KATALÁN RIZS



Hozzávalók:

  • 3 szelet csontos sertéstarja (kb. 60 dkg)
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 nagyobb gerezd fokhagyma
  • kb. 9 dl húsleves
  • 1/2 kg előgőzölt, hosszúszemű rizs
  • kb. 15 dkg füstölt szárazkolbász
  • 30 dkg fagyasztott vagy konzerv zöldborsó
  • só, őrölt bors, petrezselyemzöld
  • 8 dkg paradicsompüré


  • A hússzeletekről eltávolítottam a csontot, majd a húst 1 cm-es kockákra vágtam.
  • A vörös- és fokhagymát megtisztítottam, külön-külön mindkettőt apróra vágtam.
  • Az olajat nagy lábasban felhevítettem, majd hozzáadtam a húst, és addig pirítottam, amíg ki nem fehéredett.
  • Ekkor került bele a felaprított vöröshagyma, tovább pirítottam néhány percig.
  • Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát is, és felöntöttem kevés levessel, kis lángon negyedóráig pároltam.
  • Közben a füstölt kolbász héját eltávolítottam, és a kolbászt először hosszában négyfelé vágtam, majd szintén centis darabokra aprítottam.
  • A hagymás húshoz adtam a kolbászkockákat és a rizst, felöntöttem annyi levessel, amennyi ellepte.
  • Egészen kis lángon pároltam, időnként finoman megkevertem, és ahogy a rizs duzzadt, felszívta a levest, úgy pótoltam apránként a folyadékot.
  • Amikor kb. félig volt megfőve, hozzáadtam a zöldborsót és a paradicsompürét, és ízesítettem sóval és őrölt borssal (finoman, mert a leves és a kolbász is fűszeres).
  • Végül elzártam alatta a lángot, letakartam fedővel és 2-3 konyharuhával, majd hagytam a saját gőzében teljesen készre, puhára párolódni.
  • Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel meghintve, könnyű vörösbor kíséretében tálaltam.