Kavart tészta



Hozzávalók kb. 26x34 cm-es, magas falú tepsihez:
5 tojás
45 dkg cukor
20 dkg sertészsír
3 dl tej
50 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütőpor
1 (bio)citrom
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 marék dióbél


A tojássárgáját elkeverjük a cukorral (ekkora mennyiségű cukorral csak morzsalékosra tudjuk keverni, nem a szokásos habosra-krémesre). Hozzáadjuk a zsírt, és együtt gépi habverővel addig keverjük, amíg a cukor már alig "recseg" benne. Kis adagokban – továbbra is gépi habverővel verve – hozzáadjuk a tejet is. Beleszitáljuk és elkeverjük benne a sütőporral összeforgatott lisztet, és belereszeljük az alaposan megtisztított citrom héját is. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan, hogy ne törjük össze, a tésztába forgatjuk. A felét a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A másik felében elkeverjük a kakaót, a világos tésztára öntjük, villával márványosra mintázzuk, majd a tetejére szórjuk a durvára darabolt diót. Előmelegített, 180 fokos sütőben bő 1/2 óra alatt készre sütjük. Teljes kihűlés után kockákra vágva kínáljuk.