltávolítottam, és mindent apró kockákra vágtam.
  • A leveles tésztából 12 nagy kört szúrtam ki, amikkel kibéleltem a muffintepsi mélyedéseit.
  • Mindegyik tésztatálka aljába egy-egy mokkáskanálnyi darált diót szórtam, a maradék diót a gyümölcsökhöz kevertem.
  • Ezzel a diós gyümölcskeverékkel megtöltöttem a tésztakosárkákat (nekem pont elfogyott, de ha esetleg kimarad, önmagában is nagyon finom).
  • A barnacukrot elkevertem a fahéjjal, és a gyümölccsel töltött kosárkák tetejére szórtam.
  • A maradék tésztából 12 kis levélkét szúrtam ki, és egyet-egyet a kosárkák tetejére biggyesztettem.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • Amikor már majdnem teljesen kihűlt, éles késsel óvatosan körbevágtam a tésztakosárkákat a forma mentén, és óvatosan kiemeltem őket a tepsiből.
  • Vaníliás cukorral ízesített mascarponéval díszítve tálaltam, de anélkül is nagyon finom.

csütörtök, január 26, 2012

Díj

Vicuska járt nálam, és lepett meg a Magyarok Asztal Díjjal, "sikeres blogolásom fáradozásaiért".


Vicuska, köszönöm a díjat, rendkívül megtisztelő, hogy rám is gondoltál! A díjak mostanában valóban jönnek-mennek, én mégis nagyon tudok örülni egy-egy díjnak, mert ez azt jelenti, hogy eszébe jutok valakinek, hogy esetleg valami szépet, érdekeset, újdonságot tudok mutatni bloggerina társaimnak, és hogy esetleg tényleg szívesen kukkantanak be hozzám. A díjat Katalin hozta létre, a kép pedig a Magyarok Asztala elnevezésű estebéden készült. Köszönöm Katalinnak is, szerintem nagyon szép lett a kép, Vicuskának pedig még egyszer nagyon köszönöm!

A díjat pedig szeretném továbbadni Csillának, további sikeres blogolásra és még sok-sok bejegyzésre buzdítva. :)

A díj szabályai:
1. Vedd fel a díjat!
2. Köszönd meg annak, akitől kaptad!
3. Tedd ki a blogodba!
4. Add tovább annyi blogtársadnak, amennyit meg szeretnél jutalmazni ezzel a díjjal!