2012. január 31., kedd

OLDALASKORONA



Hozzávalók:
  • 1,2 kg sovány sertésoldalas
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 cseresznyepaprika
  • 1/4 kávéskanál őrölt koriandermag
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 80 dkg vegyes idényzöldség (lehet mirelit vagy konzerv is)


  • Egyetlen, 10-12 cm széles sertésoldalas csíkot vettem, gondosan eltávolítottam róla a hájat-zsírt, megmostam és lecsepegtettem.
  • A páchoz összedolgoztam a mézet, a citromlevet és az olívaolajat.
  • Hozzáadtam a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra tördelt cseresznyepaprikát, a citromhéjat és a koriandert, ízesítettem sóval és őrölt borssal.
  • Megkentem vele az oldalast, mély tálba fektettem, lefedtem, és 2-3 órán át a hűtőszekrényben érleltem.
  • Ezután leszedtem a pácot a húsról, alufóliával bélelt nagyobb tepsibe fektettem, megkentem olajjal.
  • Előmelegített, 220 fokos sütőben mindkét oldalát hirtelen megkapattam.
  • Kevés vizet öntöttem alá, alufóliával letakarva puhára pároltam, majd fólia nélkül, a pecsenyelével locsolgatva pirosra sütöttem.
  • Közben megtisztítottam és felaprítottam a zöldségeket, külön edénykékben, kevés víz hozzáadásával puhára pároltam.
  • A hús páclevét beforraltam pépsűrűségűre.
  • Az oldalast nagyobb tálra állítottam-kerekítettem, közepébe szedtem a zöldségeket, meglocsoltam a pecsenyelével, és a beforralt pác kíséretében tálaltam.

2012. január 28., szombat

DATOLYASZILVÁS-DIÓS KOSÁRKA



Hozzávalók:
  • 1 csomag (40 dkg) friss élesztős leveles tészta (Tante Fanny)
  • 2 nagy, érett datolyaszilva
  • 1 nagy alma
  • 10 dkg darált dió
  • 2 csapott evőkanál barna cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj


  • A datolyaszilvát és az almát megmostam, meghámoztam, a datolyaszilva felső, kemény részét és az alma magházát eltávolítottam, és mindent apró kockákra vágtam.
  • A leveles tésztából 12 nagy kört szúrtam ki, amikkel kibéleltem a muffintepsi mélyedéseit.
  • Mindegyik tésztatálka aljába 1-1 kávéskanálnyi darált diót szórtam, a maradék diót a gyümölcsökhöz kevertem.
  • Ezzel a diós gyümölcskeverékkel megtöltöttem a tésztakosárkákat (nekem pont elfogyott, de ha esetleg kimarad, önmagában is nagyon finom).
  • A barna cukrot elkevertem a fahéjjal, és a gyümölccsel töltött kosárkák tetejére szórtam.
  • A maradék tésztából 12 kis levélkét szúrtam ki, és 1-1 a kosárkák tetejére került.
  • Előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütöttem.
  • Amikor már majdnem teljesen kihűlt, éles késsel óvatosan körbevágtam a tésztakosárkákat a forma mentén, és óvatosan kiemeltem őket a tepsiből.
  • Vaníliás cukorral ízesített mascarponéval díszítve tálaltam, de anélkül is nagyon finom.


Forrás: Levendulalány

2012. január 16., hétfő

MÉZES PECSENYEKACSASZÁRNYTŐ



Hozzávalók:
  • 1 kg pecsenyekacsaszárnytő
  • 5 evőkanál méz
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál csiliszósz (ha van, édes thai)
  • kevés olaj


  • A sütés előtti napon bepácoltam a húst.
  • Ehhez megtisztogattam, megmostam a szárnytöveket, majd hagytam jól lecsepegni, végül leheletfinoman besóztam őket.
  • Megtisztítottam a fokhagymagerezdeket, majd összezúztam őket.
  • Mélyebb tálkában összekevertem a mézet, a csiliszószt és a zúzott fokhagymát.
  • Egyesével beleforgattam a húsdarabokat, majd jól záródó edénybe raktam őket. A maradék mártást is rájuk öntöttem, és jól lezárva, 1 éjszakára a hűtőbe kerültek pácolódni.
  • Másnap a sütőt előmelegítettem 200 fokra.
  • A szárnytöveket olajjal vékonyan megcsorgatott sütőlemezre rakosgattam, rájuk öntöttem a páclevet, majd szép aranyszínűre-ropogósra sütöttem őket.
  • Sütés közben többször átforgattam, hogy minden oldaluk szép színt kapjon, és locsolgattam saját levével.
  • Sült burgonyával tálaltam.

2012. január 15., vasárnap

TEJSZÍNES-MUSTÁROS CSIRKEMÁJ



Hozzávalók:
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 nagyobb csemege uborka
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • 3 evőkanál mustár
  • só, őrölt bors


  • A májat megtisztítottam, a nagyobb darabokat kettévágtam, megmostam.
  • A hagymát megpucoltam, félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem.
  • A csemege uborkát gyufaszálnyi csíkokra metéltem.
  • Kisebb tálban kézi habverővel egyneművé dolgoztam a tejfölt, a tejszínt és a mustárt.
  • Az olajat nagyobb serpenyőben felhevítettem, a hagymakarikákat néhány perc alatt üvegesre sütöttem rajta.
  • Belekerült a csirkemáj, amit ízesítettem őrölt borssal, majd nagy lángon, kevergetve 6-7 perc alatt fehéredésig sütöttem a húst.
  • Hozzáadtam az uborkacsíkokat, a mustáros-tejfölös-tejszínt, ráöntöttem 1 dl vizet, és lefedve, kis lángon kb. 10 percig pároltam.
  • Végül megsóztam, még picit főztem, majd főtt tésztával tálaltam.

2012. január 11., szerda

BRASSÓI CSIRKEPECSENYE



Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg burgonya
  • 70-80 dkg csirkemellfilé
  • só, bors, ételízesítő, majoránna
  • 2 vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • olaj




  • A sütés előtti este meghámoztam és megmostam a burgonyát, kb. 2 cm-es kockákra vágtam, és váltott vízben többször átmostam, majd jól lecsepegtettem.
  • A csirkemellfilét is hasonló nagyságú kockákra vágtam.
  • A burgonyát és a húst külön-külön, jól záródó tetejű edénybe tettem.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítottam, apró kockákra vágtam.
  • A felaprított hagyma egyik felét a burgonyához, másik felét a húshoz adtam.
  • Mindkettőt fűszereztem sóval, őrölt borssal, kevés ételízesítővel és majoránnával, majd kevés olajat is ráöntve finoman összekevertem.
  • Ebben a hagymás, fűszeres pácban érlelődtek másnapig.
  • Másnap a burgonyát és a húst is nagy tepsibe öntöttem, finoman átkevertem. (Az edény aljában lévő, sótól kiengedett fűszeres levet is aláöntöttem.)
  • Kb. 210 fokos sütőben készre sütöttem, közben – óvatosan, hogy ne törjem össze – többször megkevertem.


2012. január 9., hétfő

A KERTÉSZ LEVESE



Hozzávalók:
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 2 burgonya
  • 1 nagyobb, zsenge cukkini
  • 30 dkg karfiol
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 paradicsom
  • só, zöldségleveskocka, petrezselyemzöld
  • aprótészta


  • A zöldségek tisztításával kezdtem: megpucoltam a vöröshagymát, és apró kockákra vágtam.
  • A burgonyát meghámoztam, szintén apró kockákra vágtam, váltott vízben többször átmostam.
  • A cukkini végeit levágtam, majd hosszában ketté és újra kettévágtam. Mivel zsenge volt, nem hámoztam meg. A belsejéből a magos részt eltávolítottam, és szintén felkockáztam.
  • A karfiolt rózsáira szedtem, a rózsákat megmostam.
  • A répát meghámoztam, karikákra vágtam.
  • A paradicsomot meghámoztam, cikkekre vágtam.
  • Nagy lábasban felhevítettem az olajat, megpirítottam rajta a hagymát.
  • Hozzáadtam az összes zöldségfélét, és a hagymás olajon néhány percig pirítottam.
  • Felöntöttem vízzel, ízesítettem sóval és leveskockával.
  • Felforraltam, majd kis lángon a zöldségek puhulásáig főztem. (Vigyázat, nem szabad túl puhára főzni a zöldségeket, nem szép, ha szétesnek.)
  • Amíg a leves főtt, külön lábasban kifőztem az aprótésztát.
  • Amikor a zöldségek puhára főttek, hozzáadtam a leveshez a tésztát, pár percig még kis lángon főztem, majd elzártam alatta a lángot.
  • Tálalásnál megszórtam apróra vágott petrezselyemmel. Fokhagymás pirítóst is kínálhatunk mellé.

2012. január 7., szombat

SONKÁS, FÜSTÖLT SAJTOS GOFRI



Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1,25 dl tej
  • 17,5 dkg liszt
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 kávéskanál só
  • kevés olaj
  • a tálaláshoz tejföl, reszelt sajt



  • A füstölt sajtot lereszeltem, a sonkát nagyon apróra vágtam (aprítógéppel fél perc :)).
  • A vajat gépi habverővel elkevertem, majd egyesével hozzádolgoztam a tojásokat.
  • Még mindig a géppel keverve hozzáadtam a tejet és a lisztet, egynemű tésztává kevertem.
  • Fakanálra váltva elkevertem benne a felaprított sonkát és a reszelt sajtot.
  • A gofrisütőt bekapcsoltam, vékonyan megkentem olajjal, majd közepes merőkanálnyi adagokban megsütöttem a gofrikat. A sütési idő néhány perc, és ebből a mennyiségből 6 gofrit sikerült sütni.
  • Még melegen, tejföllel és reszelt sajttal kínáltam.


2012. január 4., szerda

MAJONÉZES LENCSESALÁTA



Hozzávalók:
  • 30 dkg lencse
  • só, babérlevél, petrezselyemzöld
  • 1 csomó újhagyma
  • 6 evőkanál majonéz
  • 6 evőkanál tejföl
  • mustár, citromlé
  • 4 virsli
  • főtt tojás


  • A lencsét a főzés előtti napon átválogattam, váltott vízben többször átmostam, majd tiszta, hideg vízben áztattam 1 éjszakán át.
  • Másnap leöblítettem, leszűrtem, és annyi vízben, amennyi bővel ellepte, főzni kezdtem.
  • Ízesítettem sóval és 2-3 babérlevéllel.
  • Lefedve, kis lángon puhára főztem, vigyázva, hogy a szemek ne essenek nagyon szét.
  • Amikor puhára főtt, elzártam alatta a lángot, és hűlni hagytam a levében.
  • Közben elkészítettem az öntetet: a majonézt összekevertem a tejföllel, ízesítettem kiskanálnyi mustárral, néhány csepp citromlével és aprított petrezselyemzölddel.
  • Az újhagymát megtisztítottam, apróra vágtam, a virslit felkarikáztam.
  • Végül a lencsét hideg vízzel leöblítettem, leszűrtem, és a hagymakockákkal és virslikarikákkal együtt a mártásba forgattam.
  • Néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek, majd petrezselyemlevélkével és főtt fürjtojással díszítve tálaltam.

2012. január 3., kedd

TÖLTÖTT MALACKA



Hozzávalók 7 db-hoz:
  • 1 csomag (27 dkg) friss (élesztős) leveles tészta
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • egész borsszemek
  • 1 tojás


  • A tésztából 7 cm átmérőjű, páros számú korongot vágtam ki, nekem most 14-et sikerült.
  • A korongok felét sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, megkentem az enyhén felvert tojással, és a korongok közepére aprított sajtot és sonkát halmoztam.
  • Beborítottam a maradék tésztakorongokkal, a széleket óvatosan lenyomkodtam, hogy összeragadjon a két tészta.
  • Ismét lekentem tojással.
  • A maradék tésztából 2 cm átmérőjű köröket szaggattam, majd hurkapálca segítségével kialakítottam az orrokat.
  • 2 cm oldalhosszúságú háromszögeket szabtam a füleknek.
  • Az orrokat és a füleket a fejhez rögzítettem, majd ezeket is lekentem tojással.
  • Végül szemes borsból rögzítettem a szemeket.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, és kb. 20 perc alatt mindet készre sütöttem.

2012. január 1., vasárnap

HÁZI KRÉMES



Hozzávalók:
a tésztához:
  • 2 evőkanál tej
  • 1 dkg szalalkáli
  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
a krémhez:
  • 4 csomag (4 x 4 dkg) vaníliaízű pudingpor
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg vaj
  • 2 csomag (2 x 10 g) vaníliás cukor
a tetejére:
  • porcukor


  • A szalalkálit feloldottam a tejben.
  • A lisztet gyúródeszkára szitáltam, elmorzsoltam benne a vajat.
  • Hozzáadtam a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a szalalkális tejet, és tésztát gyúrtam belőle.
  • 3 részre osztottam, és folpakba csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe tettem.
  • Pihentetés után kicsomagoltam, és egyenként kb. 25 x 36 centisre (a tepsi méretének megfelelő nagyságúra) nyújtottam.
  • A tepsi hátoldalát zsíroztam és liszteztem, majd egyenként megsütöttem rajta a lapokat – előtte villával kicsit megszurkáltam: előmelegített, 190-200 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sülnek meg.
  • A sütőből kivéve késsel a lapok alá nyúltam, majd átcsúsztattam őket egy tálcára. (Akár egymásra is lehet tenni, nem fognak összeragadni.)
  • A krémhez nagy lábasba tettem a pudingport, hozzáadtam a cukrot, és 2,5-3 dl hideg tejjel, kézi habverővel csomómentesre kevertem.
  • Hozzáadtam a maradék tejet, és fakanálra váltva sűrű pudingot főztem belőle.
  • Amikor a puding megfőtt, elzártam a lángot, hozzáadtam a vaníliás cukrot és a vajat.
  • Addig kevergettem, amíg a vaj teljesen fel nem olvadt a forró pudingban.
  • Az egyik lapot magas falú (!) tepsibe tettem, ráöntöttem a forró puding felét, lap következett, a puding másik fele, és befedtem a harmadik lappal. (Abba a tepsibe tegyük, amelyiknek a hátoldalán sütöttük a lapokat. Ebbe pont beleférnek a lapok, és a forrón még folyós krém nem tud szétfolyni.)
  • Kihűlve 1 éjszakára hűtőbe került, másnap téglalap alakú szeletekre vágtam, és porcukorral megszórva tálaltam.