HÓTORTA



Hozzávalók 21 cm átmérőjű tortához:
az alaphoz:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
a rizses réteghez:
  • 1 dkg vaj
  • 10 dkg kerek szemű rizs
  • 1 csipet só
  • 2 dl víz
  • 6 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 dkg zselatinpor
  • 2 dl tejszín
a díszítéshez:
  • 2-3 dl tejszín
  • 1 csomag (10 g) vaníliás cukor


  • A felolvasztott vajat elkevertem a darált háztartási keksszel és a vaníliás cukorral, majd a kapcsos tortaformába öntöttem, szépen elegyengettem, és hűtőbe tettem.
  • A rizset megfuttattam a vajon, majd felöntöttem a víz és 5 dl tej keverékével, ízesítettem pici sóval, és kis lángon puhára főztem (nem lesz tejberizs sűrűségű, de nem baj, ilyen hígnak kell lennie).
  • A tűzről levéve elkevertem benne a vaníliás cukrot, a cukrot és a kókuszreszeléket, majd hagytam kihűlni.
  • A maradék 1 dl tejben elkevertem a zselatint, majd addig melegítettem, amíg fel nem oldódott (de forralni nem szabad).
  • Kevergetve kicsit hűlni hagytam, majd a rizshez kevertem.
  • A tejszínből kemény habot vertem, és óvatosan a zselatinos rizsbe forgattam.
  • A kekszes alapra halmoztam a habos rizst, és 1 éjszakára újra a hűtőbe került.
  • Másnap eltávolítottam róla a tortagyűrűt, és a tejszínből vaníliás cukorral felvert kemény habbal díszítettem (bevontam vele, majd a tetejét külön díszítettem, plusz karácsony alkalmából kerültek az oldalára és a tetejére saját készítésű mandulás fenyők is).


Forrás: Juditka