kedd, november 06, 2012

Tejszínes brokkolikrémleves

Tudtátok, hogy a brokkolit már az ókori rómaiak is ismerték és termesztették? Nem is gondolnánk, hiszen igazából csak a múlt század elejétől vált népszerűvé, sőt, kis hazánkban inkább csak az utóbbi 20-30 évben. A karfiol és a fejes káposzta közeli rokona vitaminokban igen gazdag, tartalmaz béta-karotint, folsavat, aszkorbinsavat, kalciumot és vasat is. Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben, és nemcsak rózsája, hanem a szára is ehető. Ebből a finom, egészséges zöldségféléből nálunk krémleves készült. És hogy a fiúk se duzzogjanak a krémleves miatt, tejszínnel és tejföllel dúsítottam, és friss, ropogós pirítóssal tálaltam, így tartalmasabb, laktatóbb lett. Sok sikert hozzá!


Hozzávalók:

  • 2 közepes fej brokkoli (szűk kg lehetett)
  • 10 dkg vaj
  • 1 l tej
  • só, őrölt fekete bors, ételízeső por, őrölt szerecsendió
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő (opcionális)


  • A brokkolikat megmostam, a vastagabb szárrészt levágtam, a többit rózsáira szedtem, a szárrészt pedig felaprítottam.
  • A vajat felolvasztottam egy nagyobb lábasban, hozzáadtam a brokkolit és 1-2 perc alatt megforgattam benne, közben ízesítettem a fűszerekkel.
  • Felengedtem 1 l víz és a tej keverékével, majd nagy lángon felforraltam, aztán kis lángon, fedő alatt puhára pároltam (nem szabad teljesen szétfőzni, elég annyira megpárolni, hogy roppanós maradjon).
  • A tűzről levéve kicsit pihentettem, majd botmixerrel pürésítettem (nem baj, ha maradnak benne kisebb-nagyobb darabkák).
  • Amíg hűlt, a tejfölt elkevertem a tejszínnel és az étkezési keményítővel (a keményítő el is maradhat), majd a turmixolt levest a tűzre visszatéve behabartam.
  • Egy-két percig még lassú tűzön főztem, végül pirítóssal tálaltam.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett, szeretem az ilyen leveskéket :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is jöhet, szeretem a brokkolit is, a krémleveseket is:-) jól néz ki!

    VálaszTörlés
  3. Ez az egyetlen étel, amiben a gyerekeim megeszik a brokkolit, azaz mi nagyon szeretjük. :)))

    VálaszTörlés
  4. Ez egy nagyon finom leves, és milyen helyesek a pirítósok:)

    VálaszTörlés
  5. A brokkolit szeretjük, úgy hogy biztosan nagyon ízlene ez a krémleves. Nagyon finomnak tűnik. :)

    VálaszTörlés
  6. Imdájuk a brokkolikrémlevest és a szárát én is meg szoktam főzni a levesben. Hiába, mi is eshetne jobban az esős, szeles, hideg őszi napokon, mint egy tányér forró leves:)

    VálaszTörlés
  7. Hankka!Olyan mintha összebeszéltünk volna - a krémlevessel kapcsolatban. Én imádom az ilyesfajta leveseket, mert laktatósak, finomak és tiszta vitaminbombák:)

    VálaszTörlés
  8. Gyakran készítem, a brokkoli kedvencünk:) Nagyon helyesek a virágos pirítósok is:)

    VálaszTörlés
  9. Előbb a pirítósokon akadt meg a szemem, így igazán nem lehet senkinek panasza! Nálunk biztos morgás lenne a krémleves láttán, bár most olyan szívesen tennék egy újabb kísérletet, hátha megbarátkoznak vele. Persze virágos pirítóssal:-)

    VálaszTörlés
  10. Imádom! Nyár óta készülök főzni, most már csak elkészítem. :)

    VálaszTörlés