Ropogós csokoládés őzgerinc



Hozzávalók kb. 10x32 cm-es őzgerincformához:
20 dkg szezámmag
2 evőkanál víz
5 evőkanál cukor
25 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé (55%-os)
5 evőkanál méz
20 dkg dió
10 dkg mézes puffasztott búzapehely


A szezámmagot zsiradék hozzáadása nélkül, teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk. A cukorból és a vízből sűrű karamellt főzünk. Hozzáadjuk a vajat, a csokoládét, a mézet, és kis lángon, folytonos keverés mellett egyneművé főzzük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a szezámmagot, a durvára darabolt diót és a búzapelyhet, elkeverjük. Az őzgerincformát folpakkal béleljük, beleöntjük a meleg masszát, majd miután kihűlt, a lelógó folpakkal betakarva 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kiborítjuk a formából, eltávolítjuk a folpakot, és a ropogóst vékony szeletekre vágva tálaljuk.