VAJAS-SAJTOS TEASÜTEMÉNY



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 dl sűrű tejföl
  • 15 dkg sajt (ementáli, füstölt, trappista vagy akár vegyesen)
  • 1 tojássárgája

a tészta lekenéséhez:

  • 1 tojás

a tetejére:

  • mák, szezámmag, lenmag, köménymag, reszelt sajt, mandulaforgács, stb.


  • A lisztet a gyúródeszkára szitáltam.
  • Beledaraboltam a hideg vajat, gyors mozdulatokkal elmorzsoltam.
  • Hozzáadtam a sót, a tojássárgáját, a tejfölt és a reszelt sajtot, és szintén gyorsan dolgozva egynemű tésztává állítottam össze.
  • Cipó alakúra formáztam, konyharuhával letakarva 10 percre a hűtőbe tettem.
  • Ezután leheletnyi lisztet használva a gyúródeszkán finoman átgyúrtam, és kb. 20 x 25 cm-es téglalappá nyújtottam.
  • Tetejét lekentem az enyhén felvert tojással, villával berácsoztam, és 1 éjszakára hideg helyre tettem.
  • Másnap lisztbe forgatott derelyevágóval kb. 1,5 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágtam, de kiszúróformával is szaggathatjuk vagy kisebb kockákra is vághatjuk.
  • Tetejüket meghintettem mákkal, szezám- és köménymaggal (3 adagot készítettem, így a még egészben lévő tésztalapok közül az egyiket mákkal, a másikat szezámmaggal, a harmadikat pedig köménymaggal szórtam meg).
  • Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam, és előmelegített, 180 fokos sütőbe tettem.
  • 18-20 perc alatt készre sütöttem.